Prečo investovať do zelených riešení pri kúpe elektroniky?

Aktivisti na nutnosť udržateľných riešení upozorňujú neustále. Nedávny Deň Zeme však prinútil zamyslieť sa nad tým, ako sa k našej planéte správame – teda aspoň väčšinu z nás. Skúsme konečne odhodiť mylnú predstavu, že jednotlivec nič nezmôže, a začnime od seba. Aj keď len drobnými zmenami. Vymeníte výťah za schody, auto za bicykel alebo vás zláka repasovaný notebook? Každý drobný krok sa počíta a v globále môže urobiť viac.

11.07.2022 00:00
Furfiby Foto:

Príroda dáva a my smelo berieme s vidinou nevyčerpateľných zdrojov. Žijeme na ekologický dlh a otázka zhoršujúceho sa stavu životného prostredia je čoraz naliehavejšia. Prispieť svojou troškou ale môžeme všetci už dnes. Tak ako recyklujeme oblečenie alebo nábytok, môžeme druhú šancu poskytnúť aj elektronickým zariadeniam. Technika má síce obmedzenú životnosť, no v dobrých rukách ju možno predĺžiť aj o niekoľko rokov. Nestráňte sa pojmov ako renovovaný, zánovný, či repasovaný. Práve naopak, buďte hrdí, že prispievate k využitiu vecí z druhej ruky a tým aj k lepšej budúcnosti.

Medzi „potrebovať“ a „chcieť“ je veľký rozdiel

Pravdepodobne ste niekedy zachytili, ako sa pred obchodmi tvorili dlhé rady, keď sa do predaja dostal nový iPhone. Ľudia čakaním na mieste strávili aj niekoľko dní, len aby sa aj oni mohli pýšiť tým najnovším modelom. Čo si však myslíte, koľko z nich v danej chvíli skutočne potrebovalo nový mobil? Atraktivitu či zvýšenie sociálneho statusu vám najnovšia technologická vychytávka nezaručí. Najmä pokiaľ vezmete do úvahy, že potenciál novej „hračky“ nedokážete naplno využiť. Pokiaľ sa o technológie prirodzene nezaujímate a telefón vám má slúžiť len na nevyhnutné účely, zvážte investíciu do smartfónu z druhej ruky.

Podobná situácia sa opakovane odohráva v súvislosti s akoukoľvek elektronikou. V dnešnej dobe je mnohokrát jednoduchšie kúpiť si nový spotrebič, než dať starší kus opraviť alebo vyčistiť. Výsledkom takéhoto prístupu je však približne 11 megaton elektroodpadu ročne. Aj toto hrôzostrašné číslo nám pripomína, že hoci je trendom napredovať, občas je rozumnejšie vrátiť sa k riešeniam spred desiatok rokov a znova dávať veciam druhú šancu.

Foto: AdobeStock
Furfiby. pr, nepouzivat

Rakúsko v rámci podpory tejto myšlienky zaviedlo v roku 2022 príspevok na opravu elektrospotrebičov. Občanom sa tak v prípade potreby môže vrátiť až 200 eur. Keďže u nás zatiaľ podobná pomoc neexistuje, smerovanie k udržateľnosti týmto spôsobom je len na nás – jednotlivcoch.

Aj výmena počítača môže byť šetrná k prírode

Zelené riešenia sa postupne dostávajú do všetkých sfér života. Môžeme odoberať elektrinu z obnoviteľných zdrojov, nakupovať bezobalovo alebo jazdiť na elektromobiloch. Veľký návrat v posledných rokoch zaznamenávajú swapy či upcyklácia. Pomôcť môžu aj zdanlivé maličkosti, akými sú šetrenie vodou (vďaka kratším sprchám či zbieraniu dažďovej vody), výmena papierových vreckoviek za látkové, jazdenie hromadnou dopravou či na bicykli alebo chodenie po schodoch namiesto používania výťahu.

Vedeli ste však, že udržateľnosť zvýši aj pravidelné vymazávanie e-mailov a uložených dát, napríklad vo forme filmov či fotografií? Všetky tieto dáta sú totiž ukladané v neustále sa rozrastajúcich serverových farmách, ktoré si vyžadujú permanentný prísun elektrickej energie. Podľa odhadov odborníkov budú do roku 2025 práve serverové farmy zodpovedať za približne 3 % globálneho CO2. Ak vás to dostatočne znepokojilo a púšťate sa do jarnej revízie disku, skúste to na repasovanom počítači a vdýchnite tejto činnosti ďalší rozmer.

Zelené riešenie vám okrem šetrenia prírody, zabezpečí aj šetrenie financií. Okrem toho môžete medzi repasovanými počítačmi natrafiť aj na model, ktorý bude zodpovedať vašim potrebám a predstavám. Hľadáte zariadenie na bežné použitie, alebo naopak „All in One“ variantu? Dobrou voľbou môže byť aj mini počítačspratný v menšej kancelárii, či notebook z kategórie 2v1, ktorý môžete využívať aj ako klasický tablet. Výber je skutočne široký a na svoje si vedia prísť aj náročnejší užívatelia.

Foto: AdobeStock
Furfiby, pr, nepouzivat

TIP: Nad repasovaným produktom nemusíte premýšľať len vtedy, keď potrebujete klasický stolový počítač alebo notebook. Zaobstarať si môžete aj používané, no vylepšené monitory, mini počítače, mobily či tablety. Možno ste to netušili, ale medzi repasované počítače patria práve tie kvalitnejšie, označované ako „business class“. Jedná sa zväčša o prémiové značky kancelárskych počítačov, ktoré zaručujú špičkovú kvalitu a z užívateľského hľadiska tiež trvácnosť. Nemusíte sa preto obávať, že sa vám do rúk dostane nekvalitný stroj, práve naopak, pri renovácii sa berie ohľad na životnosť a kvalitu použitých materiálov.

Notebook či stolový počítač funguje ako nový, dostanete naň dvojročnú záruku, a predsa nejde o ďalší nový kus. Repasované počítače sú kvalitné, používané vo firmách len niekoľko hodín denne. Ide o maximálne dvoj- až trojročné zariadenia, vyčistené a upravené tak, že rozdiel oproti novým si ani nevšimnete. Aj keď sa na povrchu môže objaviť škrabanec, vo vnútri sú poctivo skontrolované, otestované a 100 % funkčné. Navyše je cena výrazne nižšia a ich kúpa môže zmierniť neustály nárast elektroodpadu, ktorý už teraz nedokážeme všetok zrecyklovať.

Budúcnosť závisí od toho, čo urobíme dnes

Každý z nás potrebuje elektroniku, ktorá čo najviac uľahčí život a bude vyhovovať našim potrebám. Ako však myslíme pri kúpe nových zariadení na seba, myslime pri ich výmene na našu planétu. Aj keď to mnohí stále na vlastnej koži nepociťujeme, Zem má svoje limity a nebude dôsledky nášho konzumného života znášať donekonečna. Čím skôr si to uvedomíme a začneme konať, tým „zelenšia“ budúcnosť nás čaká.

chyba