Kríza preveruje charakter našich univerzít - VŠZaSP sv. Alžbety „učebne sme prerobili na ubytovne pre utečencov“

Už dva dni po ruskej agresii 26. februára 2022 ubytovávali pracovníci Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety prvých ukrajinských utečencov vo svojich učebniach a aulách, ktoré narýchlo prerobili na „jedno“ krízové ubytovne.

20.05.2022 00:00
VSZaSP, pr, nepouzivat

Na vysokoškolskom internáte zariadili izby pre dlhodobejšie ubytovanie ľudí na úteku, v jednej z najväčších učební začal popritom fungovať charitatívny „obchodík“ pre ubytovaných utečencov, kde mali bezplatne poskytnuté oblečenie aj stravu. Mnohé ukrajinské ženy s malými deťmi mali pri sebe iba doklady a maximálne nejakú deku. „Príbeh za príbehom, ktoré od nich dennodenne počúvame, sú plné bolesti“, vysvetľuje kvestor vysokej školy Rastislav Hochman. Aktuálne na vysokoškolskom internáte býva rodinka, ktorá ešte v roku 2014 utiekla pred ruskou anexiou z Donbasu a pred pár týždňami opätovne z bombardovaného Mariupolu. V televíznych správach pred pár dňami náhodou zbadali svoj dom – celý zbombardovaný. Psychicky sa zrútili matka aj syn, poskytla sa im preto psychologická podpora. Šesťročný chlapec odvtedy vôbec nerozprával. Dokonca nechcel hračky ani sladkosti. Trocha uvoľniť mu pomohol až výlet do bratislavskej ZOO zorganizovaný kvestorom. „Mnohí Ukrajinci utekajú z tých najhorších podmienok, aké si nevieme na Slovensku ani len predstaviť“, dodáva Hochman.

VSZaSP, pr, nepouzivat

Po dvoch týždňoch od vypuknutia vojny 7. marca 2022 rozhodlo vedenie Vysokej školy sv. Alžbety ponúknuť pomoc všetkým utečencom, ktorí prichádzajú na Slovensko. Škola zriadila hotspot otvorený pre všetkých (nielen ubytovaných) utečencov sedem dní v týždni od rána do večera. Rektor univerzity Juraj Benca umožnil každému zamestnancovi vykonávať humanitárnu pomoc pre ukrajinských utečencov s tým, že mu ide plný plat. Do dobrovoľníckej pomoci sa zapojili študenti sociálnej práce, psychológie, ošetrovateľstva aj verejného zdravotníctva spolu so zamestnancami vrátane šoférov, študijných referentiek, docentov aj profesorov.

V súčasnosti vysoká škola ubytováva stopäťdesiatsedem ľudí vo vlastných aj prenajatých priestoroch, denne poskytne pomoc približne tristopäťdesiat ľuďom len v hotspot centre zriadenom v budove rektorátu na Námestí 1. Mája v Bratislave. Ďalšie centrá pomoci obsadené zdravotníkmi a sociálnymi pracovníkmi má škola priamo na slovensko-ukrajinských hraniciach a na detašovanom pracovisku v Michalovciach.

VSZaSP, pr, nepouzivat

Na celom Slovensku poskytne Vysoká škola sv. Alžbety humanitárnu pomoc približne osemsto ľuďom denne. Koľkým pomohla doteraz sa odhaduje veľmi ťažko. Tím sv. Alžbety na hraniciach posúva ľudí aj do iných organizácii, nielen na vysokú školu. Podľa zakladateľa vysokej školy Vladimíra Krčméryho to môže byť až pätnásťtisíc ľudí a každým dňom toto číslo narastá. Vysoká škola týmto podľa jeho slov viditeľne napĺňa svoje poslanie, ktorým je humanitárna pomoc na Slovensku a v zahraničí. K tomu vzdeláva stovky sociálnych, humanitárnych a zdravotníckych pracovníkov po celom Slovensku, ktorých je hlavne v čase krízy vždy nedostatok.

chyba