Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vzdeláva už 70 rokov

Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre, s prívlastkom zelená, vzdeláva už 70 rokov. Aké aktivity univerzita vyvíja s cieľom udržať kvalitu v oblasti vzdelávania, zabezpečiť akceleráciu vedy a výskumu, sme hovorili s rektorkou Klaudiou Halászovou.

13.12.2022 00:00
SPU, pr, nepouzivat

Pani rektorka, ako je univerzita vnímaná?

Myslím si, že našej univerzite, ktorá je jedinou zo slovenských inštitúcií poskytujúcou vysokoškolské vzdelanie so zameraním na agrosektor a rozvoj vidieka vrátane tvorby poľnohospodárskej krajiny, sa úspešne darí zachovať symbiózu medzi dobrými tradíciami a uplatňovaním nových trendov a smerov či už vo vede, výskume alebo vzdelávaní. Otvára nové témy vo vedeckom bádaní a vzdelávaní, svoje ciele odvíja od ambície čo najužšie prepojiť teoretické vedomosti s praktickými skúsenosťami, byť univerzitou s medzinárodnou orientáciou.

Postavenie univerzity, vnímanie jej kvality, odzrkadľujú aj jej významné umiestnenia v medzinárodných rebríčkoch hodnotenia univerzít. Za všetky spomeniem posledné tohtoročné umiestnenie v prestížnom medzinárodnom rebríčku svetových univerzít The Times Higher Education World University Ranking 2023 (THE WUR 2023), kde sa medzi najlepšie univerzity v regiónoch dostalo sedem slovenských univerzít a SPU v Nitre obsadila 4. miesto, ako aj umiestnenie v najprestížnejšom šanghajskom rebríčku, ktorý je odrazom vedeckej práce univerzít. V tohtoročnom hodnotení šanghajského rebríčka vysokých škôl podľa odborov sa SPU umiestnila v kategórii Agricultural sciences na 400. – 500. mieste.

rektorka Klaudia Halászová
SPU, pr, nepouzivat rektorka Klaudia Halászová

Čo z vášho pohľadu musí mať dobrá univerzita, aby spĺňala svoju funkciu a prinášala hodnoty a kvalitné vzdelanie?

V prvom rade prispôsobiť sa vnímaniu a potrebám praxe. Pokúsiť sa študentov formovať v hodnotách, ktoré nasledujeme, a zároveň inovovať metódy vzájomnej interakcie. Univerzita tým, že spája niekoľko generácií, musí byť otvorená rôznym názorom a postojom, za predpokladu, že si zachováme rešpekt jeden k druhému.

Univerzita musí vytvárať priestor pre otvorené vedecké bádanie, vzdelávanie založené na úcte študenta k učiteľovi a opačne, a tiež plniť aj tretiu misiu v spoločnosti šírením kultúry a vplyvu na rozvoj našej krajiny a regiónu.

Ako sú koncipované študijné programy, ktoré SPU ponúka?

Univerzita ponúka celé spektrum zaujímavých programov na bakalárskom, inžinierskom a doktorandskom stupni štúdia. Študijné programy sú koncipované tak, aby pripravovali odborníkov schopných riešiť aj tie najväčšie výzvy, ktoré doba prináša. Medzi ne určite patrí napríklad bezpečnosť potravín, adaptácia spoločnosti na klimatické zmeny, moderné poľnohospodárstvo, potravinárstvo. Ide o odbory, ktoré sú rozhodujúce pre kvalitu života dnes i v budúcnosti. Kvalita života v súčasnosti nie je určovaná len ekonomickou vyspelosťou spoločnosti, ale stále viac úrovňou vzdelania, kvalitou potravín, starostlivosťou o zdravie, ochranou tradícií, prírodných a kultúrnych hodnôt. Na našej univerzite kladieme veľký dôraz na prepojenie vzdelávania, tvorivej činnosti a praxe.

Pre akceleráciu vedy, výskumu a inovácií je okrem kvalitných ľudských zdrojov nevyhnutné zabezpečovať aj finančné zdroje, a to nielen z grantových schém ministerstva školstva. Darí sa vám v tejto oblasti?

V ukončenom funkčnom období SPU získala financie na celouniverzitné projekty podporujúce vzdelávanie a tvorivú činnosť zo štrukturálnych fondov a rozvojových projektov ministerstva školstva v hodnote takmer 35 miliónov eur.

S akými najväčšími výzvami sa v súčasnosti stretávate?

Hlavnou úlohou univerzity je zadefinovať si svoje poslanie smerujúce ku kvalitnému vzdelávaniu, špičkovej vede a udržateľnému rozvoju. Prechádzame reorganizáciou študijných programov, ktoré sú úzko prepojené aj s výstupmi tvorivej činnosti a tiež plánovaním investičného rozvoja do infraštruktúry. Čím ďalej tým viac si uvedomujeme, že intenzívne prepojenie vzdelávania s požiadavkami praxe robí nášho absolventa žiadaným na trhu práce.

V uplynulom období sme veľa úsilia venovali implementácii akreditačných štandardov, tak, aby sme vybudovali funkčný model vnútorného systému zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania, ktorý bude ľahko zrozumiteľný, presne pochopený a účelne zavedený.

V rámci tohto procesu sme za účasti externých zainteresovaných strán a študentov revidovali politiky, procesy a štruktúry tak, aby sme čo najviac rešpektovali rozmanitosť študentov a ich potrieb, umožnili im flexibilitu v štúdiu a hlavne zabezpečili pripravenosť absolventov pre potreby praxe. SPU v Nitre má ambíciu sa inštitucionálne akreditovať v študijných odboroch – poľnohospodárstvo a krajinárstvo, potravinárstvo, biológia, biotechnológie, strojárstvo a ekonómia a manažment.

SPU, pr, nepouzivat

V čom je súčasný mladý študent iný?

Súčasní študenti majú oveľa väčší prístup k informáciám, sú dynamickí, majú oveľa viac možností, ktoré môžu využiť. V dobrom slova zmysle sú asertívnejší a ponúkajú sa im vyhliadky na úspešné uplatnenie sa nielen doma, ale aj v zahraničí. Naším cieľom je, aby sme im na univerzite vytvárali prostredie, ktoré im pomôže rozhodovať sa a hľadať si svoju trajektóriu vo vzdelávaní, aby zároveň mohli rozvíjať svoje osobné záujmy vo voľnočasových aktivitách a v neposlednom rade, aby študovali v dostatočne kvalitných podmienkach.

Toto všetko vieme spoločne dosiahnuť iba pri dobrej vzájomnej komunikácii a dostatočnej angažovanosti sa študentov na akademickej pôde.

Akým spôsobom?

V prvom rade si treba uvedomiť, že poľnohospodárstvo je širokospektrálne odvetvie. Ovládli ho digitálne technológie, supermoderné stroje, zmenili sa plemená zvierat, prebieha vývoj nových potravín, mení sa klíma a i. O všetkých zmenách, ktoré prebehli a prebiehajú, treba hovoriť a diskutovať, a to vo všetkých súvislostiach a na všetkých úrovniach.

V toto zmysle univerzita vyvíja množstvo aktivít. Stále je naším hlavným cieľom pôsobiť ako výskumná univerzita, preto neustále dobudovanie a rozširovanie našich excelentných pracovísk a Výskumného centra AgroBioTech je našou prioritou. Je preto nevyhnutné zapájať študentov do našich výskumných úloh a projektových zámerov tak, aby už počas štúdia pochopili a našli zmysel svojho štúdia.

SPU sa stále viac a viac vydáva cestou inovácií s úzkou spoluprácou s praxou, tak aby sme posilnili výskumný priestor v poľnohospodár­stve, agropotravinárstve, biotechnológiách, strojárstve a krajinotvorbe a tak vytvárali dostatočný priestor aj pre internacionalizáciu a popularizáciu vedy a výskumu v našich študijných odboroch.

Dopĺňa to aj náš projekt coworkingového centra, kde sa študentom popri vzdelávaní snažíme doplniť aj iné prenositeľné spôsobilosti. S týmto cieľom sme v ŠD Mladosť otvorili moderné SuPerUni CoWork centrum, ktoré poskytuje vhodné podmienky na samostatnú prácu študentov, ale aj skupinové či projektové aktivity.

Na tento princíp nadväzuje ďalší práve realizovaný projekt budovania Kreatívneho centra. V spolupráci s rezortom kultúry máme ambíciu podchytiť nevyužitý potenciál mladých ľudí, absolventov univerzít a stredných škôl, ale aj začínajúcich a existujúcich podnikateľov v kreatívnom priemysle, ktorí by vďaka prostrediu podporujúcemu rozvoj ich kreatívneho a inovatívneho myslenia i talentu neopúšťali Nitriansky región a zvýšili jeho inovačný potenciál. Prioritne sa bude orientovať na tri odvetvia kreatívneho priemyslu – dizajn, architektúru, reklamu a marketing.

Coworkingové centrum spolu s Kreatívnym centrom a ďalšími už etablovanými projektmi podporenými Európskym inovačným a technologickým inštitútom (EIT Food HUB) a budovaným Potravinovým inkubátorom na SPU tak vytvárajú priestor na podporu start-upov a inovatívnych podnikateľských plánov, najmä pre tie sektory a odvetvia, ktoré súvisia s vedeckovýskumnou orientáciou univerzity, štruktúrou študijných programov a tzv. zelenou filozofiou, ktorá je ich spoločným atribútom.

SPU, pr, nepouzivat

Univerzita reaguje aj na celospoločensky aktuálne témy a to aj prostredníctvom výziev o nenávratný finančný príspevok v rámci operačných programov. Bol schválený projekt Environmentálne centrum Klíma-Krajina-Informácie SPU v Nitre v rámci výzvy zameranej na podporu budovania environmentálnych centier s cieľom realizovať informačné aktivity v oblasti adaptácie na zmenu klímy. Projekt, ktorého cieľom je realizácia Informačných aktivít v oblasti adaptácie na zmenu klímy a rekonštrukcia budovy budúceho Environmentálneho centra, sa začne realizovať začiatkom roka 2023.

SPU má podpísané aj Memorandum s Ministerstvom pôdohospodárstva a RV, kde sme sa obe strany zaviazali, že vybudujeme spoločné Inovačné centrum v Nitre, ako platformu pre vzdelávanie, výskum a inovácie, poradenstvo, spoluprácu s praxou, tvorbu medzinárodných konzorcií, organizovanie spoločných podujatí vrátane popularizácie našich odborov. Vytvárame tak predpoklad pre zvyšujúce sa šance prístupu SR k európskym výskumným infraštruktúram.

Uvedenými aktivitami som chcela poukázať na rôznorodý prístup k rozvoju pôdohospodárstva, ktorý má byť motivujúcim faktorom pre dnešných mladých ľudí, aby chápali široké možnosti uplatnenia a zároveň, aby mali perspektívu pre svoje pôsobenie či už v praxi alebo vo vede a výskume.

To, že to s výchovou novej generácie myslíme vážne, dotvára i fakt, že sme otvorili aj univerzitnú materskú školu – Klások.

SPU, pr, nepouzivat

Univerzitná infraštruktúra je základným parametrom úspešnosti a atraktívnosti akademického prostredia. Čo sa vám v poslednom období podarilo zmodernizovať?

Vždy bolo našou snahou čo najviac revitalizovať univerzitný priestor, zelenú a modrú infraštruktúru, študentské zóny pre podporu prenositeľných spôsobilostí študentov a dostupnosť informačných nástrojov. K zvyšovaniu kvality ubytovacích zariadení prispeli rekonštrukcie ŠD Mladosť, ŠD Nová Doba a práve prebiehajúca rekonštrukcia ŠD A. Bernoláka, s princípom energetickej hospodárnosti budov. Získali sme aj projekt z Fondu na podporu športu a realizujeme komplexnú rekonštrukciu plaveckého bazéna SPU v rámci Centra univerzitného športu, čím výrazne dopĺňame športovú infraštruktúru mesta Nitry.

Aj spomínaná MŠ Klások napĺňa filozofiu zelenej univerzity a to z pohľadu zamerania na zdravú výživu a environment. Jej rozsiahla rekonštrukcia bola dokončená začiatkom akademického roka. Takouto infraštruktúrou chceme posilniť sociálnu politiku univerzity a zároveň vplývať na detské myslenie v kontexte zelenej univerzity.

chyba