Bitcoin sa novým zlatom nestane. Podľa odborníkov ho čakajú ďalšie vzlety, ale aj pády

Stane sa Bitcoin novým zlatom? Odborníci upozorňujú, že nadšenie z digitálnych mien môže byť predčasné.

02.02.2021 00:00
bitcoin Foto:
Ilustračné foto.

Rok 2020 spolu s prvými mesiacmi nového roka priniesol kryptomenám a drahým kovom rekordy. Bitcoin dosiahol v januári svoje historické maximum takmer 34-tisíc eur, zlato svoj rekord dosiahlo v auguste minulého roka, a to 1 750 eur za uncu.

„Zlato aj Bitcoin majú za sebou svoje čerstvé historické maximá. Rekordy to boli naozaj pôsobivé a reagovali na zlé správy a ďalšiu bezprecedentnú monetárnu expanziu. Ich korelácia dosiahla v roku 2020 historické maximá. Tam ich spoločný príbeh zatiaľ končí. Obe tieto aktíva nemajú radi tzv. klamané peniaze, ktoré počas krízy tlačia štáty do obehu,“ hovorí Elizej Macho odborník na staré aj nové peniaze, drahé kovy a numizmatiku, spoluzakladateľ spoločnosti Macho & Chlapovič. Dodáva, že pokiaľ ide o porovnanie cenového zhodnotenia, bol jednoznačným víťazom Bitcoin.

Rýchly nárast hodnoty virtuálnej meny nabáda k zjednodušovaniu a domnienkam, že Bitcoin je uchovávateľ hodnoty, bezpečný prístav a v budúcnosti môže nahradiť skutočné peniaze. „Musím však skonštatovať, že ani jedno z týchto tvrdení sa neblíži realite. Je ale určite pravda to, že blockchain je úžasná decentralizovaná technológia a je vysoko pravdepodobné, že možnosti jej využitia sa budú rozširovať geometrickým radom,“ predpokladá Elizej Macho.

V budúcnosti tak podľa neho môžeme očakávať, že vývoj cien zlata a kryptomien bude odlišný. „Korelácia cien zlata a Bitcoinu je z dlhodobého hľadiska neudržateľná,“ upozorňuje. Zlato si aj po 5-tisíc rokoch udržiava status bezpečného prístavu a najviac sa blíži k definícii skutočných peňazí. Elizej Macho predpokladá, že v prípade Bitcoinu aj naďalej nebude núdza o dramatické prepady aj výrazné posilnenia. „Bude skôr aktívom vhodným na špekuláciu ako na dlhodobé bezpečné udržanie hodnoty majetku,“ dodáva.

Zlato vs. Bitcoin – otázky a odpovede

Na otázky odpovedal Elizej Macho, spoluzakladateľ spoločnosti Macho & Chlapovič

macho-300, nepouzivat, pr clanok

Čo stojí za výrazným nárastom ceny zlata a kryptomien?

Do značnej miery sú za tým zlé správy, ktoré prinášala a stále prináša pandémia koronavírusu a bezprecedentná monetárna expanzia. Centrálne banky v snahe zabrániť dopadom krízy na bankový sektor, tlačia rekordné množstvo nekrytých peňazí. Nové peniaze v tejto chvíli tlačia hore ceny viacerých aktív, nafúknu aj mnohé investičné bubliny. Skúsenosti z histórie hovoria o tom, že keď sa tlačí veľa peňazí, príde ich znehodnotenie, a treba ich preto ochrániť a do niečo vhodného uložiť.

Ceny zlata a kryptomien sa často hýbu podobným smerom. Je to trend, na ktorý sa dá spoľahnúť aj v budúcnosti?

Bitcoin ako najstarší a najsledovanejší reprezentant portfólia kryptomien, je často benchmarkom cenového vývoja aj pre ostatné kryptomeny, ktoré vo veľa prípadoch prekonávajú mnohé neduhy Bitcoinu rádovo. Je otázne či vôbec korelácia medzi Bitcoinom a jeho nasledovníkmi bude udržateľná, o tom, že so zlatom sa dlhodobo neudrží, vôbec nepochybujem.

Investujú štáty stále do zlata, alebo sa začínajú obracať aj na kryptomeny?

Centrálne banky urobili veľa preto, aby úlohu zlata spochybnili a získali tak väčšiu flexibilitu a možnosti ovládať peňažné trhy a reálne ekonomiky. Napriek tomu si zlato stále držia vo svojich rezervách, dokonca ho globálne výrazne prikupujú, a veľmi radi ho kedykoľvek akceptujú ako záruku alebo ho použijú na vyrovnanie transakcií. Vrátane Medzinárodného menového fondu. Debaty o znovuzavedení zlatého štandardu budú ale naďalej zametať pod koberec, pokiaľ k tomu nebudú okolnosťami a totálnou stratou dôvery prinútené. Kryptomeny sú stále doménou najmä súkromných investorov.

Akú veľkú rolu hrá fakt, že zlato ani kryptomeny investorom neprinášajú pravidelné výnosy?

Obe spomínané aktíva majú jednu spoločnú často vyčítanú charakteristiku, a to že nenesú úrok ani dividendu, teda žiadny pravidelný výnos. V čase nulových úrokových sadzieb a bezprecedentného tlačenia peňazí, ktorého koniec je v nedohľadne, tieto tradičné argumenty upadajú do úzadia. Dlhové referenčné „bezrizikové“ aktíva, ako štátne dlhopisy nesú momentálne záporný reálny úrok, a výraz bezrizikové patrí do úvodzoviek zámerne. Ako súkromný investor sa týmto aktívam v týchto časoch oblúkom vyhýbam.

Aké má Bitcoin výhody?

Bitcoinu sa nedá uprieť jednoduchosť a rýchlosť prenosu z jednej strany planéty na druhú, jeho nefyzickosť naozaj v mnohých ohľadoch zjednodušuje prevody, odpadajú overenia „pravosti“ a podobne. Nemá však na rozdiel od zlata za sebou ešte všetky útoky autorít v snahe vytlačiť ho na perifériu a deklasovať ho z ambícii stať sa skutočnými peniazmi. Veľká časť Bitcoinov bohužiaľ končí nedobytná, kvôli zničeným médiám a zabudnutým heslám. Ešte závažnejšia je delikvencia, či už na strane skrachovaných búrz, hackermi a podvodnými schémami vykradnutých peňaženiek a podobne. Jeho výkonnosť a investičná atraktivita je teda aj po abstrahovaní od jeho volatility len veľmi teoretická. Pritom myšlienka vytvorenia alternatívy a útek od neakceptovateľnosti podvodov na vytvorených hodnotách, útek od deklasovania schopnosti šetriť si v peniazoch ako uchovávateľovi hodnoty na horšie časy alebo dôchodok mi je veľmi sympatická.

Nahradí Bitcoin jedného dňa peniaze, ako ich poznáme dnes?

Pravdepodobnosť, že práve Bitcoin sa stane peniazmi v pravom slova zmysle je veľmi nízka.

Môže zlato nahradiť peniaze?

Zlato zostáva ultimátnym aktívom overeným tisícročiami, bez kreditných rizík a bez potreby veľkého PR možno až za hranicami tejto planéty. Peniazmi v pravom slova zmysle sa fyzické zlato už zrejme tak ľahko nestane.

Dočkáme sa v budúcnosti „spolupráce“ medzi zlatom a kryptomenami?

Kombinácia zlata a blockchainu vytvára zaujímavú kombináciu, ktorá búra nedôveru v zlaté depozitné certifikáty a príbuzné produkty, odbúrava transakčné bariéry. Kombinácia vlastností fyzických uchovávateľov hodnôt a blockchainu s vysokou pravdepodobnosťou zaujímavú alternatívu v budúcnosti vytvorí. A nemyslím si, že na tej fyzickej strane v tom bude zlato osamotené, naopak zdravá diverzifikácia koša aktív bude len v prospech veci. Dôležité je, aby sa vytvorilo niečo, čo nebude možné tak bezbreho klamať a zneužívať ako dnešné fiat meny, ktoré si veľa ľudí mýli s peniazmi.

chyba