Práce študentov Strojníckej fakulty STU zaujali lídrov v priemysle

17.05.2023 00:00
Sj F-STU 1
JOBFORUM 2023 – veľtrh pracovných príležitostí na Strojníckej fakulte STU v Bratislave

Strojnícka fakulta STU v Bratislave poskytuje viac ako 80 rokov kvalitnú výučbu a vzdelávanie odborníkov pre popredné spoločnosti v priemysle. Absolventi práve tejto fakulty sú vo svojom odbore najžiadanejšími na trhu práce, ako vyhodnotil portál Profesia.sk. Dopyt po odborníkoch strojného inžinierstva je vysoký. Firmy potrebujú vývojových inžinierov, technológov, kvalitárov ale i konštruktérov či riaditeľov výroby. Budúcich kolegov hľadajú už počas štúdia, formou stáží, štipendií alebo ponukou spolupráce na záverečných prácach.

Študenti už počas štúdia riešia rôzne problematiky, ktoré priamo vychádzajú z praxe alebo vytvárajú konkrétne riešenia na odborné témy. Spätnú väzbu k svojim projektom získavajú okrem konzultácií aj prezentáciou na Študentskej vedeckej konferencii, ktorú každoročne organizuje Strojnícka fakulta STU v Bratislave. V rámci konferencie môžu študenti prezentovať svoju prácu odborným komisiám zloženým z pedagógov a odborníkov z praxe.

Bc. Dominik Brisuda sa vo svojej práci zaoberá...
Sj F-STU 2 Bc. Dominik Brisuda sa vo svojej práci zaoberá analýzou statických a dynamických síl v robotických ramenách
Bc. Dominik Brisuda sa vo svojej práci zaoberá...
Sj F-STU 3 Bc. Dominik Brisuda sa vo svojej práci zaoberá analýzou statických a dynamických síl v robotických ramenách

Dominik Brisuda sa vo svojej práci, ktorá bola ocenená cenou Zväzu slovenských vedeckotechnických spoločností, zaoberal analýzou statických a dynamických síl v robotických ramenách používaných najmä v priemysle. Cieľom práce bolo vytvoriť program v prostredí MATLAB, v ktorom si užívateľ zadefinuje požadovaného robota a neskôr pri zadaní pohybu ramena program vypočíta a vykreslí priebeh silových účinkov v kritických miestach.

Ako povedal Dominik, aj táto práca vychádza z požiadaviek praxe: „S mojim nadriadeným v práci sme si uvedomili, že by bolo vhodné kontrolovať robotické ramená aj z pohľadu dynamických zaťažujúcich síl. Využil som teda možnosť prepojiť riešenie mojej záverečnej diplomovej práce so skúsenosťami a odporúčaniami priamo z firmy kde pracujem. Výsledok mojej diplomovej práce môže firme priniesť veľký osoh pri výbere vhodného robota. Keď sa zistí, že robot má veľmi veľké zaťaženia, namiesto jedného sa môžu umiestniť na pracovisko dvaja, ktorí budú kolaboratívne pracovať. Z pohľadu konštruktérskej práce, aby vedeli konštruktéri spoľahlivo navrhovať efektory, gripre na konci zariadenia. Neskôr je možné prácu aj rozšíriť, z pohľadu únavy predvídať možné opotrebenia a zistiť ako predchádzať možným kolíziám.“

3D model koncepčného návrhu snehovej frézy od...
Sj F-STU 4 3D model koncepčného návrhu snehovej frézy od Bc. Andrei Poničanovej

Špeciálne ocenenie už niekoľko rokov udeľuje v rámci konferencie aj Slovenská asociácia strojných inžinierov.

„Výber práce pre cenu SASI bol veľmi ťažký. Úroveň všetkých prezentovaných prác na ŠVK bola veľmi vysoká. Napriek tomu som sa rozhodol oceniť prácu študentky Andrei Poničanovej, Koncepčný návrh snehovej frézy pre nakladač Valet150, vzhľadom na jej komplexný prístup riešenia, odbornú úroveň vypracovania a najmä vysoký aplikačný výstup pre prax,“ povedal prezident Slovenskej asociácie strojných inžinierov doc. Miloš Matúš.

“Diplomovú prácu som si vyberala so zámerom venovať sa prídavnému zariadeniu na vopred daný koncept stroja. Návrh snehovej frézy s vrhačom a jej adaptácie na rýchloupínač bol zrealizovaný prostredníctvom CAD systému. Pridanými hodnotami práce sú preskúmanie zóny zatienenia komína vodičovi a hydraulické riešenie pohonu častí snežnej frézy. V predchádzajúcich návrhoch musel vodič vystúpiť von z kabíny a prestaviť natočenie komína a sklápanie vrchnej klapky komína ručne – moje riešenie je plne hydraulická schéma,” uviedla Andrea.

Študent strednej školy na výuke v priestoroch...
Sj F-STU 5 Študent strednej školy na výuke v priestoroch Strojníckej fakulty STU v Bratislave.

Popularizácia techniky a štúdia strojárstva je jednou z kľúčových tém, na ktoré sa fakulta zameriava. Jedným z projektov, ktorý fakulta spustila je spolupráca na ročníkových projektoch so Strednou priemyselnou školou strojníckou na Fajnorovom nábreží v Bratislave. Fakulta sa rozhodla podporiť ročníkové projekty stredoškolákov konzultáciami priamo s vysokoškolskými učiteľmi. Konzultácie prebiehajú v odborných laboratóriách a učebniach. Pilotný ročník projektu zožal veľký úspech. Spolupráca bude pokračovať aj v ďalšom školskom roku.

Strojnícka fakulta STU v Bratislave ponúka možnosť výberu z 9-tich študijných programov bakalárskeho štúdia:

Termíny na podanie prihlášky:

  • 30. 6. 2023 – bakalárske štúdium
  • 31. 5. 2023 – inžinierske štúdium

Návod, ako sa pridať k najžiadanejším absolventom a viac informácií o dianí na Strojníckej fakulte STU v Bratislave nájdete na www.studujstrojarinu.sk a www.sjf.stuba.sk.

chyba