Malý Cambridge: Všetko o prijímačkách na Trnavskú univerzitu

Všetko, čo chcete vedieť o Trnavskej univerzite, ale báli ste sa spýtať. Prinášame vám odpovede na vaše často kladené otázky.

30.01.2023 00:00

Filozofická fakulta Trnavskej univerzity

Prečo študovať na Filozofickej fakulte Trnavskej univerzity?

Filozofická fakulta Trnavskej univerzity patrí medzi najvýznamnejšie humanitne orientované pracoviská na Slovensku. O jej význame svedčí i rozsiahla publikačná činnosť jej vedecko-pedagogických pracovníkov, citačný ohlas a početná účasť na vedeckých grémiách, redakčných radách, výboroch a komisiách tak doma ako aj v zahraničí.

Fakulta má priznané právo udeľovať akademický titul bakalár v študijných programoch dejiny a teória umenia, filozofia, história, klasická archeológia, politológia, psychológia a sociológia.

Robia sa na vašu fakultu aj prijímačky?

Áno, ale len zo študijného programu psychológia

truni, pr nepouzivat

Aké ťažké je dostať sa na psychológiu?

To musí uchádzač posúdiť sám. V tomto študijnom programe sa koná prijímacia skúška formou písomného testu, ktorý obsahuje otázky zamerané na základné predpoklady pre štúdium. Ide o testy všeobecnej schopnosti, ktoré sú podkladom na primeranú reakciu v situácií, kde nepostačuje skúsenosť. Dôležitá je správna a pohotová orientácia v nových situáciách, ktorá sa zakladá na rýchlom postrehu, správnom zhodnotení potrebných informácií a na vyvodení správnych záverov, všímavosti, chápavosti, logickosti, kritickosti, originálnosti, schopnosti odhaľovať jemné, skryté, ťažko postrehnuteľné súvislosti a vzťahy, podobnosti a rozdiely, všestrannosť a schopnosť záujmov, bohatý slovník a exaktné vyjadrovanie.

Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity

Prečo študovať na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity?

Okrem kvality ponúkaných študijných programov a veľmi dobrého uplatnenia absolventov, ponúka fakulta študentom možnosť participovať na tvorivej činnosti svojich pracovníkov, zapájať sa do formálnych, ale aj neformálnych aktivít. Študenti môžu okrem bežného motivačného štipendia, získať aj špeciálne štipendium zamerané na štúdium prírodovedných, matematických a informatických disciplín alebo ich kombinácií, v prípade, že takýto program študujú. Na fakulte vládne príjemná, otvorená atmosféra a priateľské vzťahy, ktorú pomáhajú udržiavať aj aktivity študentskej rady univerzity.

  • Ponúkané študijné programy v bakalárskom stupni:
  • Učiteľstvo informatiky v kombinácii
  • Učiteľstvo matematiky v kombinácii
  • Učiteľstvo biológie v kombinácii
  • Učiteľstvo chémie v kombinácii
  • Učiteľstvo slovenského jazyka a literatúry v kombinácii
  • Učiteľstvo nemeckého jazyka a literatúry v kombinácii
  • Učiteľstvo anglického jazyka a literatúry v kombinácii
  • Učiteľstvo anglického jazyka a literatúry (jednoodborové)
  • Učiteľstvo histórie v kombinácii
  • Učiteľstvo etickej výchovy v kombinácii
  • Učiteľstvo náboženskej výchovy v kombinácii
  • Učiteľstvo výchovy k občianstvu v kombinácii
  • Učiteľstvo výtvarného umenia v kombinácii
  • Animácia výtvarného umenia
  • Predškolská a elementárna pedagogika
  • Sociálna pedagogika a vychovávateľstvo
  • Slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich
  • Anglický jazyk a anglofónne kultúry
truni, pr nepouzivat

Robia sa na vašu fakultu aj prijímačky?

Nie, na našu fakultu sú študenti prijímaní bez prijímacích skúšok, na základe výsledkov, ktoré dosiahli z profilových predmetov na výročných vysvedčeniach za 1.- 3. ročník na strednej škole.

Je táto škola len pre budúcich učiteľov?

Nie, fakulta ponúka programy zamerané na rané vzdelávanie, sociálnu pedagogiku a vychovávateľstvo, učiteľskú prípravu vo vybraných aprobačných predmetoch, ale okrem nich ponúka aj programy zamerané na anglický jazyk a anglofónne kultúry a slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich.

Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity

Prečo študovať na fakulte zdravotníctva a sociálnej práce v Trnave?

Fakulta ponúka študijné program v oblasti zdravia a sociálnej práce, ktoré sú dnes veľmi dôležité oblasti pre spoločnosť. Absolventi sú uplatniteľní na trhu práce a nemajú problém sa zamestnať v odbore, ktoré ukončili v niektorom z ponúkaných študijných programov fakulty.

V bakalárskom stupni môžete študovať laboratórne vyšetrovacie metódy, ošetrovateľstvo, sociálnu prácu, rozvoj dieťaťa a štúdium rodiny a verejné zdravaotníctvo.

truni, pr nepouzivat

Robia sa na FZSP TRUNI aj prijímačky?

Na bakalárske študijné programy sa realizuje prijímacie konanie formou výberového konania, tzn. študenti sú prijímaní na základe získaných bodov za dosiahnuté študijné priemery počas štúdia na strednej škole a za mimoškolské aktivity (ŠVOČ, šport, kultúra).

Aké ťažké je dostať sa na vašu fakultu?

Každý uchádzač má možnosť byť prijatý na štúdium na našej fakulte po splnení podmienok na prijatie.

Teologická fakulta Trnavskej univerzity

Teologická fakulta sídli v dobových priestoroch historického centra Bratislavy. Pokračuje v päťsto ročnej jezuitskej tradícii vzdelávania. V prostredí slobody a kritického myslenia kladie dôraz na celostný rozvoj študenta.

Prečo študovať na teologickej fakulte?

Počas vzdelávacieho procesu sa študent naučí chápať dejiny ako zdroj inšpirácie pre súčasnosť. Dokáže sa orientovať vo filozofických a teologických smeroch a odborne o nich diskutovať. Študent sa učí zvládnuť komunikačné stratégie a aplikovať ich v pracovnom živote. Vie osloviť rôzne názorové skupiny, nadväzovať rozhovory s ľuďmi a tiež ich počúvať v ťažkých životných situáciách. Je schopný poskytnúť pomoc ľuďom v situáciách, akými sú úzkosť, osamelosť, depresia, vina, partnerská kríza, stres. Vie zaujať postoj k aktuálnym problémom etiky, politiky, kultúry a náboženstva.

truni, pr nepouzivat

Fakulta ponúka vzdelanie v dvoch bakalárskych programoch základy kresťanskej filozofie a katolíckej teológie a counseling.

Aké je uplatnenie pri vyštudovaní teológie?

Absolvent dokáže tvorivo zužitkovať analytické a prezentačné zručnosti, schopnosť interpretovať a systematizovať informácie. Rozumie zmyslu písaných dokumentov, má zručnosť písania a schopnosť argumentovať. Je empatický v komunikácii s ľuďmi rôznych názorov, bez toho, aby ich urazil. Absolvent si môže nájsť uplatnenie ako vedecký pracovník, projektový manažér, zamestnanec cirkevných, rozvojových a humanitárnych organizácií, publicista, učiteľ, sociálny pracovník, politik, treťosektorový špecialista, kreatívec, atď.

Čo sa vlastne študuje na teológii?

Prvé roky štúdia sú výrazne zamerané na štúdium filozofie. V teologických predmetoch sa študent učí chápať zmysel, kontext a obsahy biblických textov. Taktiež skúma dejinné súvislosti formovania katolíckeho učenia. Dôležitým dôrazom výuky je snaha o porozumenie súčasnej kultúry, dynamiky vývoja spoločnosti a získavanie kompetencie dialógu medzi názorovými tábormi.

Právnická fakulta Trnavskej univerzity

Prečo študovať na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity?

  • Fakulta intenzívne podporuje individualizovaný prístup.
  • Úzko spolupracuje s právnou praxou, študenti sú podporovaní v absolvovaní odbornej právnej praxe podľa vlastného výberu, napr. na štátnych orgánoch, v orgánoch EÚ, v advokátskych kanceláriách, na súdoch, v obciach, mestách, na právnych oddeleniach obchodných spoločností či inde podľa vlastného výberu, vrátane možností stáží a štúdia v zahraničí.
  • Právnická fakulta venuje pozornosť klinickému (praktickému) vzdelávaniu (napr. klinika práv pacientov, klinika ochrany obetí trestných činov, klinika občianskej spoločnosti, klinika azylového práva, klinika spotrebiteľského práva, klinika penitenciárnej starostlivosti, klinika ochrany práv detí, klinika antidiskriminačného práva), vzdelávaniu v oblasti etických dilem, vzdelávaniu v cudzom jazyku a všestrannému rozvoju svojej akademickej obce (rôzne prednášky odborníkov z praxe, workshopy o aktuálnych problémoch, spoločenskom dianí či pôsobení právnických povolaní, ale aj spoločenské podujatia a zaujímavé eventy).
  • Fakulta podporuje aktívne zapájanie sa študentov do rôznych súťaží doma i v zahraničí a publikačných aktivít.
  • Fakulta kladie dôraz na ekológiu a spoločenskú zodpovednosť.

Poskytujeme bakalársky študijný program v odbore právo v dennej aj externej forme štúdia.

truni, pr nepouzivat

Prečo si vybrať právo v Trnave a nie povedzme v Bratislave?

Obe sú kvalitnými fakultami, ktoré poskytujú právnické vzdelávanie. Výhodu našej fakulty vidíme najmä tom, že sme menšou fakultou, kde sa študenti a učitelia navzájom poznajú, a teda vieme cielenejšie vplývať na rozvoj ich potenciálu, talentu, záujmov a zabezpečenie väčšieho množstva zážitkov (organizujeme veľké množstvo rôznych workshopov, prednášok, spoločenských podujatí, podporujeme študentov v účasti na simulovaných súdnych sporoch či reprezentácii fakulty doma a v zahraničí a pod.). Úzko spolupracujeme s praxou a poskytujeme najširšiu možnosť praktického (klinického) právnického vzdelávania na Slovensku (takmer 20 kliník v bakalárskom študijnom programe a takmer 20 kliník v magisterskom študijnom programe). Zabezpečujeme ponuky stáží a umožňujeme výber stáže podľa vlastného záujmu. Umožňujeme bezprostredný kontakt s vedením fakulty a študentov vnímame ako rovnocenných partnerov, ktorým umožňujeme účasť na chode fakulty.

Robia sa na vašu fakultu aj prijímačky?

Áno, snažíme sa zvyšovať kvalitu našej fakulty aj vďaka ponechaniu prijímacieho konania. Študenti majú k dispozícii vzorové otázky testu pre prijímacie konanie a aktuálne otázky na prijímacie skúšky. Študenti majú tiež možnosť zúčastniť sa mesačného (sobotného) alebo intenzívneho (týždenného) prípravného kurzu vedeného vyučujúcimi právnickej fakulty. Už ako stredoškoláci môžu tiež absolvovať workshop pre stredoškolákov.

Aké ťažké je dostať sa na vašu fakultu?

Do veľkej miery ide o subjektívne hodnotenie. Pre ilustráciu však ponúkame štatistiku prijímacích skúšok na dennú formu štúdia, ktoré sa konali v roku 2022, na ktorých bolo z celkového počtu 262 uchádzačov prijatých 222 uchádzačov a neprijatých 40 uchádzačov.

Ponúkate aj prípravné kurzy?

Áno, poskytujeme intenzívny prípravný kurz v júni a sobotný prípravný kurz na prelome marca a apríla.


truni, pr nepouzivat

Foto: TRUNI/Barbora Likavská

chyba