Aj vy môžete ovplyvniť na akej planéte budeme žiť

Vedeli ste, že svojimi peniazmi môžete ovplyvniť to, na akej planéte žijeme? Ak sa vám to zdá pritiahnuté za vlasy, potom ste ešte asi nepočuli o ESG fondoch.

13.12.2021 00:00
VUB, PR, nepouzivat Foto:

Za skratkou ESG sa síce skrývajú len tri slová, ale ich dosah na planétu je veľký.

Čo znamená skratka ESG?

Najbližšia vám bude prvá časť názvu, ktorou je “environment”, teda životné prostredie. Firmy, ktoré sú zaradené do ESG fondov, musia dodržiavať prísne štandardy. Sleduje sa ako tieto spoločnosti znižujú uhlíkovú stopu, čiže konkrétne zníženie počtu ton emisií oxidu uhličitého. Ale napríklad aj redukcia, triedenie a ekologické spôsoby spracovania odpadu, aké energetických zdroje spoločnosť používa a pri vodnom hospodárstve úsporu spotreby vody. Časť “social” sa zameriava na to, ako firmy riadia svoje vzťahy so zamestnancami a klientmi. Sleduje sa napríklad aj vylúčenie detskej práce. Najmenej známym môže byť pre vás pojem “governance”, kde sa sleduje, ako je spoločnosť riadená. Ale aj metodika odmeňovania a bonusových schém, risk management a boj proti korupcii.

Nový fond od VÚB

VÚB banka má v ponuke najširšie portfólio ESG fondov medzi slovenskými bankami. Nájdu sa medzi nimi aj fondy, ktoré investujú do technológií budúcnosti či obnoviteľných zdrojov. Teraz má VÚB banka navyše v ponuke nový ESG fond Zodpovedné Portfólio. Tento nový zmiešaný fond predstavuje domácu alternatívu k zahraničným ESG fondom a je určený pre mierne skúseného investora.

Pokiaľ môžete svoje peniaze investovať na minimálne 4 – 5 rokov, určite vás poteší fakt, že v porovnaní so zahraničnými fondami pri vyplatení výnosu ho nemusíte priznávať do daňového priznania automaticky sa zrazí zrážkovou daňou. Po prvom roku navyše neplatíte výstupný poplatok a aktuálne prvé dva mesiace od uvedenia fondu, t.j. do 31.1.2022, môžete investovať bez vstupného poplatku.

Budúcnosť je zelená

“Trhový podiel ESG fondov je v súčasnosti 11 percent. Už o päť rokov by to mohlo byť podľa viacerých štúdií až 50 percent,” hovorí generálny riaditeľ Eurizon Asset Management Slovakia, Marian Matušovič. Pokiaľ investujete do Zelených fondov VÚB banky, môžete si byť istí, že vaše peniaze nepôjdu do tabakového a alkoholového priemyslu či firiem podporujúcich výrobu zbraní, hazard, rýchle občerstvenie a podobne.

Investovať môžete už od 20 eur mesačne

Ak si myslíte, že investovanie je len pre bohatých, mali by ste to veľmi rýchlo prehodnotiť. Investovať totiž môžete aj bez úspor už od 20 eur mesačne a vo vybraných fondoch bez vstupných poplatkov a po dodržaní stanoveného obdobia aj bez výstupných poplatkov.

chyba