Do Šenkvíc nielen za vínom

Už po štvrtýkrát sa 6.6.2015 otvoria pre milovníkov vína pivnice v najväčšej malokarpatskej vinohradníckej obci Šenkvice, aby ponúkli svoje tekuté poklady. Tentokrát však organizátori – miestny Spolok vinárov a vinohradníkov v spolupráci s Kultúrnym a informačným strediskom a Obcou Šenkvice pripravili pre hostí aj špeciálne prekvapenie.

28.05.2015 08:00
Do Šenkvíc za vínom

V deň konania akcie Za vínom do Šenkvíc bude totiž verejnosti sprístupnený vo vinici za bývalým Obecným úradom Náučný vinohradnícky chodník. Tvorí ho vzorka vysadených 30 najznámejších starých a nových odrôd viniča. Tento pestovateľský mini skanzen je prepojený aj na nový vyše kilometrový náučný chodník, ktorý vedie centrom obce a spája 9 historických pozoruhodností od bývalej obecnej školy po kaplnku na Hornom cintoríne. Míňa aj námestie, na ktorom je umiestnená novo osadená socha sv. Urbana, patróna vinohradníkov. Uvedené prvky sú potvrdením systematického prístupu obce k rozvoju infraštruktúry miestneho cestovného ruchu, najmä pre Šenkvice typického vínneho turizmu.

Do Šenkvíc za vínom

V spomínanú prvú júnovú sobotu sa od 12:00 do 21.00 hod. predstaví 34 vinárov ponúkajúcich na 20 stanoviskách desiatky druhov vín. Okrem miestnych producentov budú medzi nimi aj výrobcovia z Limbachu, Pezinka, Veľkého Biela a Devína. O kompletný gastronomický zážitok sa popri víne postarajú guláše od výmyslu sveta. Na námestí Gabriela Kolinoviča sa bude totiž v rovnakom čase konať súťaž vo varení tejto pochúťky známej pod názvom Ockov kotlík. Bude sa tiež piecť býk a do tanca i na počúvanie zahrajú ľudová hudba a country skupina Samorast. Súčasťou programu sú aj tradičné súťaže vo váľaní suda a ťahaní vína heverom, tiež predaj syrov i tradičných remeselných výrobkov, lukostreľba a súťaže pre deti. Podujatie Za vínom do Šenkvíc má už tradične originálny vizuál. Grafickými patrónmi každého ročníka je vždy iný člen miestneho Spolku vinárov a vinohradníkov a tak by sa mala postupne každá tvár stať „tvárou“ propagačných plagátov a pozvánok z autorskej dielne výtvarníka Petra Cpína. Tento rok ňou bude jeden zo zakladateľov spolku Ivan Šarmír.

Za zmienku stojí aj charitatívny podtext projektu vyjadrený jeho prepojením na nadáciu Ďakujeme.sk a Z dobrých rúk. Srdečne Vás pozývame na tento unikátny a pritom komorný formát ochutnávania vín veľkých aj malých vinárov. Vstupenky v cene 20€ si môžete zakúpiť prostredníctvom www.ticketportal.sk. Cena vstupenky obsahuje okrem tradičnej kapsičky, degustačného pohárika, bezplatnej kyvadlovej dopravy a katalógu vinárov aj bonus na nákup vína v hodnote 10€. Viac informácií o podujatí na: www.senkvickevino.sk

Do Šenkvíc za vínom
chyba