Medzinárodná konferencia NŠC na tému Koučovanie TOP športovcov

Národné športové centrum v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR organizuje dňa 26. 04. 2022 v hoteli Tatra Bratislava medzinárodnú odbornú konferenciu pre širokú odbornú verejnosť na tému Koučovanie TOP športovcov.

22.04.2022 00:00
NSC, pr, nepouzivat

Cieľom tejto vzdelávacej aktivity je priblížiť tématiku športového koučingu, ktorý pomáha maximalizovať potenciál športovca, dosiahnuť vynikajúce výsledky, a to na príkladoch aktivít slovenského národného hokejového a futbalového mužstva a európskych basketbalových a volejbalových líg.

Športový koučing je proces, v ktorom kouč inšpiruje športovcov k tomu, aby maximalizovali svoj športový potenciál. Kouč je v tomto zmysle osobou, ktorá športovcov sprevádza, facilituje ich rozvoj, vytvára priestor k objavovaniu a rozširovaniu ich potenciálu. Deje sa to takým spôsobom, aby si každý z nich bol schopný uvedomiť svoje silné a slabé stránky, pomenovať chyby a nachádzať postupy k ich odstraňovaniu. Na druhej strane je úloha trénera, ktorý určuje náplň tréningového procesu, dáva športovcom radu, usmerňuje ich a inštruuje. V súčasnosti je vo vrcholovom športe zásadnou úlohou dosiahnutie prieniku koučingových a trénerských schopností a zručností. Z tohto vzájomného procesu benefitujú nielen športovci a tímy, ale aj tréner a samotná krajina. Ambíciou konferencie je priblížiť hosťovi skutočnosť, že úspech nie je náhoda, ale súbor kvalifikovaných odborných činností a vopred pripravených nevyhnutností.

Medzinárodná odborná konferencia je rozdelená do dvoch diskusných blokov, ktoré budú naplnené odborníkmi z najlepších trénerských a koučingových postov, športovcami a ďalšími odborníkmi v športe. Prvý diskusný blok otvorí:

  • Craig Ramsay, reprezentačný tréner slovenského národného hokejového mužstva, ktorý prepája skúsenosti z NHL s európskym štýlom hokeja, bývalý hokejista so 14-ročnou hráčskou kariérou v NHL za tím Buffalo Sabres, s pokračovaním kariéry na poste asistenta trénera a hlavného trénera v rovnakom tíme a v ďalších tímoch, ako napríklad Philadelpie Flyers a Tampy Bay Lightning;
  • Dominik Graňák, reprezentant SR, hokejový obranca, držiteľ striebornej medaily z MS 2012.

Túto sekciu diskusie povedie moderátor Igor Andrejkovič zo Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Druhý diskusný blok „odštartuje“:

  • Ivan Husár, štátny tajomník pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR;
  • Natália Hejková, majsterka Československa so Sláviou VŠ Praha, členka siene slávy FIBA, držiteľka mnohých trénerských ocenení a úspechov, ako napríklad 23 titulov majstra krajiny v štyroch rôznych krajinách, trénerka storočia v ankete SBA, trénerka „výberu sveta“ – All Star game FIBA, ocenenie FIBA – najúspešnejšia trénerka modernej histórie Euroligy;
  • Zdeněk Haník, viceprezident Českého olympijského výboru a volejbalový tréner;
  • Štefan Tarkovič, tréner pri národnom družstve slovenskej futbalovej reprezentácie s trénerskou licenciou EUFE PRO, od roku 2019 aj technický riaditeľ Slovenského futbalového zväzu s pôsobením na podujatí ME 2016 vo Francúzku ako asistent trénera, hráčska kariéra je naviazaná na futbalové kluby Tatran Prešov, Artmedia Petržalka a ďalšie.

Druhú odbornú sekciu bude diskusne sprevádzať Zoltán Demján, zakladajúci člen Slovenskej asociácie koučov.

Účasť na konferencii je podmienená vstupom za poplatok, pre médiá vstup bez poplatkov.

chyba