Vyšla kniha Ivana Kríža, ktorá opisuje prácu v médiách

V stredu 22. novembra v bratislavskej Design factory slávnostne pokrstili knižnú prvotinu novinára a redaktora Ivana Kríža, ktorý prostredníctvom svojho knižného diela Krížova cesta bežným čitateľom približuje prácu novinára. Autor v nej opisuje prácu za svojich viac ako 25 rokov pôsobenia v agentúre a mapuje významné medzinárodné aj domáce udalosti a to nielen humorného charakteru, ale aj tragického.

27.11.2017 13:15
foto2-sita-krizova cesta

„Nedávno ma moji rodinní príslušníci, novinári, blízki známi a susedia presvedčili, že moje spomienky, ktoré som zažil za 25 rokov pôsobenia v agentúre ako novinár, treba dať na papier. A to kvôli tomu, aby ľudia vedeli, ako to funguje v povolaní, ktoré má pomenovanie novinár,“ vysvetlil Ivan Kríž.

Krstu knihy sa zúčastnilo viac ako 200 ľudí a krstným otcom bola legenda slovenskej rozhlasovej žurnalistiky Michal Tvarožek. Krstilo sa kávovými zrnkami a to podľa autora kvôli tomu, že najčastejším nápojom novinárov pred začatím písania reportáže alebo správy je práve káva.

„Takmer 50 000 stôp zanechal počas štvrťstoročnej práce v tlačovej agentúre… Päťdesiat tisíc spravodajských žánrov rôzneho druhu autor tejto publikácie stvoril v práci a poslal do sveta. Vyšli pod „značkou“ agentúry. Teraz čítate spomienky, ktoré nám Ivan Kríž – lebo tu vyšiel z profesnej anonymity – predkladá ako memoáre aj na pobavenie, aj na zamyslenie. Čítajme teda a uvažujme. O čom? O všetkom, čo uviedol v Prológu. O živote…,“ vyjadril sa o knihe recenzent Ján Sand.

foto1-sita-krizova cesta

„Túto knihu venujem tým novinárom, ktorých som poznal a poznám, ale aj tým, s ktorými som sa nemal česť stretnúť. Tým, ktorí poctivo makajú a budú makať, a nakoniec aj tisíckam novinárov, čo si zničili pri výkone svojho zamestnania zdravie alebo zomreli. Sme údajne siedma veľmoc, lebo ovplyvňujeme mienku desiatok miliónov ľudí na celom svete. Ja vás však touto knihou ovplyvňovať nechcem, len dúfam, že sa pri nej snáď aj občas zabavíte a pochopíte, že aj my novinári si ten svoj novinársky chlebík musíme tiež riadne odrobiť,“ povedal autor knihy Ivan Kríž

Na záver Kríž ozrejmil, prečo nazval svoju knihu Krížova cesta: „Krížova preto, že sa volám Kríž, a cesta preto, lebo som si už toho prešiel počas svojej novinárskej cesty dosť,“ dodal s úsmevom Kríž.

chyba