5 pravidiel zodpovedného požičiavania

Chcete si vziať svoju prvú pôžičku, ale máte obavy? Nech už sa týkajú čohokoľvek, ak dodržíte nasledujúcich 5 pravidiel, ktoré sme pre vás spísali, nemusíte sa ničoho báť. Len vždy myslite na to, že požičiavať si musíte hlavne zodpovedne.

27.04.2021 00:00
pozicky, PR článok, reklama, nepoužívať

1. Nepožičiavajte si na zbytočnosti

Než o pôžičku zažiadate, dôkladne zvážte, či ju skutočne potrebujete. Samozrejme, keď vám prestane fungovať chladnička a vy nemáte peniaze na novú, je jasné, že musíte zvoliť nejaký variant financovania. Vždy si ale spočítajte, koľko budete musieť mesačne splácať a či je to pre vás udržateľné po celý čas trvania úveru. Splátka hlavne nesmie výrazne narušiť váš rodinný rozpočet.

2. Kontrolujte si príjmy a výdavky

Majte prehľad o svojich príjmoch a výdavkoch. Ich pomer vám napovie, aké sú vaše finančné možnosti a akú výšku mesačnej splátky si pri pôžičke môžete dovoliť, bez toho, že by ste sa vystavili nebezpečiu. Pôžička vám potom pomôže jednoducho vyriešiť naliehavé výdavky a vy budete mať istotu, že všetko bez problémov zvládnete.

3. Myslite na budúcnosť

Najmä pri dlhodobých pôžičkách nezabudnite vziať do úvahy možné problémy. Tými môže byť nečakaná strata zamestnania alebo dlhodobá choroba, ktorá vám znemožní splácať svoje záväzky. Ešte než si pôžičku vybavíte, zvážte, či si nevybavíte aj poistenie neschopnosti splácať. Prípadne si včas zistite, či je splátky možné znížiť alebo odložiť.

4. Naštudujte si zmluvné poplatky

Často sa stáva, že ľudia včas nezaplatia svoju splátku a následne čelia riziku sankcií. Aj tu je preto dobré nenechať nič na náhodu a všetko si vopred naštudovať, aby ste potom neboli prekvapení. V krajnom prípade by totiž vaše nesplácanie mohlo viesť až k exekučnému konaniu, z ktorého často vyplývajú ďalšie náklady.

5. Pozor na nezrozumiteľné podmienky v zmluve

Ako by mala vyzerať dobrá zmluva? Predovšetkým musí byť čo najstručnejšia, zrozumiteľná a prehľadná. Ak podmienkam nerozumiete a poskytovateľ pôžičky nie je schopný vám ich vysvetliť, radšej nič nepodpisujte. Komplikované zmluvy s mnohými stranami väčšinou neveštia nič dobré.

chyba