Poisťujete dom alebo byt? Šetriť sa neoplatí

Bývanie bez kvalitného poistenia predstavuje riziko, ktoré sa jedinou nešťastnou náhodou môže zmeniť na obrovské finančné straty a problémy. Skontrolujte, či aj vy náhodou nerobíte niektorú z nasledujúcich chýb.

09.11.2022 00:00
komunalna poistovna, pr nepouzivat Foto:

Nízka poistná suma

Šetriť na poistnom tým, že si nastavíte poistnú sumu, ktorá je nižšia ako reálna hodnota nehnuteľnosti, sa ešte nikomu nevyplatilo. Práve naopak. V prípade poistnej udalosti poisťovňa vyplatenú sumu zníži úmerne tomu, ako ste vy „podhodnotili“ svoj dom alebo byt. Ak napríklad vlastníte nehnuteľnosť v hodnote 200 000 eur, ale poistili ste ju len na 150 000 eur, znamená to, že je podpoistená o 25 %. Ak nastane škoda, napríklad vo výške 10 000 eur, poisťovňa poistnú sumu zníži o 25 % a vyplatí len 7 500 eur. „Ak poistná suma uvedená v poistnej zmluve nereflektuje jej reálnu hodnotu, znamená to, že vaša nehnuteľnosť je podpoistená. V prípade totálnej škody, ktorú môže spôsobiť požiar z „obyčajného“ elektrického skratu, by ste si tak z vyplatenej poistnej sumy len ťažko zabezpečili porovnateľné vlastné bývanie“, vysvetľuje Dušan Zemánek, riaditeľ úseku neživotného poistenia KOMUNÁLNEJ poisťovne a pridáva praktický tip: „Ak sa chcete vyhnúť riziku podpoistenia, zvoľte si poistenie nehnuteľnosti s automatickou indexáciou. To v praxi znamená, že poisťovňa každý rok automaticky aktualizuje hodnotu vašej nehnuteľnosti na základe vývoja cien a inflácie a upraví poistnú sumu. Aj keby ste teda zmluvu založili do zásuvky na ďalších 10 rokov, vaša nehnuteľnosť nebude podpoistená.“

Foto: dusan petkovic
komunalna poistovna, pr nepouzivat

Zaujalo vás to? Vypočujte si podcast, v ktorom sa dozviete viac.

Nepoistené spotrebiče a zariadenie

Spotrebiče a bežné zariadenie domácnosti sa časom opotrebovávajú, preto si mnohí ľudia myslia, že ich poistiť netreba. Ak sa však nečakane poškodia v dôsledku živelnej udalosti či krádeže, tento prístup vás môže finančne „zabolieť“. Kúpiť novú pračku, chladničku, televízor či vymeniť zničenú kuchynskú linku totiž pre mnohých ľudí predstavuje sumu, ktorú nemajú bežne k dispozícii na účte. V tom lepšom prípade sa na nejaký čas uskromníte a ušetríte na nové, v tom horšom sa zadĺžite. Riešením je kvalitné poistenie domácnosti. „Dobré poistenie vám v prípade poistnej udalosti garantuje vyplatenie takej poistnej sumy, ktorá pokryje náklady na opravu poškodených vecí alebo na nákup nových. Pomôže aj v prípade, keď sa o problém v nestráženej chvíli „postará“ váš štvornohý miláčik. Stačí si len zvoliť správne pripoistenia a nastaviť adekvátne poistné sumy,“ radí D. Zemánek.

Ak nie ste si istí, čo všetko by malo obsahovať poistenie domácnosti, vypočujte si podcast.

Zodpovednosť máte aj za dverami

Poistné udalosti nemusia vždy znamenať škodu len na vašom majetku alebo zdraví. Život prináša rôzne situácie a tie, pri ktorých neúmyselne poškodíte majetok niekoho úplne cudzieho, nie sú ničím výnimočným. Vedeli ste, že dobré poistenie nehnuteľnosti a domácnosti vás môže ochrániť aj v takýchto prípadoch? Predstavte si, že z vašej strechy sa zosunie kus zľadovateného snehu rovno na susedovo auto. Alebo vytopíte byt pod vami či dokonca cukráreň vo vchode, ktorej majiteľ bude od vás žiadať ušlý zisk. A možno sa vášmu dieťaťu podarí nechtiac trafiť loptou výklad obchodu. „Skontrolujte si, či máte v poistnej zmluve zahrnuté aj poistenie zodpovednosti za škodu na zdraví a majetku voči tretím osobám. Najčastejšie sa uzatvára v rámci poistenia nehnuteľnosti alebo domácnosti a chráni všetkých rodinných príslušníkov v rámci spoločnej domácnosti,“ radí D. Zemánek. Pokiaľ ide o poistnú sumu, neexistuje univerzálne odporúčanie, potencionálnu výšku škody by ste si mali dobre zvážiť sami alebo požiadať o radu poistného poradcu.

Zdroj: www.kpas.sk

Foto: Marina_Eno Khromova
komunalna poistovna, pr nepouzivat
chyba