Vo štvrtok vstupuje očakávaný film PIATA LOĎ do našich kín

PIATA LOĎ vstupuje do našich kín. Film, ktorý mal svetovú premiéru na Berlinale, kde získal Krištáľového medveďa, má v sebe päť výrazných debutov.

15.03.2017 08:00
Hulapa film s.r.o.
zdroj: Hulapa film s.r.o.

Film režisérky Ivety Grófovej, ktorý vznikol na základe rovnomennej knihy Moniky Kompaníkovej, budú slovenské kiná hrať už od štvrtka, 16. marca. Snímku uviedli tvorcovia a hereckí predstavitelia aj sériou debát v desiatich väčších aj menších mestách v rôznych krajoch Slovenska. Šnúru uzavrela v utorok diskusia v bratislavskom Martinuse.

Dlhoočakávaná snímka, ktorú už vo februári “preveril” prestížny Medzinárodný filmový festival Berlinale, má v sebe päť výrazných debutov. Dvom detským predstaviteľom – Vanesske z Bratislavy a Matúškovi z Vranova nad Topľou priniesol prvé herecké skúsenosti, rovnako tak aj predstaviteľke mamy, speváčke Kataríne Kamencovej z Košíc, je prvým dlhometrážnym debutom kameramanky Denisy Buranovej, ktorá spolu s režisérkou dala filmu jasný výtvarný výraz a charakter; nositeľkou piateho debutu je speváčka a hudobníčka Katarzia, ktorá je autorkou a interpretkou titulnej piesne Kde sa slzy berú.

zdroj: Hulapa film s.r.o.
Hulapa film s.r.o. zdroj: Hulapa film s.r.o.

Obsadenie hlavných postáv filmu Piata loď bolo pre mňa náročnou výzvou. Nehľadala som známe herecké tváre, kritériá boli úplne iné. Hľadala som predstaviteľov so silnou charizmou. Príťažlivé osobnosti, ktoré sa podobajú na hrdinov z knižnej predlohy,“ povedala Iveta Grófová.

Piata loď rozpráva príbeh netradičnej detskej rodiny inšpirovaný skutočnou udalosťou. Malá Jarka má mamu, ktorá nechce byť mamou. Zúfalo hľadá lásku a nachádza ju náhodou, keď za zvláštnych okolností vezme dve batoľatá do opustenej záhradnej chatky. Jej konanie je dojemným a detsky úprimným pokusom napraviť svet dospelých svojou hrou na rodinu, akú by chcela mať.

zdroj: Hulapa film s.r.o.
Hulapa film s.r.o. zdroj: Hulapa film s.r.o.

Film vznikol v produkčnej spoločnosti Hulapa film, do slovenských kín ho prinesie distribútor CinemArt SK. Realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultúry SR, Creative Europe – Media a Bratislavský samosprávny kraj.

www.fimpiatalod.sk

zdroj: Hulapa film s.r.o.
Hulapa film s.r.o. zdroj: Hulapa film s.r.o.
chyba