Ako si zabezpečiť pohľadávky počas krízy?

Globálna neistota ovplyvňuje podnikateľské riziká. Pozrite sa, na čo sa treba pripraviť a čo radia odborníci.

30.06.2022 00:00
Credendo, pr, nepouzivat Foto:
Marek Gašparík, riaditeľ slovenskej pobočky úverovej poisťovne Credendo

Ruská invázia na Ukrajinu narušila výrobu v množstve priemyselných odvetví a sektorov, vniesla zmätok do dodávateľských reťazcov, vyhnala ceny nahor a zvýšila nerovnováhu medzi ponukou a dopytom. „Mnoho firiem sa preto môže dostať do zložitej situácie a budú mať problém plniť svoje záväzky,“ upozorňuje Marek Gašparík, riaditeľ slovenskej pobočky úverovej poisťovne Credendo, ktorá má za sebou mimoriadne úspešný rok, a to aj napriek mnohým výzvam a zložitej situácii, ktorej celý svet v posledných rokoch čelí. „Naše podnikanie je vždy o práci s rizikom a o podpore našich zákazníkov, ktorí obchodujú na trhoch s rôznou mierou rizika a neistoty,“ dodáva Marek Gašparík.

Riziká, s ktorými treba počítať

Okrem neistej geopolitickej situácie je jedným z najväčších zdrojov obáv vysoké finančné riziko, predovšetkým na rozvojových trhoch. Zatiaľ čo v roku 2008 mali trhy lepšie makroekonomické základy a boli schopné vplyvom finančnej krízy odolať, dnes je situácia odlišná. Štáty čelia vyššiemu štátnemu dlhu i zahraničnému dlhu a mnohé krajiny tak majú menší manévrovací priestor, aby sa vyrovnali s vonkajšími šokmi, ako je prudký nárast cien energií a potravín a prudké sprísnenie globálnych finančných podmienok. Aktuálny bankrot Ruska je jasným príkladom toho, že geopolitická situácia v kombinácii s vysokou infláciou a prísnejšou finančnou politikou dokáže ohroziť aj tie najväčšie a najsilnejšie krajiny sveta. „Sledovanie ekonomickej a geopolitickej situácie v krajinách i jednotlivých sektoroch patrí ku každodennej práci našich analytikov. Informácie o rizikách môžete nájsť v interaktívnej mape na našom webe,“ dodáva Marek Gašparík.

Ako zmierniť riziká

Jednou z najefektívnejších ciest, ako zmierniť podnikateľské riziká, je poistenie pohľadávok, ktorého princíp je veľmi jednoduchý. Ak vám odberateľ nezaplatí za tovar alebo služby, vznikne vám škoda vo výške všetkých neuhradených pohľadávok voči tomuto dodávateľovi. A práve toto riziko pokrýva poistenie pohľadávok. V prípade poistnej udalosti vám poisťovňa vyplatí poistné plnenie a tým často zabráni škode, ktorá by pre firmu mohla byť aj likvidačná.

Výhody poistenia pohľadávok nespočívajú len v istote úhrady pohľadávok a presune rizika na tretiu stranu, aj keď to je jednou z najvýznamnejších motivácií, ktorá firmy k využitiu poistenia pohľadávok vedie. Vďaka poisteniu pohľadávok získate aj dokonalý prehľad o platobnej kondícii svojich odberateľov, pretože poisťovňa vždy posudzuje jednotlivých odberateľov z hľadiska schopnosti splácať záväzky a pozná platobnú históriu spoločnosti.

„Ak sa rozhodnete pre poistenie pohľadávok, uistite sa, že vybraný produkt zahŕňa poistenie nielen komerčných, ale aj politických rizík. V spoločnosti Credendo je krytie politických rizík neoddeliteľnou súčasťou poistenia pohľadávok, čo práve v aktuálnej neistej politickej situácii naberá na význame,“ upozorňuje Marek Gašparík.

chyba