Slováci majú milión investičných sporení. Môžete sa k nim pridať aj vy?

Zozbierali sme pre vás niekoľko mylných predstáv o investičnom sporení a našli na ne správne odpovede. Pomôžu vám zistiť, ako si nasporiť na lepšiu budúcnosť.

15.05.2023 00:00
tatra banka, pr nepouzivat

NESPRÁVNE Na investičné sporenie si môžem posielať iba väčšie čiastky, napríklad odmeny. Na klasické sporenie k účtu aj menšie vždy, keď niečo ušetrím z výplaty.

SPRÁVNE Sporenie na sporiaci účet je krátkodobé sporenie, väčšinou len s minimálnym alebo žiadnym úrokom. Investičné sporenie je určené na dlhodobé sporenie, ktoré peniazom dodáva výnosový potenciál. Ten závisí od výkonnosti zvoleného podielového fondu. Väčšinou ide o sporenie na niečo väčšie do budúcnosti, ako je štúdium dieťaťa, väčšia plánovaná rekonštrukcia alebo aj vysnívaná dovolenka. Výška potenciálneho výnosu z investičného sporenia závisí od typu podielového fondu a situácie na trhoch počas sporenia, ako aj v čase jeho ukončenia.


NESPRÁVNE Investovať sa dá iba jednorazovo, minimálne 500 eur.

SPRÁVNE Na investičné sporenie si môžem odkladať aj menšie sumy, pokojne iba 20 eur mesačne. Výšku pravidelnej sumy si môže každý nastaviť podľa toho, koľko si môže dovoliť na základe svojich príjmov a výdavkov. Pri investičnom sporení je dôležité, aby sporiteľ myslel na cieľovú sumu, ktorú si chce nasporiť, v akom časovom horizonte a aby sporenie predčasne neukončil.


NESPRÁVNE Najlepšie je investovať do veľkej celosvetovo pôsobiacej firmy.

SPRÁVNE Bežný investor by mal uprednostniť výber podielového fondu investujúceho do akcií mnohých firiem z rôznych regiónov alebo sektorov. Úspech podielových fondov spočíva v tom, že ich nastavenie nespolieha iba na jednu kartu. Vďaka princípu kolektívneho investovania sa tak aj bežný investor s malou sumou vie dostať k profesionálne riadeným investičným portfóliám vyskladaným z hlavných svetových investičných aktív.


NESPRÁVNE Investované peniaze môžem vybrať najskôr po 10 rokoch sporenia, čo je dosť nevýhodné.

SPRÁVNE To, kedy môžete siahnuť po nasporených peniazoch záleží od typu podielového fondu či investície. Každý podielový fond má svoj minimálny investičný horizont, väčšina začína na piatich rokoch. Pri rozhodovaní o predčasnom výbere treba zvážiť, či sa na investíciu v danom čase nevzťahuje výstupný poplatok. Najmä dynamické investície (s väčším podielom akcií) majú dlhší časový horizont, ktorý je dobré dodržať. Pri rozhodovaní sa o výbere nasporených peňazí je vhodné držať sa jedného z pravidiel úspešného investora – nevyberajte peniaze, keď je hodnota investície v poklese.


NESPRÁVNE Môžem prísť o všetko a stratiť všetky nasporené peniaze.

SPRÁVNE Pri investovaní a sporení do podielových fondov fatálne riziko straty všetkých peňazí nehrozí. Hodnota investície môže rásť a inokedy klesať. Pozitívnych, rastových, období je na finančných trhoch našťastie viac ako tých negatívnych. V takom prípade jednoducho treba toto obdobie vydržať a počkať, kým sa trhy zase vrátia do zelených čísiel.


NESPRÁVNE Investičné sporenie si viem založiť len cez nezávislého finančného poradcu.

SPRÁVNE V niektorých bankách je možné založiť si investičné sporenie aj cez internet banking alebo dokonca aj cez mobilnú aplikáciu. Investovanie už dávno nie je len pre bohatých finančných žralokov. V Tatra banke si môžete otvoriť Investičné sporenieTB aj na pár klikov cez jej mobilnú aplikáciu, a to nie len jedno, ale aj viac sporení na rôzne účely a ciele. Navyše, teraz môžete súťažiť s novým Investičným sporenímTB od Tatra banky aj o výhru 300 eur.

VIAC O INVESTIČNOM SPORENÍ A SÚŤAŽI O 300 EUR

odkaz
tatra banka, pr nepouzivat

Upozornenie: 

S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko a doterajší výnos nie je zárukou budúcich výnosov. Štatút, predajný prospekt a dokument s kľúčovými informáciami podielového fondu sú k dispozícii v pobočkách Tatra banky, a. s. v slovenskom jazyku.

chyba