ABC rozprávky - komiksy a audio nahrávky v jednom

Juraj Mandel, grafik – vyštudoval slovensky jazyk a výtvarnú výchovu na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Učil na strednej umeleckej škole v tom istom meste a v súčasnosti sa venuje grafickej tvorbe.

30.11.2017 08:00
Juraj mandel 2  1

Komiks a audio nahrávka. Prečo takéto nezvyklé spojenie?

Prečo komiksy je u mňa ako grafika jasné. Žáner spájajúci literatúru a výtvarné umenie ma odjakživa priťahoval. Poskytuje veľké množstvo umeleckých príležitostí. Jeho nevýhodou momentálne je, že slovenský divák a zároveň čitateľ si od pôvodných diel našich výtvarníkov a autorov viac-menej odvykol. V poslednej dobe sa udiali pokusy o renesanciu pôvodných slovenských produkcií. Stroskotali na nedostatočnom marketingu a následnej slabej predajnosti. V projekte vydavateľstva ABECEDY spojením rozprávkových komiksov s audio nahrávkami, na ktorých sa prezentujú špičkoví slovenskí interpreti, očakávame rozšírenie možností práve v oblasti marketingu.

Juraj Mandel Opletačky
Opletacky Juraj Mandel Opletačky

Čím to je, že Slováci si „nepestujú“ vo svete rozšírený žáner komiksu?

Celkom takto sa to asi nedá konštatovať. Tak ako aj v iných druhoch tovaru je trh týmto typom knižných produktov globalizovaný. U nás sú populárni komiksoví hrdinovia zo zahraničných, najmä amerických, titulov. Nám ide o vytvorenie návyku sledovať pôvodné slovenské príbehy a hrdinov. V kultúrnej „kapse“ ich máme skutočne neúrekom, nielen historických ale takisto súčasných.

Robota na celý život?

Áno, a pre veľa ľudí. Rátame s tým, že sa nám nebude hneď všetko dariť. Predsa len treba zosynchronizovať spoluprácu obchodných aj umeleckých činností – výtvarníkov, spisovateľov, hercov, technických profesií. Je nám jasné, že toto dielo treba začať budovať od detí. Pre nich sú komiksy menej náročné na čítanie a inšpiratívne na obrazotvornosť. V spojení s audio nahrávkami sa stávajú bezkonkurenčným poslom hodnôt dobra a zla.

+4

A očakávaný výsledok?

Deti, ich rodičia, starí rodičia aj učitelia budú môcť pri zoznamovaní sa a odovzdávaní informácií o svete využívať ďalšie kreatívne formy. Umelci nebudú stíhať robiť na nových veciach. Slovenská kultúra sa obohatí o ďalšiu farbičku.

chyba