Odborník radí ako sa vyhnúť chybám pri investovaní

Investovanie je v súčasnosti na Slovensku aktuálna téma, o ktorej sa veľa hovorí. Pandémia nám ukázala, aké dôležité je tvoriť si rezervy.

29.05.2021 00:00
VUB, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Jednou z možností ako sa k potrebnej rezerve dopracovať a neprichádzať kvôli inflácii o úroky je práve investovanie. O tejto téme sme sa zhovárali s Barborou Štubňovou, vedúcou Oddelenia depozít a investícií VÚB banky.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako môžete byť investorom aj keď sa v tom vôbec nevyznáte
  • čo radí začínajúcim investorom
  • či aj investovanie podlieha módnym trendom
  • prečo sa nám len ťažko podarí správne načasovať investíciu
  • kedy dáva zmysel vybrať si peniaze a investovať ich nanovo

Akú radu máte pre začínajúcich investorov?

V prvom rade by som sa poradila s odborníkom, ktorému môžem dôverovať. Už pred prvým stretnutím je vhodné premyslieť si, čo je môj cieľ a v akom časovom horizonte chcem tento cieľ dosiahnuť. Na základe toho a tiež posúdenia Vašej konkrétnej finančnej situácie Vám špecialista s podporou sofistikovaného softvéru môže odporučiť vhodnú investíciu. Určite je vhodné rozložiť prostriedky, ktoré chcem investovať, nielen v čase, ale aj medzi finančnými nástrojmi. Diverzifikácia je obzvlášť dôležitá pre začínajúcich investorov.

Prečo by sme sa pri investovaní mali obrátiť na banku? Nestačí ak sa budem riadiť dobrou radou nakupovať vtedy, keď trhy padajú a predávať, keď rastú?

Napriek tomu, že to vyzerá jednoducho, načasovať správne investíciu sa podarí málokomu, je to totiž márna snaha. Ako v danom momente môžete vedieť, že teraz je to dno, že pokles ešte nebude pokračovať? To vidíme až spätne, keď sa pozeráme na vývoj, avšak v tej chvíli netušíme, či budú trhy ďalej klesať alebo už začnú stúpať, alebo kde budú ceny akcií o mesiac či o rok. Napríklad, pokiaľ investor nemal zainvestované v akciách (index S&P 500) v priebehu posledných 20 rokov počas 10 najviac rastových dní, ktoré sa v tom období vyskytli, tak by sa jeho priemerný ročný výnos znížil až na polovicu. Pokiaľ nie ste „trader“ a nie ste pripravený na to, že môžete 20% rýchlo zarobiť, ale aj veľmi rýchlo stratiť, tak to určite nie je vhodná stratégia.

Môžeme aj pri investovaní hovoriť o módnych trendoch?

Určite áno, momentálne sú to napríklad kryptomeny. Vždy, keď sa médiá začnú venovať nejakému aktívu, nájde sa skupina ľudí, ktorá chce okamžite do tohto aktíva investovať. Okrem spomínaných kryptomien je to napríklad zlato alebo akcie rôznych „trendy“ spoločností. Z našich skúseností majú najmä mladí investori tendenciu podliehať týmto trendom a často si len minimálne uvedomujú riziko.

Barbora Štubňová, vedúca Oddelenia depozít a...
VUB Barbora Stubnova, PR článok, reklama, nepoužívať Barbora Štubňová, vedúca Oddelenia depozít a investícií VÚB banky.

Čo by ste teda doporučovali ľuďom, ktorí sa rozhodli začať investovať a pritom toho o investovaní veľa nevedia?

Pre týchto ľudí máme náš jedinečný nástroj InvestPlan. Ak má klient už nasporenú určitú sumu, povedzme 10 – 20 tisíc eur a jeho cieľom je tú čiastku zhodnotiť, tak práve prostredníctvom veľmi podrobného investičného dotazníka vieme zistiť ako je nastavený, aké sú jeho možnosti, aká je jeho finančná situácia a čo chce dosiahnuť. Podľa toho mu vieme portfólio našiť na mieru, ale počítame s tým, že investícia je nastavená na stredné až dlhšie obdobie.

Pracujeme s podielovými fondmi našej lokálnej správcovskej spoločnosti Eurizon SK, ale aj s podielovými fondmi spoločnosti EurizonCapital SA Luxembourg, čiže sú tam aj veľmi zaujímavé zahraničné fondy. V ponuke pre retailových investorov máme celkovo 28 podielových fondov. Náš InvestPlan sa špecializuje na podielové fondy skupiny Intesa.

V čom je vlastne služba InvestPlan jedinečná?

Široké portfólio, až 28 fondov, dostupných bežne na pobočke pre retailových klientov je už veľmi slušná ponuka. Okrem toho dostáva klient kvalitu nielen pri predaji a poradenstve na úvod, ale práve v priebežnom monitorovaní investície. Pravidelne klient dostáva správu o vhodnosti portfólia, 2–4× ročne, v závislosti od posúdenia vhodnosti. Okrem toho bankár každé ráno, keď sa prihlási do systému vidí všetkých svojich klientov a ich aktuálne notifikácie na portfóliu, napríklad aj čo sa týka výkonnosti do plusu aj do mínusu. Pokiaľ prekročí rizikovosť klientovho portfólia limit, ktorý je ochotný zvládnuť, tak bankár dostane upozornenie a kontaktuje klienta. Zároveň vie v každom okamihu pripraviť klientovi návrh na úpravu portfólia a jeho investičného plánu.

Ako to funguje v praxi?

Bankár dostane notifikáciu, a to aj v prípade, že klientovi klesne pod limit rezerva na bežných účtoch pod hranicu, ktorú si sám zadefinoval. Vždy však posudzujeme klientove investičné portfólio ako celok. Brankár sa vie pozrieť, ktorá zložka napríklad robí stratu a vie urobiť klientovi nový investičný návrh. Skrátka, ak sa čokoľvek deje, čo nie je v súlade s klientovým investičným cieľom, alebo rizikovým profilom, bankár sa s klientom spojí a riešia danú situáciu. Veľká výhoda je, že riešenie navrhne systém, ktorý zohľadňuje všetky parametre a či je to pre konkrétneho klienta vhodné. My klientovi ani nedovolíme investíciu, ktorá pre neho nie je vhodná.

Investovanie je dlhodobá záležitosť. Čo odporúčate spraviť napríklad v prípade, že klient ide do dôchodku, dáva zmysel vtedy vybrať peniaze?

Toto je jedným z dôvodov, prečo sa pýtame klientov na ich zámer a takisto aký výnos chcú dosiahnuť. Prechádzame s nimi konkrétne investície a zisťujeme jednotlivé zámery. Je veľmi dobré s tým pracovať a možno aj prehodnocovať ciele a očakávania. Sú prípady, kedy je naozaj lepšie vybrať peniaze a investovať ich nanovo. Bankári vedia, aký zámer mali ich klienti. Ak to bol napríklad výnos 5 %, tak kontaktujú klienta, že dosiahol cieľ a odporučia mu ďalšie riešenia.

Ako sa dostať k bezplatnej službe InvestPlan?

InvestPlan ponúka VÚB banka svojim klientom, ktorí sú v starostlivosti osobného bankára alebo osobného poradcu bezplatne. Stačí navštíviť svoju pobočku alebo požiadať o online stretnutie v aplikácii VÚB Mobil banking, kde si v menu vyberiete položku Banka na diaľku, vyberiete produktovú oblasť Investície a dopíšete požiadavku o online stretnutie kvôli službe InvestPlan.

chyba