Edícia Strieborný vek bude krásna a múdra

Zuzana Kronerová. Jej herecké pôsobenie akoby nabralo na intenzite: film, divadlo, komické i vážne úlohy, Bratislava, Praha a späť. Je o ńu stále väčší záujem. Stala sa aj patrónkou a hlavnou interpretkou edície Strieborný vek, audio nahrávok literatúry pre seniorov.

06.12.2017 08:00
herecka kronerova

Zaujal ma tento humánny projekt vydavateľstva ABECEDY. Z vlastnej skúsenosti viem, že veľa seniorov už nemôže zo zdravotných dôvodov čítať. Niekedy ani pozerať televíziu. Pre nich môže byť audio nahrávka s profesionálne nahranou literatúrou vítaným a obohacujúcim každodenným spestrením. A zároveň pomocou pre ich opatrovníkov, či príbuzných. Tým viac, že literárne diela z edície Strieborný vek im budú tematicky blízke.

Aké to budú témy?

Dramaturgia edície je, samozrejme, vecou vydavateľstva. Môj osobný názor je, aby sa vo výbere nahrávaných titulov vystihli hlavné záujmy vyše milióna dnešných dôchodcov. Začali sme duchovnou literatúrou, beletriou s dedinskou tematikou a cestopisným žánrom. Veľký záujem je aj o klasické rozprávky. Keď k tomu všetkému pridáme interpretácie mojich skvelých kolegov Anky Šiškovej, Ferka Kovára, Borisa Farkaša a ďalších, verím, že edícia Strieborný vek naplní svoje pomenovanie. Bude krásna i múdra.

Vy rada čítate, alebo počúvate literatúru?

Veľmi rada a často aj musím. Je to moje povolanie. Veď divadlo, či film sú najprv literatúra. Až potom je to niečo na pozeranie. Literatúra, aspoň tá dobrá, núti človeka premýšľať o sebe, o svete, poskytuje mu emocionálne zážitky a cibrí jeho predstavivosť. Teraz sa to nenosí a najviac sa čítajú ľahké žánre, ale po období blogov, akčných filmov, novinových či agentúrnych správach začnú chýbať diela, ktoré vidia aspoň krok dopredu. Také, čo nás zorientujú v dnešnom chaose sociálnych sietí a v úvodzovkách dezinformačných technológií.

chyba