Konečne sa vaše dieťa môže naučiť po nemecky. Projekt, ktorý si zamiluje

Chceli by ste, aby vaše dieťa ovládalo cudzie jazyky? Jemu sa však do učenia slovíčok veľmi nechce? Čo by ste povedali na nový, zaujímavý projekt? Tým je nemecká digitálna Detská univerzita. Vaše ratolesti ocenia, že môžu hravou formou skúmať rôzne vedné odbory. A vy, že popri tom sa nenásilne, bez hundrania naučia aj nový cudzí jazyk.

09.11.2022 00:00
Goethe institut, pr, nepouzivat Foto:

Schopnosť dohovoriť sa jedným či dvoma cudzími jazykmi je dnes priam nevyhnutnosť. Doprajte svojim deťom učenie zábavnou, kreatívnou formou. Nemecká digitálna Detská univerzita, respektíve Kinderuni je moderný, inovatívny projekt, ktorý sa zakladá na princípe učenia blízkeho deťom. Je vytvorená pre žiakov vo veku od ôsmich do dvanástich rokov (2. – 6. ročník ZŠ) a má u nich vzbudiť zvedavosť a podnietiť radosť z učenia. A to je tá najlepšia cesta, ako sa naučiť cudzí jazyk. Prednášky však zaujmú aj staršie deti či dokonca aj dospelých.

Deti sa učia nemčinu formou interaktívnych prednášok, krátkych zaujímavých šesť až desaťminútových videí. Po každej časti prídu na rad úlohy, ktoré rozvíjajú kreatívne myslenie. A popritom sa pekne nenásilne učia aj nové slovíčka a zdokonaľujú sa v nemeckom jazyku. Deti spoznávajú rôzne vedné odbory a hravou formou ich skúmajú. Najdôležitejšie je, že nemecká digitálna Detská univerzita kladie dôraz na témy, ktoré pre ne majú veľký význam.

Foto: Goethe-Institut
Goethe institut, pr, nepouzivat

Učíte sa, ako vám vyhovuje

Projekt existuje v troch formách. Detská univerzita ONLINE – učenie môžu deti absolvovať z domu. Rodičia ich pri týchto aktivitách môžu sprevádzať, pomáhať im a sledovať profil svojho dieťaťa a aj jeho pokroky. Online platforma je bezplatná a prístupná pre všetky deti.

S Detskou univerzitou sa žiaci môžu stretnúť aj v škole počas štandardného vyučovania. Záleží len na učiteľovi, či sa rozhodne na hodinách využiť aj deťom tak blízku hravú, kreatívnu formu. Kinderuni môže byť doplnková ponuka nad rámec osnov vo štvrtom aj piatom ročníku základných škôl. Žiakov tento program pripraví na vyučovanie v oblasti matematiky a prírodných vied, ktoré ich čaká na druhom stupni, a zároveň ich motivuje k učeniu nemčiny. Pre vyučujúcich nemčiny budú bezplatne k dispozícii na stiahnutie didaktické materiály ku každej z 30 videopred­nášok.

Do tretice Goetheho inštitút ponúka okrem online formátu aj prezenčné podujatia. Deti si tak môžu prehĺbiť a rozširovať získané poznatky naživo.

Foto: Goethe-Institut
Goethe institut, pr, nepouzivat

Od študenta po profesora

Nemecká digitálna Detská univerzita sa delí na tri fakulty: Človek, Príroda a Technika. Deti tu hravou formou môžu prejsť naprieč celou univerzitnou kariérou od študenta až po profesúru. Obsah a metódy tohto projektu zodpovedajú moderným vzdelávacím prístupom, ktoré sú medzinárodne uznávané a úspešné v praxi.

Okrem radosti zo spoznávania nových vecí, môžu žiaci za vyriešenie úloh získať až štyri odznaky. Jeden dostanú za splnenie prvých troch úloh, druhý za bonusovú úlohu. Ak sa im navyše podarí vyriešiť úlohy po nemecky, môžu získať ďalšie dva odznaky. Aby napredovali v kariérnom rebríčku, nemusia však úlohy nutne riešiť v nemeckom jazyku. Ide iba o malý bonus pre tých, ktorí sa už nemecky učia.

Po úspešnom zvládnutí prvej prednášky a získaní príslušných odznakov môžu deti v rámci Kinderuni postupne napredovať v univerzitnej kariére: zo študentov sa stávajú bakalári, potom magistri, doktori, docenti až po najvyšší možný titul profesor (podľa množstva absolvovaných prednášok). Mať doma desaťročného profesora nie je na škodu.

Podľa anglického jazykovedca Franka Smitha jeden jazyk vás nasmeruje na vašu životnú cestu. Dva jazyky vám na tejto ceste otvoria všetky dvere. Otvorte teda svojim deťom bránu do sveta so znalosťou nemeckého jazyka.

Viac o digitálnej Detskej univerzite nájdete tu: www.goethe.de/…ko/kinderuni

Goethe Institut, pr, nepouzivat
chyba