Prepadli ste už fenoménu ETF? Čo sú ETF fondy a ako do nich investovať?

Ak chcete investovať do cenných papierov, avšak patríte objemom skôr medzi malých investorov, možno pre vás nebude najlepšou stratégiou priama investícia do konkrétnych akciových titulov. Existujú totiž nástroje minimalizujúce riziko straty a naopak zvyšujúce šancu na dlhodobý a stabilný výnos investície.

30.08.2021 13:39
evisions, pr nepouzivat Foto:

V dnešnom článku sa podrobnejšie pozrieme na tzv. ETF fondy.

Čo sú ETF fondy?

ETF fondy (anglicky Exchange-traded funds, v slovenskom preklade „fondy obchodované na burze“) sú obchodované na svetových burzách podobne ako akciové tituly. Na rozdiel od akcií sa však nejedná o cenný papier vyjadrujúci hodnotu určitej spoločnosti. ETF fondy môžu byť zostavené z celej škály aktív, ktorých hodnotu odrážajú.

Prvé verejne obchodované fondy sa objavili počas 90. rokov 20. storočia. Na popularite ale začali získavať až po roku 2000 a k masovému rozšíreniu došlo až po finančnej kríze v roku 2009. Dnes ETF zažívajú masívny rast popularity naprieč všetkými kategóriami investorov.

Každý fond by mal mať definovanú investičnú stratégiu, na základe ktorej správca fondu zostavuje jeho štruktúru. Môže tak napríklad ísť o fond odrážajúci hodnotu indexu S&P 500, ďalší index môže odrážať cenu veľkých technologických firiem či naopak startupov, iný hodnotu ropy či zlata a ďalších komodít. V poslednej dobe sa stále častejšie hovorí aj o príchode kryptomenových ETF.

Prečo môžu byť ETF fondy dobrou voľbou aj pre malých investorov?

Pokiaľ hodláte na burze investovať ročne sumy v ráde jednotiek či desiatok eur, nemusí byť výhodné vyhľadávať konkrétne akciové tituly. Vaše portfólio pravdepodobne nebude dostatočne diverzifikované a prípadný neúspech jednej z vašich investícií by mohol mať zásadný vplyv na výkon celého vášho portfólia.

V prípade ETF pritom môžete investovať jedným nákupom do fondu, ktorý zastupuje hodnotu desiatok či stoviek rôznych akciových titulov a ďalších aktív. V takom prípade je riziko straty oveľa menšie a naopak je tu väčšia pravdepodobnosť, že investícia bude dlhodobo prinášať stabilné zhodnotenie.

Ako ETF kúpiť?

Podobne ako v prípade akcií aj ETF fondy možno kúpiť prostredníctvom brokera, cez ktorého môžete obchodovať akcie na svetových burzách. Stačí si teda vybrať z ponuky toho najvýhodnejšieho.

Venujte pozornosť trhom, na ktorých broker obchodovanie ponúka, výšku poplatkov alebo minimálnu výšku vkladu. Ponuka je dnes pomerne široká a každý si vyberie.

Pokiaľ si chcete vybrať kvalitného brokera, určite vám pomôže tento zoznam najlepších ETF brokerov na Slovensku.

ETF fondy môžete nakupovať aj prostredníctvom... Foto: Adobe Stock
evisions, pr nepouzivat ETF fondy môžete nakupovať aj prostredníctvom svojho mobilu alebo smartfónu

Návod, ako investovať do ETF

V nasledujúcich riadkoch vám popíšeme návod, ako nakúpiť ETF.

  1. Otvorte si účet u brokera – pokiaľ chcete nakúpiť ETF fondy, potrebujete si vytvoriť investičný účet. Založenie tohto účtu je veľmi rýchle a viete si ho založiť online.
  2. Overte svoju totožnosť – kvôli mnohým reguláciam, boji proti praniu špinavých peňazí a ďalších podvodov, potrebujete pri založení účtu overiť svoju totožnosť. Je to podobné, ako keď si zakladáte účet pre obchodovanie s akciami alebo účet v banke.
  3. Prihláste sa do svojho účtu – do svojho účtu sa prihlásite prostredníctvom mena a hesla. Kvalitní ETF brokeri ponúkajú dodatočné zabezpečenie účtu prostredníctvom dvojfaktorovej identifikácie.
  4. Vložte peniaze na svoj obchodný účet – Pokiaľ ste overili svoj účet, potrebuje naň vložiť peniaze. Vklad môžete realizovať prostredníctvom platobnej karty, bankového prevodu alebo prostredníctvom ďalších platobných služieb ako je PayPal.
  5. Nakúpte ETF – nákup realizujete cez obchodnú platformu brokera. Množstvo brokerov ponúka aj mobilnú obchodnú platformu pre smartfóny a tablety. Aby ste nakúpili ETF potrebujete zadať objednávku. Najviac sa používa trhová (market) alebo limitná (limit) objednávka. Cez trhovú (market) objednávku kupujete ETF za aktuálnu trhovú cenu. Prostredníctvom limitnej objednávky si môžete nastaviť na akej cene chcete ETF nakúpiť.

Na čo si dať pozor?

Oproti akciám sú ETF fondy rizikovejšie najmä v tom, že je potrebné presne naštudovať ciele a štruktúru jednotlivých fondov. Je nutné poznať ciele fondu a mať tak istotu, že investícia nebude v budúcnosti ohrozená.

Pred každým nákupom teda starostlivo overte, že dané ETF skutočne reprezentuje hodnotu, ktorú chcete, a bude tomu tak dlhodobo.

Pokiaľ ste začínajúci investor, je vhodné sa na začiatku pozrieť na najpopulárnej­šie fondy.

Obľúbené ETF fondy sú tie, ktoré kopírujú najznámejšie akciové indexy ako je S&P 500, NASDAQ alebo DAX. Môžete ale investovať aj do rôznych odvetví ekonomiky, ako sú napríklad technológie, farmaceutický priemysel, finančníctvo alebo obnoviteľné zdroje energie.

chyba