Do dôchodku ešte pred šesťdesiatkou? Po novom je to možné

Rozmýšľať nad dôchodkom sa oplatí už v produktívnom veku. Jedným z dôvodov sú aj viaceré aktuálne zmeny v legislatíve. Ktoré sú tie najdôležitejšie?

28.03.2023 00:00
tatra banka, pr nepouzivat Foto:

Nový spôsob určovania dôchodkového veku

Od 1. januára 2023 sa na Slovensku zrušilo zastropovanie veku odchodu do penzie vo veku 64 rokov. Dôchodkový vek sa bude pre ľudí narodených po roku 1967 určovať pomerne zložitým vzorcom na základe strednej dĺžky života. Ide o predpokladaný počet rokov života, ktoré by v priemere mohla prežiť práve narodená osoba.

Keďže tento údaj bude zrejme stúpať, pre väčšinu ľudí to znamená, že nárok na penziu budú mať neskôr a musia odpracovať viac rokov. V platnosti zostáva, že za každé vychované dieťa sa ženám naďalej znižuje dôchodkový vek o 6 mesiacov, maximálne však o 18 mesiacov.

Foto: Tatra banka
tatra banka, pr nepouzivat

Obľúbený predčasný dôchodok sa mení

Jednou z možností, ako prestať pracovať skôr, je predčasný dôchodok. Ten je už dnes pomerne obľúbený – každý mesiac ho Sociálna poisťovňa priznáva priemerne asi tisícke Slovákov. Niektorí z nich si volia toto riešenie namiesto hľadania si novej práce, iní zas chcú viac času venovať sebe, svojim koníčkom, rodine či vnúčatám. A to aj za cenu toho, že sa vyplácaná suma znižuje.

Doteraz ste oň mohli požiadať dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku, čiže približne vo veku 62 rokov. Jeho výška sa však v tomto prípade krátila o 0,5 percenta za každý neodpracovaný mesiac. Pri 500 eurách by sa vám tak znížil až o 60 eur mesačne.

Po najnovšej úprave môžete odísť do predčasného dôchodku už po 40 odpracovaných rokoch. Podmienkou je, aby ste získali aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia a zároveň výška vašej vypočítanej penzie musí presiahnuť 1,6-násobok životného minima. Dnes táto suma predstavuje 375,10 eur. Treba však rátať s tým, že budete mať penziu krátenú o 0,3 percenta za každý mesiac, o ktorý odídete do penzie skôr.

Do penzie už pred šesťdesiatkou?

Výhodou tejto možnosti je, že môžete ísť do predčasného dôchodku skôr ako dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku. Ak ste napríklad začali pracovať v 18 rokoch a spĺňate podmienky, môžete si požiadať o predčasnú penziu už v 58 rokoch.

Suma, ktorú budete dostávať, sa však upraví podľa spomínaného vzorca. Ak ste teda mali ísť do riadneho dôchodku až v 64 rokoch, ale rozhodli ste sa pre ten predčasný o 6 rokov skôr, budete namiesto pôvodných 500 eur dostávať len 392 eur.

Počas predčasného dôchodku pritom nemôžete rátať ani s prilepšením v podobe rodičovského bonusu. Ten sa totiž začne vyplácať až vtedy, keď človek dosiahne štandardný dôchodkový vek. To všetko však nemusí byť prekážka, ak sa na túto situáciu vopred pripravíte.

Myslieť na zadné vrátka sa oplatí

Ak si chcete zachovať životný štandard, dôchodok by mal byť na úrovni 70 percent príjmu z čias pracovného života. Ako túto sumu dosiahnuť? Riešením špeciálne na tento účel je III. pilier – doplnkové dôchodkové sporenie. Ideálne je pritom vybrať si také, ktoré čo najviac zhodnotí vaše úspory, ale zároveň ich aj ochráni pred výkyvmi.

Vhodnou možnosťou je doplnkové dôchodkové sporenie so stratégiou Comfort life od Tatra banky. To sa v prvých rokoch zameriava na čo najvyšší výnos a postupne s blížiacim sa odchodom do penzie sa úspory presúvajú do bezpečnejších investícií. Platí pritom, že čím dlhšie sa vaše peniaze zhodnocujú, tým vyšší bude aj doplnkový dôchodok. Začať s takýmto sporením môžete už od svojho prvého zamestnania.

Svoj celkový budúci dôchodok zo všetkých troch pilierov si viete vypočítať aj hneď teraz na špeciálnej kalkulačke. Stačí zadať základné údaje a dostanete odhadovaný údaj o výške štátneho dôchodku a zároveň si môžete nastaviť výšku sporenia v III. pilieri, aká vám vyhovuje.

CHCEM SI VYPOČÍTAŤ SVOJ DÔCHODOK

odkaz Foto: Tatra banka
DDS banner, pr nepouzivat

Zdroje:

chyba