Mladí by si mali vybrať školu podľa seba, nie podľa módy alebo rodičov

Vedia si stredoškoláci vybrať univerzitu, ktorá je pre nich vhodná alebo sú ovplyvnení rodičmi a spoločnosťou? Na čo majú skutočne danosti a talent, sa môžu dozvedieť na výstave Kam na vysokú. Usmernia ich kariéroví poradcovia.

27.01.2017 08:00
zdroj: www.kamnavysoku.sk
www.kamnavysoku.sk zdroj: www.kamnavysoku.sk

Na výstave sa predstaví asi dvadsať slovenských a zahraničných škôl, návštevníci môžu klásť ich zástupcom otázky o všetkom, čo ich zaujíma. Organizátori však pripravili aj sprievodné podujatia, ktoré pomôžu nerozhodnutým študentom vo výbere.

Spoznajú, akí naozaj sú
Každý návštevník môže napríklad zdarma absolvovať konzultáciu so zamestnancom zo Združenia pre kariérové poradenstvo a rozvoj kariéry, ktoré je zároveň odborným garantom výstavy. „V rozhovore sa snažíme zistiť, čo mladého človeka teší, spomenúť si na situácie, kedy sa cítil vo svojej koži, dať mu možnosť snívať o tom, čo by chcel robiť,“ hovorí kariérový poradca Tomáš Šprlák. Po niekoľkých otázkach, ktoré vychádzajú z výskumných metód, je zrejmé, na čo má študent talent a čo by ho bavilo. Neriadia sa však mladí skôr tým, čo je momentálne v spoločnosti moderné, respektíve radami rodičov? „Často je to presne tak. Ak ale prichádza voľba povolania zvonku, málokedy je dobrá. My sa snažíme konfrontovať mladých ľudí so svojím vnútrom. Dať im možnosť spoznať, akí naozaj sú, aby ich rozhodnutie o vysokej škole bolo správne,“ dodáva Šprlák.

Motivační tréneri a ich inšpirácie
Hlava 20 je knihou, v ktorej sa snažia mladých motivovať ich úspešní rovesníci, autori Andrej Krúpa a Juraj Gago. Ponúkajú v nej súbor myšlienok, ktoré im pomohli ísť za cieľmi, píšu o cestovaní, spoznávaní, štúdiu. Svoje skúsenosti prinesú aj na výstavu Kam na vysokú. „V prednáške budeme hovoriť o tom, ako žiť život naplno. Mladých chceme vyburcovať k tomu, aby začali robiť to, čo ich baví,“ vysvetľuje Andrej Krúpa. „Pre mňa je napríklad dôležité každý deň sa zastaviť a a povedať si, toto je chvíľa, ktorú si užijem, pretože za to stojí.“

Kde a kedy
Prvou zastávkou výstavy je Mestská športová hala Slávia v Trnave (31.1), druhou Dom armády v Trenčíne (1.2). V Žiline sa uskutoční v Hoteli Slovakia (2.2), v Banskej Bystrici na Gymnáziu Andreja Sládkoviča (7.2). Dve zastávky má aj na východnom Slovensku, v prešovskom Dome kultúry (8.2) a napokon v Košiciach v Dome techniky v Hoteli Centrum (9.2). Viac informácií aj zoznam škôl, ktoré sa predstavia v jednotlivých mestách, nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.kamnavysoku.sk

chyba