Predajňa ÚĽUV na Obchodnej ulici v Bratislave je opäť otvorená

ÚĽUV – Ústredie ľudovej umeleckej výroby – poteší všetkých obyvateľov a návštevníkov Bratislavy. Jeho obľúbená predajňa s dlhoročnou tradíciou na Obchodnej ulici 64 je od 30. novembra 2017 opäť otvorená. Priaznivci tradičných remesiel tu nájdu najkvalitnejšie ľudové umelecké výrobky od majstrov a výrobcov zo všetkých kútov Slovenska.

04.12.2017 08:00
predajna 2

Po rekonštrukcii priestorov ÚĽUV opäť otvoril brány legendárnej bratislavskej predajne na Obchodnej ulici 64.

Pod značkou úľuv sú rozširované výlučne výrobky a umelecké diela, ktoré spĺňajú prísne estetické aj technologické kritériá a sú odporúčané výtvarnou komisiou ÚĽUV-u. Takto je značka úľuv zárukou skutočnej kvality a v obchode sa objavuje len to najlepšie, čo vyšlo z rúk majstrov výrobcov.

Každý výrobok je ručne zhotovený, jedinečný, má svoju dušu a príbeh. Je výsledkom lásky k tradičnému remeslu, hodín precíznej práce a rokov získavania zručností a skúseností. Výrobky rozširované pod značkou úľuv zhotovujú vo svojich dielňach a domovoch jednotlivci, vďaka ktorým sú tradičné remeslá na Slovensku stále živé.

Vznik remesiel vychádzal zo základných potrieb obyvateľstva. Remeselníci zhotovovali praktické nástroje, ktoré uľahčovali každodennú prácu a slúžili ako pomôcky nielen im, ale aj ľuďom v ich okolí. Viacerí získavali zručnosti mimo územia dnešného Slovenska, prichádzali s inováciami a postupne prispôsobovali svoj sortiment miestnym potrebám, sčasti i podľa vkusu zákazníkov. Výrobky sa neustále rozvíjali, zdokonaľovali a popri praktickej stránke sa čoraz väčší dôraz kládol aj na ich estetické vyznenie. Remeslo sa často odovzdávalo v rámci rodiny. Modernizácia výroby a zmeny v spoločnosti sa však s príchodom priemyselnej revolúcie dotkli aj remesiel. Klesal nielen dopyt po tradičných remeselných výrobkoch, ale aj počet ľudí, ktorí sa remeslu venovali. Vždy sa však našli nadšenci, ktorí sa tradičnej výroby nepustili, naďalej ju zachovávali a rozvíjali. Aj preto dnes našu ľudovú umeleckú výrobu a remeselnú zručnosť obdivuje celý svet, a je nepopierateľným faktom, že máme byť na čo hrdí.

K tomuto trendu prispelo aj Ústredie ľudovej umeleckej výroby, ktoré sa od svojho založenia roku 1945 stará o to, aby tradičná umelecká výroba a remeselné techniky nezanikli, prípadne aby tie, ktoré už zanikli, opäť ožili. Odborní konzultanti a výtvarníci ÚĽUV-u už desaťročia radia výrobcom, ako dosiahnuť, aby ich sortiment bol kvalitný, odkazoval na tradíciu, a pritom bol predajný. Najlepším spomedzi nich ÚĽUV každoročne spolu s Ministerstvom kultúry udeľuje titul majster ľudovej umeleckej výroby . Od roku 1959 ho za svoju tvorivú a precíznu prácu získalo už 417 výrobcov.

autor: Majster ľudovej umeleckej výroby...
+3autorka: Dagmar Křížová

V súčasnosti možno badať pozitívny trend zvýšeného záujmu o tradičné remeslá a ľudovú umeleckú výrobu. A to jednak zo strany verejnosti, ako aj zo strany tvorcov a výrobcov v kreatívnych odvetviach. S inšpiráciami z tradičnej umeleckej tvorby sa čoraz častejšie stretávame aj v dielach a výrobkoch mladých kreatívcov. Podoby tradičných remesiel sú živým organizmom, stále sa rozvíjajú a poskytujú priestor na tvorivosť a originálny rukopis výrobcu.

Z pestrej ponuky ľudových umeleckých výrobkov v predajni si nároční zákazníci vyberú úžitkové i dekoračné predmety z rôznych materiálov. Originálne výrobky z dreva, hliny, kože, textilných materiálov, z vlny, zo šúpolia, z prútia a ďalších prírodných materiálov, z kovu či drôtu – všetky čakajú v regáloch predajne na nových majiteľov. Spolu s vyrezávaným črpákom, nablýskanou valaškou, suvenírom pre deti, ľudovým hudobným nástrojom, maľovanou keramikou, nežnou čipkou, precíznou výšivkou, koženou kapsou, vlnenou čiapkou, tkaným koberčekom, nadčasovým prestieraním, vyšívaným krojom, so súkenným klobúkom či s iným ľudovým umeleckým výrobkom si odnesú aj kus tradície a hrejivý pocit.

„Tešíme sa, že môžeme ľuďom priblížiť tradície Slovenska cez jedinečné výrobky, ktorých kvalita nemá konkurenciu. Dokazujú, že tradičné remeslá sú nadčasové a stále živé. V našich výstavno-predajných priestoroch ponúkame výrobky, ktoré majú schopnosť urobiť z príbytkov teplé domovy a slúžiť dlhé roky. Keďže našim návštevníkom chceme ponúknuť aj niečo navyše, v priestoroch predajne budeme pravidelne organizovať predvádzania výroby či zaujímavé prednášky,“ hovorí Dana Kľučárová, generálna riaditeľka Ústredia ľudovej umeleckej výroby.

Predajňa ÚĽUV
Obchodná 64, Bratislava
+421 917 528 580
predajnaobchodna@uluv.sk
Otváracie hodiny
pondelok – piatok 10.00 – 18.00

chyba