Varvara Demidenko z Kyjeva: Na Vysokej škole sv. Alžbety ma prijali s porozumením

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave poskytuje okrem humanitárnej pomoci utečencom aj bezplatné absolvovanie nultého ročníka mladým ľuďom z vojnou postihnutej Ukrajiny. Prvou takouto študentkou je Varvara z Kyjeva, ktorá musela doma štúdium zanechať. Prinášame vám s ňou krátky rozhovor.

08.04.2022 00:00
VSZa SP sv. Alzbety , pr, nepouzivat

Odkiaľ presne pochádzate a prečo ste sa rozhodli prísť práve na Slovensko a nešli ste napríklad do viac rozvinutého Nemecka alebo Rakúska?

Pochádzam z Ukrajiny, z nášho hlavného mesta Kyjeva. Ujsť som sa rozhodla hneď ako u nás vypukla vojna, keď na nás zaútočilo Rusko. Situácia na Ukrajine je teraz veľmi nebezpečná. Rusko zabíja koho chce, nielen vojakov. Neviem ani vyjadriť slovami, aká je to hrôza, pretože to veľmi bolí a je to smutné. Ten deň útoku, akoby bol včera. Stále vidím, ako sme sa ráno zobudili do vojny. Bol to šok a strach zároveň.

Do Bratislavy som prišla, pretože tu mám príbuzných, ktorí tu žijú už osem rokov. Bola to prirodzená voľba, vedela som od nich, že tu je bezpečne a dobre.

Čo ste študovali doma na Ukrajine?

Študovala som na vysokej škole v Kyjeve zubnú techniku. Mám za sebou aj osem rokov umeleckej školy. Som veľmi kreatívna, rada kreslím a veľmi rada čítam. Som aj vizážistka, viem dobre upravovať obočie.

Ako ste našli Vysokú školu sv. Alžbety?

Hneď po príchode do Bratislavy som si uvedomila, že potrebujem a chcem ďalej študovať. Vyhľadala som si na internete univerzity a vysoké školy s mojím alebo podobným zameraním ako som študovala na Ukrajine. Našla som tak webovú stránku Vysokej školy sv. Alžbety. Napísala som mail na študijné oddelenie, opísala moju situáciu a všetko o mojom doterajšom štúdiu. Obratom som dostala odpoveď, že si najprv musia preveriť možnosti ako by mi pomohli.

Varvara Demidenko
VSZa SP sv. Alzbety , pr, nepouzivat Varvara Demidenko

Aký odbor ste si nakoniec vybrali?

Odbor, ktorý som študovala na Ukrajine, zubnú techniku. Tento odbor ponúka aj Vysoká škola sv. Alžbety, kam ma v zapätí pozvali na osobné stretnutie s vedúcou študijného oddelenia a vedúcou Katedry zubnej techniky. Nakoľko na Ukrajine máme iný systém vzdelávania a tiež klasifikácie prospechu ako na Slovensku, s pani docentkou sme sa dohodli, že si podám prihlášku na nový akademický rok a zatiaľ môžem navštevovať prednášky a cvičenia v nultom ročníku.

Čo vás na zubnej technike už doma na Ukrajine najviac zaujalo?

Tento odbor je príbuzný k iným medicínskym odborom a zubnému lekárstvu, je to práca v zdravotníckom tíme, kde metódy a techniky zubnej protetiky sa aplikujú v liečebno-preventívnej starostlivosti. Cez získané znalosti, vedomosti a zručnosti (aj umelecké) môžem ľuďom pomôcť spríjemniť život cez krásny úsmev.

Máte za sebou prvý mesiac návštevy prednášok. Ako to zatiaľ zvládate?

Nakoľko sa mi tu u vás podarilo nájsť si aj prácu, na škole mi umožnili navštevovať prednášky podľa povinností v práci, teda v rôzne dni v týždni. Väčšinou mi to vychádza trikrát do týždňa. Chodím na prednášky, praktické cvičenia, počúvam jazyk, pomaly sa ho učím, je dosť podobný. Ak niečomu nerozumiem, komunikujem s profesormi aj so spolužiakmi po anglicky. Môj dojem z Vysokej školy sv. Alžbety je veľmi pozitívny, pomáhajú mi vo všetkom, všetci sú dobrí a chápaví. Páči sa mi aj profesionálny prístup učiteľov. Som rada, že mi vedenie vysokej školy umožnilo navštevovať „nultý ročník“ bezplatne, za čo som im nesmierne vďačná.

Aké máte plány do budúcna? Kde by ste chceli pracovať?

V budúcnosti sa chcem stať zubnou techničkou na Slovensku. Chcela by som ľuďom spríjemniť život cez krásny úsmev. Som veľmi kreatívny človek. Chcem sa naučiť slovenský jazyk a rozprávať čo najviac po slovensky (smiech).

chyba