Čo je to ten WordPress? A čo znamená skratka CMS?

Každý, kto sa pustí do tvorby webu, narazí na niekoľko pojmov, o ktorých dovtedy možno ani nemal tušenia. Medzi také patrí aj WordPress či tajomná trojica písmenok CMS. Čo teda znamenajú? A ako si prácu s nimi čo najviac uľahčiť?

18.01.2023 12:07
4-wordpress, pr nepouzivat

CMS: Kostra vášho webu

CMS (Content Management System) v preklade znamená (redakčný) systém správy obsahu. Inými slovami – je to nástroj so zabudovanými blokmi a stĺpcami, vďaka ktorému si môžete svoju stránku vyplniť textom a obrázkami či videami. A čo je na tom najlepšie – zvládnete to takmer úplne bez potreby ovládať programovanie.

WordPress: Najznámejšie svetové CMS

Svetovo najznámejším CMS systémom je takmer bez pochýb WordPress. V roku 2023 oslávi 20. narodeniny a v súčasnosti na ňom beží vyše tretina všetkých svetových webov. Jeho výhodou je, že si ho môžete prispôsobiť svojim potrebám alebo sa pri jeho úprave inšpirovať prácou skúsenejších programátorov, ktorý vo Wordpresse dokážu vyrobiť prekrásne šablóny.

Aj vďaka nim si vo WordPresse môžete vytvoriť takmer akúkoľvek stránku. Zvláda blogy, e-shopy aj rozsiahlu stránku pre vašu firmu. Vďaka intuitívnemu editoru zvládne jeho správu aj webový začiatočník zvyknutý na prácu napríklad v tradičnom Worde.

A s pridaním e-shopu je to podobne jednoduché. WordPress podporuje plug-in WooCommerce, ktorý je úplne zadarmo a na webe vám bez zdĺhavého nastavovania spojazdní funkcie, ako je nákupný košík, vedenie skladu či produktové podstánky. A vy môžete veselo prijímať objednávky a ťažiť zo svojho webu ešte viac.

WordPress: Plusy a mínusy

Než sa dostaneme k možným hačikom, treba jasne pomenovať dve obrovské výhody WordPressu: je zadarmo a je dostupný v slovenčine. Okrem toho má veľmi intuitívny editor a ponúka širokú škálu pluginov a rôznych ďalší doplnkov. Problém mu nerobí ani mobilné rozhranie a jeho obľúbenosť po celom svete vám garantuje stály prínos vylepšení a aktualizácií.

Ako všetko, aj WordPress má však svoje nevýhody. Musíte byť neustále v strehu kvôli aktualizáciám, ktoré môžu navyše rozštelovať vaše už nainštalované a používané pluginy. WordPress tiež nie je práve najrýchlejší a nové a nové pluginy ho viditeľne spomaľujú. Nehovoriac o tom, že nájsť tie pravé doplnky (a vyhnúť sa rôznym zbytočným) vie byť pri takej širokej ponuke poriadna fuška.

Navyše, hoci je WordPress zadarmo, pokročilé vylepšenia v podobe pluginov vás už budú čo-to stáť. Reč je najmä o pluginoch na SEO optimalizáciu či zabezpečenie alebo filtráciu spamu.

Treba na WordPress špeciálny hosting?

Najnovšia verzia WordPressu má špecifické technické požiadavky na hosting:

  • PHP 7.4 alebo novšie
  • minimálne MyQSL 5.7 alebo MariaDB 10.3
  • Nginx alebo Apache s modulom mod_rewrite
  • HTTPS protokol

To je, samozrejme, množstvo pojmov, v ktorých sa aj pokročilejší používateľ dokáže stratiť. Preto mnohí poskytovatelia webhostingu poskytujú tzv. WordPress hosting, ktorý tieto požiadavky spĺňa.

Napríklad vo Webglobe si s WordPressom poradí aj najnižší hostingový balíček. Dokonca efektívne kompenzuje aj rýchlostnú nevýhodu WordPressu – vďaka technológii TurboCache 12× zabezpečuje až 12× rýchlejšie načítanie stránok.

Ako sa WordPress inštaluje?

WordPress sa na rozdiel od klasických programov neinštaluje do počítača, ale priamo do hostingu. Najjednoduchšie je nájsť si poskytovateľa, ktorý vám ponúkne hosting s inštaláciou WordPressu na 1 kliknutie. Stačí vyplniť jednoduchuchý formulár a je to.

Spraviť to však môžete aj manuálne (a o poznanie komplikovanejšie). Môžete si stiahnuť inštalačný súbor pre WordPress (SK) a potom si ho cez FTP nahrať na svoj webhosting. Tí, ktorí s tvorbou webov iba začínajú alebo si jednoducho potrpia na užívateľskú jednoduchosť, však spravia lepšie, keď sa do WordPressu pustia prvou spomínanou cestou. Alebo začnú s praktickým WebEditorom Free, ktorý máte k vašej doméne úplne zadarmo.

chyba