Čo môžete spraviť pre viac ušetrených peňazí?

Sporiť na horšie časy sa dá aj pomocou vrátených preplatkov alebo odpustených poplatkov.

09.11.2021 00:00
Tatra banka, PR, nepouzivat Foto:

Rôzne spôsoby sporenia

Sporiť sa dá rôznymi spôsobmi. Podľa pravidelných prieskumov LIFESTYLE od spoločnosti Kantar sa viac ako polovica ľudí snaží odkladať si každý mesiac určitú pevnú čiastku. V skutočnosti je však ľudí, ktorí si sporia, viac. Mnohí totiž za sporenie, alebo bežnejšie povedané šetrenie, považujú aj nakupovanie v cenových akciách alebo nákup lacnejších potravín či iných výrobkov pod značkou svojho obľúbeného reťazca. Medzi spôsoby sporenia často zaraďujú aj cielené znižovanie spotreby elektriny a vody či obmedzenie stravovania v reštauráciách a uprednostňovanie domácej stravy. Aj to sú spôsoby, ako niečo ušetriť.

Dostatočná finančná rezerva

Druhý pohľad, ktorý veľa vypovedá o našom prístupe k peniazom, je otázka vytvárania finančnej rezervy. Podľa odborníkov je optimálne mať odloženú takú čiastku, ktorá by pokryla výdavky na šesť mesiacov. Toto si dnes už mnohí uvedomujú a majú odložené prostriedky aspoň vo výške troch mesačných príjmov. Horšie sú však na tom tí, ktorí žiadnu finančnú rezervu nemajú, aj keď by ju mať mohli. Preto je dôležité, že keď už človek na niečom šetrí, aby tie ušetrené peniaze aj skutočne odložil. Napríklad práve preplatok za ušetrenú spotrebu energie. Aj podľa analýz Tatra banky prichádza viac ako polovica peňazí na sporenia k účtom práve formou jednorazového prevodu a nie pravidelnou platbou.

Zmeňte odpustené poplatky na sporenie

Či už človek sporí nárazovo alebo pravidelne, dôležitý je návyk. Je dobré mať na pamäti, že nejaká tá čiastka z výplaty, z preplatku alebo aj z narodeninového daru ide na sporenie. Lebo inak sa tie peniaze ľahko minú a človek ani poriadne nevie, kedy a kde.

Priestor na sporenie existuje napríklad aj v podobe odpustených poplatkov. Koľkokrát za rok ste splnili program odmeňovania k účtu alebo vám banka odpustila nejaký iný poplatok? Keď si to človek zráta, za rok sú to už celkom zaujímavé sumy. Málokto sa však zamyslí nad tým, že by si takto ušetrené peniaze vlastne mohol odložiť. Tatra banka preto teraz mení prístup a odpustený poplatok za nový produkt, ktorý si klient vezme, pošle klientovi priamo na jeho sporenie podľa vlastného výberu. Človek tak tie peniaze neminie, ale môže ich zhodnotiť a využiť neskôr na niečo dôležité. Zmeniť banku a poplatky na sporenie je jednoduché. Stačí si otvoriť nový účet cez mobilnú aplikáciu Tatra banka bez návštevy pobočky, načerpať od Tatra banky nový úver alebo si od nej zobrať novú kreditnú kartu.

Banka pre vás – Tatra banka

chyba