Spoznajte život ženy, ktorá stvorila pána Darcyho

Keď sa povie Jane Austen, spozornie každý milovník literatúry z prelomu 18. a 19. storočia. Fenomenálna autorka románov Pýcha a predsudok, Emma alebo Rozum a cit, zostáva jednou z najčítanejších autoriek všetkých čias.

18.12.2018 00:00

Mnohí vnímali aj život samotnej spisovateľky ako príbeh z jej románov, čo však nie je úplne pravda. Uviesť na pravú mieru sa to rozhodla britská historička Lucy Worsley v knihe Jane Austen doma, ktorá práve vyšla v slovenčine. Čerstvá nositeľka Radu britského impéria za zásluhy o históriu a kultúrne dedičstvo sa radí medzi „Janeite“, ako sa označujú zanietení fanúšikovia tvorby Jane Austenovej. Doma vo Veľkej Británii je známa ako historička, kurátorka a najmä moderátorka popularizačných programov o histórii z produkcie BBC.

Najväčšou láskou jej života boli rodina a písanie.

Pri príležitosti 200. výročia úmrtia Jane Austenovej sa stali minimálne dve významné udalosti. Bank of England vydala desaťlibrovú bankovku s podobizňou Jane Austenovej a Lucy Worsley zas knihu Jane Austen doma, v ktorej ponúka nový pohľad na autorkin údajne jednotvárny život. Vo svojej knihe nás zavedie na miesta, odkiaľ najobľúbenejšia anglická spisovateľka potichu menila svet. Ukazuje ako žila, pridá detaily z jej súkromia, preskúma izby a priestory, ktoré boli pre ňu dôležité.

Napriek vžitej predstave, že Jane prežila „život bez udalostí“, nám autorka predstavuje temperamentnú ženu, ktorá bojovala za svoju slobodu. Ako sa dočítate v knihe z Vydavateľstva SLOVART, čitateľ spozná „jej osobnosť – drzú, prekypujúcu životom, vzletnú či svojhlavú podľa toho, čo si každý deň žiadal,“ píše Lucy Worsley v preklade Beáty Mihalkovičovej. O tom svedčí aj to, že jednému zo svojich nápadníkov, pomerne bohatému mužovi, vraj dokonca pragmaticky povedala áno, no hneď na druhý deň si to rozmyslela. Nebol však jediný. Autorka životopisu uvádza, že Jane nebola mužom ľahostajná, a potenciálnych „priateľov“ mala aspoň päť. Odmietla však všetkých, venovala sa len písaniu a striedavo prebývala u svojich početných príbuzných. Vypomáhala im najmä tým, že sa starala o ich deti. Mala 33 neterí a synovcov, takže sa určite nenudila. A Austenová zároveň chápala, že je nepravdepodobné byť spisovateľkou a zároveň matkou a manželkou. Jej diela vychádzali najskôr anonymne, jej autorstvo bolo priznané až po jej smrti v roku 1817.

Úspech Jane Austenovej je dôkazom, že má čo povedať každej novej generácii čitateliek a čitateľov. A ak doteraz prevládal názor, že ona sama bola upätou ženou, po prečítaní knihy Jane Austen doma určite zmeníte svoj pohľad na ňu. A možno sa oplatí sa vrátiť k jej najznámejším dielam, pretože na mnoho osudov a príbehov, ktoré sú v nich opísané, sa budete pozerať inak.

odkaz Foto: PR servis
Worsley-Jane Austen doma, PR článok, reklama, nepoužívať
chyba