Pred Vianocami pozor na roztržitosť! Podvodníci ju šikovne využijú

Vianoce sú časom pohody, užívania si s rodinou či už doma pred televízorom alebo aktívne na horách. Čas pred Vianocami však patrí k jedným z najhektickejších v roku. Všetko sa zrýchli a máme množstvo úloh v práci, ktoré treba stihnúť pred koncom roka. Doma je toho tiež neúrekom, upratať, napiecť vianočné pečivo, nakúpiť darčeky. Najmä pri tých darčekoch si však treba dať pozor.

05.12.2022 00:00
VUB, pr, nepouzivat Foto:

Podvodníci totiž využívajú toto obdobie roka na rôzne druhy obohatenia sa. Medzi úplné “klasiky” patrí napríklad objednanie si tovaru za lákavo nízke ceny oproti bežnej trhovej cene. Následne dostanete tovar nízkej kvality alebo vám ho nedoručia vôbec.

Nepozornosť sa vám vypomstí

Pozor na rôzne podvodné stránky aj známych značiek, ktoré sa tvária ako originálne, avšak líšia sa v maličkostiach. Jedným z najčastejších ukazovateľov je napríklad nesprávna gramatika. Samozrejme vždy pri akomkoľvek podozrení na zneužitie platby treba kontaktovať svoju banku. Pozor si dajte aj na obchodné podmienky v prípade, že si objednávate tovar alebo služby a nevšimnete si, že vám budú účtované opakované platby, s čím však súhlasíte už pri zadávaní prvej z nich. “Okrem finančnej neznalosti je možno zaujímavé spomenúť aj obozretnosť a pozornosť. Až 13 % prijatých bankomatových reklamácií tvoria reklamácie transakcií, kedy si klienti neprevzali svoju hotovosť, ktorú si z bankomatu vyberali,” hovorí Andrea Šipošová, vedúca oddelenia kartových procesov vo VÚB banke. Najčastejšie banka rieši sťažnosti, ktoré sa týkajú platobných kariet, keďže kartu má takmer každý klient banky.

Pozor aj na deti

Za podvodmi na internete nemusia byť len hackeri. Často rodičia požičajú deťom svoju kartu, aby si nakúpili hry alebo aplikácie. Ak si deti dôkladne neprečítajú obchodné podmienky alebo jednoducho súhlasia s opakovanými platbami, následne môžete byť nemilo prekvapení pri kontrole svojho účtu.

Foto: SHUTTERSTOCK
VUB, pr, nepouzivat

Zvykli ste si na bankomaty s vkladom?

V prípade, že si chcete vložiť peniaze na účet už nemusíte navštíviť pobočku. Stačí, keď vyhľadáte bankomat s možnosťou vkladu a peniaze si na účet pohodlne vložíte sami. Pozor však na to, čo do vkladomatu vložíte, našli sa tam totiž už rôzne veci, ktoré tam nepatria. “Klienti omylom spolu s peniazmi vložia do zariadenia aj iné predmety. Našli sme tam napríklad spinky, ktorými si klienti zrejme držia bankovky pokope, drobné mince, dokonca aj rybie šupiny, ktoré si klienti vkladajú do peňaženky pre šťastie práve v období Vianoc,” dodáva Andrea Šipošová, vedúca oddelenia kartových procesov vo VÚB banke, ktorá je súčasťou skupiny IntesaSanpaolo.

Tip

Odporúčame cez internet nakupovať v domácich a dobre zabezpečených WI-FI sieťach a nie na verejnosti. Nikdy neviete, s kým danú sieť zdieľate a či niekto neodchytáva vaše súkromné údaje. Viac tipov ako sa chrániť na internete nájdete na www.bezpecnenakupy.sk/

chyba