Slováci vedia, že by mali šetriť, no nerobia to! Prečo je to tak?

Odkladanie si na horšie časy je stále slabou stránkou Slovákov. Napriek tomu, že banky ponúkajú viaceré služby, vďaka ktorým môžeme sporiť a investovať aj naozaj nízke sumy, robí tak len 42 % z nás.

24.05.2021 00:00
VUB, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Rezervy Slovákov nie sú dostačujúce a v čase krízy sa mnohí na vlastnej koži presvedčili, že mať “železnú rezervu” je nevyhnutné. Podľa štatistík VÚB banky až 60 % z nás nemá zatiaľ vytvorenú vôbec žiadnu či dostatočnú finančnú rezervu. Úspory však nie sú len o rezerve. Dnes musíte pre získanie výhodného úveru či hypotéky často preukázať dostatok vlastných peňazí. Podľa prieskumu VÚB banky je až 51 % opýtaných bez akejkoľvek rezervy na budúce bývanie či spotrebu.

Na horšie časy nemáme odložených dosť prostriedkov

Prieskumu VÚB sa zúčastnilo 55 000 klientov, ktorí využívajú unikátnu bezplatnú službu Osobný finančný plán. Len 42 % z nich má svoju rezervu mierne nad optimom, 38 % priznáva, že niečo síce odložené má, no nie je to ideálne. Až 20 % nemá vôbec žiadnu rezervu.

Obrazok1, PR článok, reklama, nepoužívať

Myslíme málo na našu budúcnosť

Ak by sme išli do detailov, až 64 % opýtaných síce vie, že by malo mať rezervu do budúcnosti, no napriek tomu ju má pod optimom. Ideálnu rezervu “na budúcnosť” má len 13 %. Bez akýchkoľvek odložených prostriedkov “na budúcnosť” je až 23 % opýtaných klientov.

Obrazok2, PR článok, reklama, nepoužívať

Aj pre vás nájdeme zdroje úspory

Správne a kvalitné manažovanie vlastných financií chce predovšetkým čas a neustále prehodnocovanie možností a ponúk. Odborníci z VÚB sú aj pre takéto prípady bezplatne k dispozícii s unikátnou službou Osobný finančný plán. “Bankoví poradcovia z VÚB vám odborne poradia, zanalyzujú vaše výdavky a spolu s vami nájdu zdroje úspor. A to aj vďaka know how silnej bankovej skupiny. Dôležité je skontrolovať si aj nastavenie finančných produktov vrátane poistenia, skrátka spraviť si plán,” hovorí Dana Kondrótová, riaditeľka Odboru štandardní klienti VÚB banky.

Osobný finančný plán od VÚB banky

  1. Dohodnite si stretnutie so zamestnancom banky cez videohovor alebo telefón.
  2. Spíšte si finančné produkty, ktoré máte – zamyslite sa, do akej miery ich využívate. Bankár vám poradí, či by ste z nich vedeli získať ešte viac.
  3. Pripravte si všetky poistné zmluvy – pomôžeme vám skontrolovať, či máte poistenie správne nastavené.
  4. Približne po hodine budete mať jasnejšiu predstavu o svojich financiách a finančný plán šitý na mieru.
chyba