Postavme si máj pre všetkých, máj je aj mesiacom LGBTI histórie

Na Slovensku sa LGBTI komunita stretáva s predsudkami a mýtmi. O pár dní sa začína v Bratislave a v Košiciach mesačný program, ktorý ponúka široké spektrum udalostí. Všetky deklarujú, že láska je prítomná v rôznorodých podobách, všetkým je prístupná. A taktiež chcú pripomenúť, že LGBTI ľudia boli vždy súčasťou našej histórie.

21.04.2015 13:42
LGBTI inzercia NO Mantinels

Už štvrtý ročník série kultúrnych a spoločenských udalostí sa bude odohrávať v Bratislave a v Košiciach. Organizuje ich divadlo NoMantinels v spolupráci s ďalšími združeniami. Bratislavský program bude v a4 – priestore súčasnej kultúry, v Štúdiu 12, v KC Dunaji, v baroch Re:fresh a River’s Clube. Košická časť programu bude prebiehať v Tabačke.

„Prostredníctvom diskusií, literatúry, divadla, hudby a filmu sa môžu návštevníci dostať do kontaktu s osudmi a životmi ľudí, ktorí boli v minulosti aj u nás perzekuovaní, aktuálne sú mnohokrát v terči nenávisti, a to zakaždým na základe iracionálnych predsudkov,“ vysvetlil koordinátor podujatí, tvorca Divadla NoMantinels, Róbert Pakan.

LGBTI inzercia NO Mantinels

Všetky podujatia budú slávnostne otvorené organizátormi 4. mája v a4 na Karpatskej ulici, v spojení s vernisážou výstavy Dorast. Výber diel je ukážkou, akým témam sa venujú mladí queer umelci. Okrem zábavy a príjemnej atmosféry na párty pod názvami Tepláreň, Queer Beer či na koncerte singapurskej umelkyne Tary Transitory, sú v programe pútavé diskusie a zaujímavé divadelné predstavenia.

LGBTI MAJ inzercia

O tom, ako sa vyvíja historický výskum Jany Jablonickej Zezulovej o prvom slovenskom LGBTI aktivistovi Imrichovi Matyášovi, bude historička a aktivistka diskutovať už 6. mája v a4 pred divadelným predstavením s názvom Lab.oratórium sexuality. Dokumentárna dráma vznikla na základe Zezulovej Jablonickej výskumu a prepája nedávnu minulosť so súčasným životom aktivivistov. Ďalšia divadelná inscenácia, Pripojení v réžii Tomáša Procházku, je silnou výpoveďou o strate porozumenia a blízkosti vo virtuálnom svete. V programe je naplánovaná na 8. mája.

„Pripravená je aj diskusia s rodinami párov rovnakého pohlavia, otvorený volejbalový a florbalový tréning športového klubu Lotosové kvety, ktorý združuje LGBTI športovcov a mnohé ďalšie akcie,“ dopĺňa Róbert Pakan. Celý program je uverejnený na webovej stránke www.duhovyrok.sk.

chyba