Kongresy aj kultúra pod jednou strechou, Trnavské mýto ožije

Kongresová turistika je podľa štatistík Svetovej obchodnej organizácie jedným z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich odvetví na svete. Kongresový, konferenčný a incentívny turizmus, známy pod anglickou skratkou MICE (z anglického Meetings, Incentives, Conferencing, Exhibitions). Táto medzinárodne používaná značka zahŕňa organizovanie konferencií, výstav, podujatí všetkého druhu, ale aj rôznych firemných akcií a svoje miesto má takýto turizmus aj na Slovensku.

29.04.2021 00:00
Novy Istropolis, PR článok, reklama, nepoužívať

V porovnaní so zahraničím ale patria v tomto odvetví Slovensku dlhodobo posledné miesta v pomyslenom európskom rebríčku. Dôvodov, prečo je tomu tak, je niekoľko. Krajine chýba dobre vybudovaná infraštruktúra, k dispozícii nie sú takmer žiadne priestory pre aspoň tritisíc ľudí.

Naša krajina, a najmä hlavné mesto, síce ťaží z vynikajúcej polohy v srdci Európy, je ľahko dostupná lietadlom, vlakom alebo diaľnicou, čo je ideálne pre medzinárodné MICE podujatia, stále jej ale chýba dostatok vhodných priestorov.

Nevyhnutným predpokladom na to, aby sa kongresová turistika rozbehla, je ale najmä existencia vhodného reprezentatívneho kongresového centra s dobrým technickým vybavením a ozvučením, možnosť kvalitného ubytovania a dostupnosť mesta všetkými druhmi dopravných prostriedkov.

Novy Istropolis, PR článok, reklama, nepoužívať

Národné kultúrne a kongresové centrum

Práve rozvoju kongresov v hlavnom meste by mohol pomôcť vznik plánovaného Národného kultúrneho a kongresového centra (NKKC). Ako prvý svoju predstavu prezentoval developer Immocap, ktorý by tento projekt pod názvom Nový Istropolis vystavil na Trnavskom mýte a nahradil by ním moderným štandardom nevyhovujúcu budovu súčasného Istropolisu. Podľa plánu tohto developera by NKKC mohlo stáť a fungovať už o päť rokov. Immocap je so svojimi zámermi naozaj ďaleko, jeho projekt už bol predložený na posudzovanie vplyvov na životné prostredie a je posudzovaný Magistrátom hlavného mesta Bratislavy. Ak všetko pôjde podľa plánov, Bratislavčania aj turisti sa môžu tešiť na zrevitalizované Trnavské mýto a už o päť rokov si užiť všetky možnosti, ktoré Nový Istropolis ponúkne.

Umiestnenie Národného kultúrneho a kongresového centra v projekte Nový Istroplis má mnoho výhod. V jeho prospech hovorí strategická poloha v širšom centre mesta, dostupnosť všetkých druhov dopravy, kvalitné hotely, reštaurácie a iná infraštruktúra v pešej vzdialenosti a najmä prirodzený pohyb ľudí, aby kultúrno-kongresové centrum žilo po celý deň a po celý rok – nie iba vtedy, keď sa tam koná podujatie, čím by slúžilo nielen návštevníkom, ale všetkým Bratislavčanom.

Projekt Immocapu je výsledkom 3,5 ročných príprav, medzinárodnej architektonickej súťaže, ale aj diskusií s organizátormi rôznych nielen kultúrnych podujatí, koncertov a konferencií. Vízia Nového Istropolisu vznikla v spolupráci developera s renomovaným holandským architektonickým štúdiom KCAP a ich partnerským štúdiom Cityförster. „KCAP patrí k absolútnej špičke urbanizmu a architektúry v Európe, no pre nás bol podstatný najmä ich spôsob uvažovania o mestskom priestore a výzvach tejto dôležitej lokality Trnavského mýta,“ povedal Martin Šramko, riaditeľ spoločnosti Immocap.

Projekt má podľa Immocapu ambíciu priniesť do Bratislavy multifunkčné kultúrno-kongresové centrum svetovej úrovne a zaradiť Bratislavu medzi vyspelé európske metropoly.

Prečo Trnavské mýto?

Budova starého Istropolisu, bývalého Domu odborov prestavbu jednoducho potrebuje a Bratislava v rámci projektu Nový Istropolis môže len získať. Hlavné mesto získa predovšetkým moderné, špičkové kultúrno-kongresové centrum, aké na Slovensku zatiaľ nemáme. Chýbať by v ňom nemala flexibilná mutifunkčná sála, jediná svojho druhu v našej krajine. Dôležité je najmä informácia, že kapacita sály vychádza z reálnych potrieb mesta. V novej sále bude k dispozícii až 3000 miest na sedenie a až 5000 v kombinácii sedenie-státie. Na porovnanie terajšia Veľká sála v starom Istropolise má iba 1140 miest výlučne na sedenie.

Využitie terajšej budovy Istropolisu je pomerne obmedzené. Dá sa povedať, že svoj potenciál využíva menej ako na 10 percent. Nemožno sa tomu ani veľmi čudovať. Budova nespĺňa moderné požiadavky – chýba jej zázemie pre organizátorov podujatí, zásobovacia logistika je obmedzená a celková obslužnosť nedostatočná. Projekt Nového Istropolisu počíta s tým, že dokáže uspokojiť požiadavky organizátorov všetkých druhov podujatí. Tie sa totiž môžu konať paralelne vďaka možnému flexibilnému deleniu sály na 2 až 3 menšie sály.

Novy Istropolis, PR článok, reklama, nepoužívať

Zeleň je dôležitá

Okolie budovy súčasného Istropolisu, ani samotná budova rozhodne nie sú žiadnym potešením pre oko okoloidúcich. Plánovanej novej štvrti by mala dominovať zeleň. Samozrejme chýbať nebudú stromy, kríky, pribudnú ale aj kvety, ktoré doteraz v okolí zúfalo chýbali. Nový Istropolis počíta s rozšírením verejných priestorov s prístupnou zeleňou až o päťdesiat percent. Aj hlavné námestie pred kultúrno-kongresovým centrom sa zväčší takmer o 30 % voči existujúcemu. Zeleň a pekné miesto majú potenciál pritiahnuť obyvateľov mesta, ktorí si budú môcť v Novom Istropolise sadnúť na lavičku v zákutiach s tieňom. V kaviarňach a reštauráciách sa im ponúkne výhľad na fontánu a iné vodné prvky či kvety. Na námestie sa vráti čulý život, aký územie poznalo pred postavením Domu odborov. Súčasné námestie – verejný priestor pred Domom odborov, sa Bratislavčanom do srdca nikdy nezapísalo. Potvrdila to aj Pocitová mapa, ktorú si dalo vypracovať mesto.

Za pozornosť stojí aj ekologická stránka. Z hľadiska trvalej udržateľnosti totiž Bratislava získa plne funkčnú svetovú architektúru s interiérmi a verejnými priestormi, ktoré sú energeticky efektívne a v súlade s dnešnými environmentálnymi princípmi, v porovnaní s existujúcou budovou, ktorá nedokáže reagovať na klimatické výzvy 21. storočia.

Chýbali vám cyklochodníky?

Cyklistov v meste stále pribúda, cyklochodníkov je však k dispozícii stále poskromne. Nový Istropolis ale prinesie aj bezpečnosť a komfort pre peších a vytvorenie cyklochodníkov, ktoré v území doteraz neexistovali. Pribudnú aj parkovacie miesta a autá sa presunú výlučne do podzemia. Územie Nového Istropolisu bude zónou bez áut, čo prispeje k zlepšeniu života Bratislavčanov.

Nezabúda sa ani na umenie

Milovníkov umenia poteší aj umelecký zámer investora. Umelecké diela z Domu odborov sa presunú bližšie k ľuďom, budú prístupnejšie a viac na očiach. Fontána Pavla Mikšíka získa dôstojnejšie miesto, vyniknú aj pôvodné stožiare/lampy vonkajšieho osvetlenia aj vlajkosláva Jozefa Vachálka a významné miesto v projekte kultúrnej sály má aj pôvodný podhľad z foyer. V interiéroch sa počíta aj s reprezentatívnym umiestnením vitráže Milana Dobeša a znovuvyužitý bude aj kubánsky mramor. Okrem toho, novovytvorený verejný priestor v exteriéri počíta aj so vznikom nových umeleckých diel, ako aj kultúrnymi podujatiami v exteriéri.

Novy Istropolis, PR článok, reklama, nepoužívať

Ako bude Trnavské mýto vyzerať

Srdcom a dominantou projektu bude kultúrno-kongresové centrum špičkovej úrovne, ktoré spolu s veľkorysým verejným priestorom tvorí základ novej vitálnej štvrte s možnosťou využitia na rôzne aktivity počas celého roku.

V blízkosti centra pribudne 4* kongresový hotel, ktorý doplní funkcie kultúrno-kongresovej sály.

Veľkou prioritou projektu je aktívny parter, ktorý na jednej strane vytvára príjemný a živý mestský bulvár, resp. ulicu na Vajnorskej, Škultétyho a Kukučínovej, na druhej strane vo vnútroblokoch zabezpečí potreby návštevníkov, pracujúcich a bývajúcich v Novom Istropolise. V parteri budú zastúpené najmä gastro prevádzky, kaviarne, menšie obchody a služby.

Rezidenčná časť projektu (dva bytové domy) , bude určená najmä pre rodiny a mladých ľudí a bude mať všetky predpoklady príjemného, priam až komunitného bývania. V architektúre cítiť jasný holandský rukopis a obytné bloky sú v území umiestnené tak, aby ich obyvatelia mohli využívať komplexnú vybavenosť, a zároveň si zachovali určitú mieru intimity vďaka orientácii na pokojnejšiu Škultétyho ulicu alebo do vnútrobloku.

Administratívna funkcia bude zastúpená tromi objektami – výškovým orientovaným do Kukučínovej ul., nízkym na Vajnorskej ul. a tretím, napojeným na centrálny rezidenčný objekt. Architekti vychádzali z jestvujúcej výšky okolitej zástavby a vygradovali ju smerom k budúcej Filiálke. Renomované holandské štúdio KCAP pri navrhovaní Nového Istropolisu vychádzalo z genia loci celej lokality a ich cieľom bola regenerácia celého územia.

+5
chyba