Študoval veterinu, svoj sen si však plní na strojarine v Bratislave

Život píše na prvý pohľad netradičné príbehy aj medzi mladými ľuďmi.

02.11.2021 00:00
STU, PR nepouzivat

Jeden veľmi zaujímavý príbeh nám porozpráva aj študent Strojníckej fakulty STU v Bratislave Samuel Jankove. Tento príbeh sa odohráva v období, keď sa rozhodoval, kde bude smerovať jeho kariéra. Aktuálne je v piatom ročníku štúdia a má už za sebou niekoľko úspechov. Jedným z nich je nepochybne aj fakt, že pôsobil ako kapitán STUBA Green Teamu. Ide o jediný tím na Slovensku, ktorý úspešne reprezentuje našu krajinu a zároveň univerzitu na súťaži Formula Student. K strojarine sa dostal celkom netradične. Ale o tom už viac v našom rozhovore.

1. Samuel povedz nám odkiaľ pochádzaš a prečo si sa rozhodol študovať v Bratislave na Strojníckej fakulte STU?

Pochádzam z malej dedinky ležiacej blízko Novej Bane. Od malička som pomáhal môjmu ocinovi a starkému okolo domu, či už pri prácach v dielni, opravovaní áut alebo starostlivosti o zvieratá. Pri výbere strednej školy som zvažoval medzi dopravnou a veterinárnou strednou školou. Po dlhých úvahách som sa rozhodol pre Strednú veterinárnu školu v Nitre. Po ukončení strednej školy som si nevedel predstaviť byť veterinárom a teda chcel som skúsiť niečo iné. Vedel som dve veci, že chcem študovať v Bratislave a že chcem študovať niečo blízke technike. Preto som si vybral Strojnícku fakultu STU v Bratislave.

STU4, PR, nepouzivat

2. Je vôbec možné až takto výrazne zmeniť svoje študijné zameranie? Je to predsa obrovský skok do úplne inej oblasti. Nemýlim sa?

Štúdium na veterinárnej škole som mal veľmi rád. Bola to super škola a mám odtiaľ veľmi veľa zážitkov a skúseností. Veterina nebola najľahšia škola, ale robil som všetko preto, aby som v tom bol najlepší. Vyhral som niekoľko súťaží, vypracoval som úspešnú SOČ-ku, zúčastnil som sa výmenných pobytov, absolvoval som polročnú pracovnú stáž v Japonsku a nakoniec som vyštudoval s vyznamenaním. Na strojarinu som išiel s ambicióznym cieľom, patriť k najlepším. Zmena to bola veľmi veľká, ale s odstupom času si uvedomujem, že som urobil správne rozhodnutie.

3. Mal si zo strojariny aj nejaké obavy? Predsa len prevláda názor, že to nie je ľahké štúdium.

Mal som zdravý rešpekt, asi ako zo všetkého nového. Nevedel som, čo ma bude čakať, tiež som nevedel, ako prebieha štúdium na vysokej škole, takže som bol plný očakávania. Začiatok môjho štúdia síce nebol ľahký, ale stačí sa pripravovať a všetko sa dá zvládnuť. Na začiatku štúdia som absolvoval niekoľko doučovaní z matematiky, keďže na veterine bolo matematiky veľmi málo. Mal som a mám super spolužiakov, s ktorými si vo všetkom pomáhame a môžem povedať, že strojarina sa dá zvládnuť, aj keď človek takto radikálne zmení študijné zameranie.

STU, PR, nepouzivat

4. Vieme o tebe, že si pôsobil ako kapitán STUBA Green Teamu. Pôsobíš v tíme naďalej?

Bol som kapitánom jeden rok. Tento rok som dával tímu úplne všetko, strávil som tam všetok svoj voľný čas a všetko išlo bokom. STUBA Green Team bol moja priorita číslo jeden. Túto skúsenosť považujem za jednu z najlepších v mojom živote. Aktuálne sa v tíme venujem marketingu. Prvý rok v tíme som sa venoval aj spolupráci s partnerskými spoločnosťami tímu. Na kapitánskom poste som viedol členov k stavbe konkurencieschop­ného monopostu a riešil som rôzne situácie počas sezóny.

5. Čo to vlastne znamená v dnešnej dobe byť strojný inžinier? Máš v tom po 5 rokoch štúdia jasno? A ako sa ty vidíš v budúcnosti?

Aktuálne študujem na Strojníckej fakulte STU v Bratislave odbor Výrobné systémy a manažment kvality. Mám jasno v tom, že určite neskončím vo fabrike za pásom v monterkách, ako si to niektorí po mojom rozhodnutí ísť na stojarinu mysleli. Som spokojný so svojim výberom. V budúcnosti zvažujem viaceré možnosti. Láka ma obchod a marketing v automobilovom priemysle, uvažujem aj nad doktorandským štúdiom. Nevylučujem možnosť, že s kolegami v STUBA Green team vymyslíme nejaký spoločný projekt.

STU, PR, nepouzivat

6. Oplatí sa teda rozhodnúť pre štúdium strojariny? Neľutuješ?

V Bratislave som sa dostal k viacerým možnostiam a spoluprácam, ktoré ma v mojom živote posunuli. V iných mestách som taký potenciál nevidel. Určite neľutujem. Ostatným by som chcel odkázať, nech sa nevzdajú hneď pri prvej prekážke. Na začiatku Vám môžu pomôcť nielen spolužiaci, ale aj študentské organizácie či pedagógovia prostredníctvom prípravných kurzov.

Viac o štúdiu na Strojníckej fakulte STU v Bratislave sa dozviete na studujstrojari­nu.sk

Od tradície k inováciám!

chyba