Na toto myslite, keď si budete brať hypotéku

Hypotéka je ešte stále pre väčšinu z nás jedinou možnosťou ako sa dostať k vlastnému bývaniu. Orientovať sa v širokej ponuke však nie je vždy jednoduché. Keďže ide o záväzok na dlhé roky, je dobré mať plán.

22.02.2021 00:00
vub, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Už dlhšiu dobu banky neposkytujú 100% hypotéku, preto by sme mali zvážiť, ako si zabezpečiť zvyšné financie. Minimálne 10% kúpnej ceny totiž musia tvoriť vaše vlastné úspory. Pokiaľ nemáte našetrené nič, môžete si sumu, ktorá vám chýba, dofinancovať pôžičkou na investíciu do domácnosti. Navyše so zvýhodnenou úrokovou sadzbou. K správnemu rozhodnutiu vám isto pomôže, ak si dáte vypracovať Osobný finančný plán.

Už pri vybavovaní hypotéky je dobré myslieť aj na finančnú rezervu, ktorá by vám mohla pomôcť v ťažších časoch. Bankoví poradcovia z VÚB vám pomôžu vďaka Osobnému finančnému plánu pozrieť sa na vaše možnosti. Okrem toho je dobré si zriadiť jednoduché poistenie úveru v rámci zmluvy.

Foto: Dominika Behúlová
vub, Pr článok, reklama, nepoužívať

Premýšľate nad hypotékou? Týchto chýb sa vyvarujte!


● Rezervačnú zálohu neskladajte pred tým, ako banka posúdi vašu kredibilitu alebo budete mať odpoveď v akej výške vám banka poskytne hypotéku.

● Pred podaním žiadosti o hypotéku si zistite, či má nehnuteľnosť vysporiadané vlastnícke práva a akými ťarchami je zaťažená.

● Vyhnite sa nedorozumeniam pri predkladaní dokladov. Skontrolujte aj svoju kúpnu zmluvu či je úplná.

● Dajte si pozor na krátke lehoty v kúpnej zmluve.

● Zanalyzujte svoje záväzky a ubezpečte sa, že budete schopný splácať hypotéku. Okrem základných výdavkov sa pozrite aj na to, koľko mesačne miniete na poistky, prípadne v akej výške je vaše povolené prečerpanie.

● Ak zvažujete mimoriadne splátky hypotéky, preštudujte si svoju zmluvu a zapíšte si lehotu, kedy to máte bez poplatku.

Osobný finančný plán od VÚB banky

VÚB prináša svojim klientom unikátnu bezplatnú službu Osobný finančný plán. Aj vďaka nej sa viete postupnými krokmi dopracovať k vysnívanému bývaniu.

  1. Dohodnite si stretnutie s bankovým poradcom cez videohovor alebo telefón.
  2. Spíšte si finančné produkty, ktoré máte – zamyslite sa, do akej miery ich využívate. Bankový poradca zanalyzuje, či by ste z nich vedeli získať ešte viac.
  3. Pripravte si všetky poistné zmluvy – pomôžeme vám skontrolovať, či máte poistenie správne nastavené.
  4. Približne po hodine budete mať jasnejšiu predstavu o svojich financiách a plán šitý na mieru.
chyba