Divadlo o nenávisti na internete

Kam až môžu viesť nenávistné útoky na internete? Ako zasahuje ľuďom do života digitálna šikana? Tieto otázky chce klásť projekt Pripojení od divadla NoMantinels. Súčasťou je divadelná hra, kampaň na internete a workshop. Inscenácia bude mať premiéru 28. marca v bratislavskom Štúdiu 12 a prvá repríza bude 30. marca.

11.03.2015 13:58
Nomantinells_Pripojeni_foto Maria Svarbova... Foto:
Divadelná hra Pripojení

„Na internete trávime čoraz viac času a výrazne mení to, akým spôsobom myslíme. V tomto kontexte vnímam nárast nenávistných útokov vo virtuálnom svete ako niečo veľmi nebezpečné. On-line priestor je plný propagandy rôznych falošných odborníkov alebo šialencov, ktorí zámerne pestujú v ľuďoch nenávisť,“ vysvetľuje dôvody vzniku projektu jeho autor Róbert Pakan. Organizátori sa zameriavajú primárne na nenávistné útoky voči LGBTI ľuďom. Podľa slov režiséra inscenácie Tomáša Procházku je práve táto komunita častým cieľom nenávistných prejavov, ktoré sú podnecované zámerne šírenými bludmi a klamstvami. Na začiatku projektu Pripojení zbierali tvorcovia nenávistné komentáre na sociálnych sieťach a v diskusných fórach. Reálne vyjadrenia zaznejú priamo v divadelnej hre a objavili sa aj v troch spotoch, ktoré zverejnilo divadlo NoMantinels na Youtube. O svojich skúsenostiach s digitálnou šikanou v nich hovorí LGBTI aktivistka Romana Schlesinger, trans žena Zara Kromka a komička Evelyn. Okrem najhrubších vulgarizmov sa všetky pravidelne stretávajú aj s vyhrážkami fyzickým násilím.

Pripojeni 2 - foto Maria Svarbova inzercia

Samotná divadelná hra Pripojení je vystavaná ako virtuálne stretnutie dvoch mladých mužov. Pod vymyslenými menami komunikujú na internetovej zoznamke. „Do internetového sveta sa utiahli, aby im nemohlo byť ublížené. Naoko bezpečný priestor sa však ukáže ako zdroj ďalších zranení a bolesti. Práve v tomto anonymnom svete sa aj postavy stávajú ľahkými terčmi a stretávajú s neprijatím a nebezpečnou kybernetickou nenávisťou,“ priblížil obsah Róbert Pakan. Tvorcovia sa snažia umocniť divácky zážitok použitím moderných inscenačných prostriedkov, pracujú so zvukom a videoprojekciami.

Súčasťou projektu Pripojení je aj workshop pre ľudskoprávnych aktivistov. Odborníci im vysvetlia, ako postupovať, keď sa stretnú s virtuálnymi útokmi, kde a akým spôsobom ich možno nahlásiť a ako komunikovať s autormi digitálnej šikany. Detaily o projekte sa možno dozvedieť na webe www.nomantinels.sk.

chyba