Bubeník z King Crimson Pat Mastelotto zahrá v Košiciach

Zvyčajne sa povestná čerešnička na torte vyskytuje na festivaloch ku koncu programu. Letný hudobný festival Hevhetia toto nepísané pravidlo poruší a svoj celomesačný program odštartuje už 9. júla v košických Kasárňach/Kulturparku koncertom tria KoMaRa. Názov kapely vznikol zo začiatočných písmen mien hudobníkov gitaristu Dávida Kollára, bubeníka z kapely King Crimson Pata Mastelotta a trúbkara Paola Raineriho.

07.07.2015 11:56
hevhetia inzercia

Mastelotta si môžu fanúšikovia King Crimson pamätať z ich ojedinelého koncertu v prešovskom amfiteátri z roku 1996. Už vtedy bol totiž pevnou súčasťou tejto anglickej kapely, ktorá hlavne v sedemdestiatych rokoch minulého storočia výrazne formovala svetovú hudobnú scénu.

Tento americký bubeník zaslúžene patrí medzi svetovú špičku. Od roku 1994 je stálym členom King Crimson. Okrem toho je súčasťou tria Stick Men, kde hrá spolu s fenomenálnym basgitaristom Tonym Levinom a multiinštrimen­talistom Markusom Reuterom.

„Pre mňa je KoMaRa stelesnením presvedčenia, že veľké nahrávky sú ako film,“ povedal Mastelotto a pokračuje: „Najlepší hudobníci nepotrebujú scenár, pretože chápu to, ako sa 'film‘ vyvíja. To je na hudbe krásne. Každého poslucháča inšpiruje jeho vlastným scenárom a filmom zároveň.“

Ako sa na 21. storočie patrí, hudobníci sa stretli prostredníctvom sociálnych sietí a dohodli si svoje prvé koncerty v Európe. Následne zistili, že medzi nimi funguje povestná muzikantská chémia. V Prahe sa zavreli do nahrávacieho štúdia a po troch dlhých improvizačných seansách bol materiál na debutový album KoMaRa na svete.

O novom albume sa píše v magazínoch po celom svete, na stránkach skupiny Tool a webe Roberta Frippa. TMMP magazín označil album za skvost na modernej progresívnej scéne a ohodnotil ho na 94 %. Eponymný album KoMaRa vychádza už 30. júna vo vydavateľstve Hevhetia na CD a vinile.

„Nahrávali sme naživo. V podstate sme neustále improvizovali a zaznamenali sme vyše sedem hodín hudby. Následne bol materiál zostrihaný na 44 minút,“ priblížil proces vzniku albumu slovenský gitarista a skladateľ Dávid Kollár, ktorý vydal už 9 albumov, spolupracoval na 18 filmoch a rôznych multimediálnych projektoch. Jeho najnovší album The Son (Hevhetia, 2013) získal viacero ocenení.

Tretím členom je taliansky trúbkar Paolo Raineri, ktorého mohli minulý rok vidieť a počuť návštevníci Letného hudobného festivalu Hevhetia práve s Dávidom Kollárom v triu s názvom The Blessed Beat. Raineri kombinuje vplyvy škandinávskeho nu-jazzu s psychadelickým rockom, experimentuje a voľne improvizuje. Medzi jeho hudobných spolupracovníkov patrí Stefano Battaglia, Berserk!, už spomínané trio The Blessed Beat, Baustelle, Calibro 35, Nada, Enrico Gabrielli a Tommaso Colliva.

Za zmienku stojí aj trochu hrôzostrašný obal albumu KoMaRa. Jeho autorom je totiž gitarista skupiny Tool Adam Jones. Ten sa popri hre na gitare venuje aj tvorbe špeciálnych efektov pre holywoodske filmy. Jeho prácu mohli diváci vidieť v snímkach ako Jurský park, Predátor, Terminátor a iných. V roku 2007 získal ocenenie Grammy za Najlepší obal k albumu 10 000 Days skupiny Tool.

V košických Kasárňach/Kul­turparku bude trio KoMaRa vystupovať už vo štvrtok 9. júla spolu s ďalšou hudobnou lahôdkou. Svoj najnovší album Something personal predstaví aj jeden z najrešpekto­vanejších súčasných poľských jazzových klavíristov Paweł Kaczmarczyk a jeho Audiofeeling trio.

Lístky na tento dvojkoncert si v cene 10 eur môžete kúpiť už teraz v predpredaji na predpredaj.zoz­nam.sk/sk/lis­tky/3697/kaczmar­czyk-audiofeeling-trio-komara

chyba