Ako mať nižšie účty za teplo a energie? Hlavne nečakajte.

13.12.2022 00:00
tv, pr nepouzivat Foto:

Aj keď hneď nemusíme hovoriť o ekologickom bývaní, otázka hľadania energetických úspor je na mieste a týka sa už naozaj takmer každého. Vďaka prijatým opatreniam v oblasti cien za energie sa síce môžeme do budúceho roka pozerať s väčším optimizmom, no využívanie obnoviteľných zdrojov sa stáva nevyhnutnosťou. Jednoducho, na udržateľný spôsob života musíme prejsť skôr či neskôr všetci, aby sme znížili náš negatívny vplyv na planétu.

Obnoviteľné zdroje energie

Cieľom ich využívania v domoch a aj v bytových komplexoch je efektívne využívanie energie. Dnes už každá nová budova musí spĺňať energetické štandardy a mať energetický certifikát v rozmedzí od A0 po maximálne B. Je to podobný princíp značenia, aký už poznáme aj pri bežných domácich spotrebičoch. A0, samozrejme, vyjadruje mimoriadnu hospodárnosť a je preto najviac želaným stavom do budúcnosti. Avšak aj váš starší dom viete posunúť do lepšej triedy a spraviť ho tak udržateľnejším z pohľadu využívania energií. Prechodom na obnoviteľné zdroje energie aktívne znižujete spotrebu fosílnych palív, ako je uhlie či zemný plyn.

Obľúbené fotovoltaické panely a slnečné kolektory

Nižšie účty za energie dosiahnete nielen rekonštrukciou domu, kvalitnou izoláciou a kvalitnými oknami, cez ktoré neuniká teplo. Pomôcť v tom vedia aj iné moderné riešenia, ktoré vyrábajú teplo a elektriku z obnoviteľných zdrojov. Podľa odhadov produktovej manažérky Adriany Švačovej z Tatra banky patria aktuálne medzi najčastejšie účely poskytnutých spotrebiteľských úverov práve rekonštrukcia bývania, vybavenie domácností a zariadenia na výrobu elektriny či energie z obnoviteľných zdrojov. Celkovo teda môžeme hovoriť, že nejde len o akúsi tému pre hŕstku nadšencov, ale o skutočný trend v celej spoločnosti. Nehovoriac o tom, že tieto riešenia vám prinášajú aj benefity v podobe zdravšieho života a vyššieho komfortu bývania. V neposlednom rade je dôležitým benefitom aj menšia závislosť od dodávateľov energií.

Odpustená prvá splátka a lepší úrok

Ak si teraz až do 5. februára 2023 zoberiete bezúčelový úver od Tatra banky, odpustia vám celú prvú splátku. Navyše, ak zdokladujete, že ste úver použili práve na fotovoltaiku či iné produkty z kategórie udržateľné, získate aj o 50 % nižšiu úrokovú sadzbu a v prípade poskytnutia úveru online vám vrátia späť aj celý zaplatený poplatok za úver. Rozhodnutie o prechode na udržateľné zdroje energie už naozaj netreba odkladať.

Bezúčelový spotrebný úver do 30 000 € | Tatra banka

chyba