Inflácia zasahuje do poistenia – na toto dajte pozor, aby ste boli doma dostatočne krytí

Podľa analytikov sme si kvôli inflácii mohli dovoliť na konci roka 2022 z priemernej mzdy nakúpiť o takmer 5 % menej tvarov a služieb než na začiatku roka. Keď sa výplata kvôli bežným nákupom a plateniu účtov míňa rýchlejšie, hrozí oveľa viac, že nezostanú rezervy na vysporiadanie sa s nečakanými nepríjemnosťami.

22.03.2023 00:00
kooperativa, pr nepouzivat Foto:
Pravdepodobnosť, že bude treba dať do poriadku určitú škodu v poistenom byte či dome rokmi stúpa.

V ekonomicky náročnom období, keď nezostávajú peniaze na účte a v horších prípadoch je treba siahnuť aj na doterajšie úspory, má dobre nastavené poistenie ešte väčší význam než pred krízou.

„Pravdepodobnosť, že bude treba dať do poriadku určitú škodu v poistenom byte či dome, rokmi stúpa. Keď sa pozrieme na obdobie napr. štyroch či piatich rokov, toto riziko sa podľa našich skúseností u poistených klientov pohybuje už na úrovni dvojciferného čísla,“ uvádza hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová.

Zmysel dlhodobého poistenia, s ktorým sa vrátia peniaze na opravu do pôvodného stavu, ilustruje aj konkrétny príklad zo zdrojov poisťovne KOOPERATIVA.

Dlhodobé poistenie sa vypláca.
kooperativa, pr nepouzivat Dlhodobé poistenie sa vypláca.

Voda, oheň, vietor – čo najčastejšie hrozí

Podľa údajov jednej z najväčších poisťovní na Slovensku patrí medzi najčastejšie hlásené škody vlastníkmi bytov zatečenie podláh a stropov z vodovodných zariadení, práčky, umývačky či vytopenie od susedov. „Častou poistnou udalosťou v bytoch býva aj vytopenie susedov zapríčinené zo strany klienta, čo kryje poistenie zodpovednosti za škodu na majetku. Problém doma vzniká aj kvôli skratom elektromotorov v spotrebičoch, ktoré sa nezriedka končia požiarom. Ak hovoríme o klientoch, ktorí majú poistený vlastný dom, rizík je, pochopiteľne, omnoho viac,“ približuje zástupkyňa poisťovne KOOPERATIVA. Tie súvisia najmä s nepriaznivým počasím a živelnými pohromami. „Medzi najčastejšie poistné udalosti na rodinných domoch patria zaplavené pivnice a obytné priestory, búrlivým vetrom a búrkami poškodené strechy, ale aj vybavenie záhrad – altánky, záhradné domčeky či bazény,“ dopĺňa Silvia Nosková Illášová.

Ceny stavebných prác a materiálov išli hore priemerne o 17 %

Pri riešení otázky poistenia nehnuteľnosti alebo domácnosti je treba brať do úvahy aj zvyšovanie cien stavebných materiálov a práce majstrov. To sú totiž kľúčové položky, ktoré je nutné zaplatiť, ak dôjde v byte, dome či na ďalšom majetku okolo neho k nečakanej škode a chcete ju dať do poriadku. „Zatiaľ čo celková inflácia na Slovensku za rok 2022 dosiahla v priemere 12,8 %, ceny v stavebníctve rástli ešte rýchlejšie. V januári 2023 narástla medziročne cena práce stavbárov až o 18,6 %. Materiál, s ktorým stavbári pracujú, zdražel v tom istom mesiaci medziročne o 15 %,“ hovorí Martin Vlachynský, ekonomický analytik z projektu ZPDZ Research, ktorý dodáva, že roky predtým tieto ceny nerástli v priemere rýchlejšie ako len 5 % ročne, pričom ešte v januári 2021 začali dokonca nakrátko klesať.

V januári 2023 narástla medziročne cena práce... Foto: pixabay
kooperativa, pr nepouzivat V januári 2023 narástla medziročne cena práce stavbárov až o 18,6 %. Materiál, s ktorým stavbári pracujú, zdražel v tom istom mesiaci medziročne o 15 %.

V prípade, že nemáte domáce poistenie a vznikne nejaká škoda, si teda bude treba siahnuť do vlastného vrecka výrazne hlbšie, čo môže znamenať aj ďalšie zadlženie sa. Pochopiteľne, ak domov poistený máte a účet za tieto opravy môžete dať preplatiť do poisťovne, je to jednoznačne ten lepší prípad.

Čas na aktualizáciu zmluvy je teraz

Keďže bude treba zaplatiť za domácu rekonštrukciu po vytopení, požiari či víchrici už výrazne viac, je dôležité postarať sa tiež o to, aby sa vám z poistky vrátila do domáceho rozpočtu celá táto suma. Podľa zástupkyne poisťovne KOOPERATIVA však už dnes nemusia pôvodne uzatvorené podmienky v poistných zmluvách kvôli inflácii postačovať na pokrytie reálnych nákladov na opravu. Existuje však riešenie a tým je dohodnutie si tzv. indexácie poistnej sumy vo vašej poisťovni.

„Poisťovňa každý rok podľa vývoja stavebného cenového indexu upravuje poistnú sumu aj cenu poistky za nehnuteľnosť. Na to, aby sa tak dialo, je však potrebné dať svoj súhlas na indexáciu a aktualizovať si poistnú zmluvu,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA a pokračuje: „Výhodou je, že pri indexácii bude tento prepočet prebiehať automaticky, čiže netreba nič držať v hlave a vaša zmluva bude vždy aktuálna.“

Medzi najčastejšie poistné udalosti na... Foto: pixabay
kooperativa, pr nepouzivat Medzi najčastejšie poistné udalosti na rodinných domoch patria zaplavené pivnice a obytné priestory, vetrom a búrkami poškodené strechy ale aj vybavenie záhrad.

Inflácia kazí úspory a brzdí investície

Predstavte si, že si roky sporíte na rekonštrukciu domu alebo si peniaze odkladáte na účet ako rezervu na nečakané výdavky. Výrazný rast cien v stavebníctve však spôsobuje, že peniaze určené na novú strechu, garáž či rekonštrukciu v byte sa začali výrazne zmenšovať, aj keď číslo na bankovom účte ostalo rovnaké.

Keď inflácia zhoršuje úspory, brzdí tým aj investície, napr. do stavby nového domu. Je ťažšie pripraviť si kvalitný rozpočet a je potrebné vytvárať väčšie rezervy pre prípad, že sa v našich kalkuláciách prerátame. „Rovnako to ale platí aj pre prípad údržby. Ak máte bytový alebo rodinný fond opráv, oplatí sa porovnať si jeho stav s aktuálnymi cenami majstrov a zariadenia. Podľa medziročného porovnania v januári 2023 sa ceny v kategórii bytového zariadenia a bežnej údržby domu zdvihli priemerne o 12,2 %,“ vysvetľuje ekonomický analytik Martin Vlachynský.

chyba