Najjednoduchšia cesta k vlastnému bývaniu? Sporenie!

Odpoveď na otázku, akým spôsobom financovať svoje budúce bývanie, trápi mnohých Slovákov.

29.01.2021 00:00

Väčšina z nás sa totiž o tieto veci musí postarať sama. (Ak ste, pravda, nemali rodičov, ktorí na to začali myslieť už pred vaším narodením, ale k tomu sa ešte dostaneme.) Jednoducho, bývať potrebuje a musí každý z nás. A čím skôr na to začneme myslieť, tým lepšie.

Foto: SHUTTERSTOCK
pss, nepouzivat

Viete, aké miesto je najdôležitejšie na svete? Je to nepochybne vlastný domov. A súčasná koronakríza nám veľmi názorne ukázala, aké dôležité je mať vlastnú strechu nad hlavou. Príjemné prostredie, v ktorom žijeme. Jednoducho, našu vlastnú oázu pokoja. Takmer polovica Slovákov si už sporí na svoje budúce bývanie. A dobre robia. Pre problémy spôsobené pandémiou či nárast množstva home officeov u nás pribudlo ľudí rozhodnutých riešiť svoju bytovú otázku. Otázkou však ostáva – ako na to? Financovanie bývania je totiž na Slovensku momentálne komplikovanejšie ako v minulých rokoch.

Ak si myslíte, že vám k novej streche nad hlavou pomôže len hypotéka, tak pozor, aby vás v banke nič nečakané neprekvapilo. Podmienky poskytovania hypoték sa na Slovensku v poslednom období sprísnili, čím sa výrazne obmedzil okruh ľudí, ktorí splnia podmienky na jej poskytnutie. A tí, ktorým sa to podarí, si zas musia uvedomiť, že hypotéka má fixovanú úrokovú sadzbu na isté obdobie (dnes je to zväčša 3 až 5 rokov) a jej výška je závislá aj od situácie na finančných trhoch. Dnes sú teda ich úrokové sadzby výhodné. Ale budú také aj o 3, 5 alebo 10 rokov? Preto je ďalšou alternatívou na financovanie bývania stavebné sporenie.

Hypotéka alebo stavebné sporenie

Výhodou stavebného sporenia je jeho stabilita, na výšku úrokových sadzieb úverov nemajú vplyv výkyvy na finančných trhoch, tak ako je to pri hypotékach. Stačí teda uzatvoriť zmluvu o stavebnom sporení, sporiť podľa svojich finančných možností a po nasporení dohodnutej výšky získate právny nárok na stavebný úver aj s úrokovou sadzbou, ktorá vám bude garantovaná počas celej doby splácania úveru. Preto tých, ktorí sa rozhodnú riešiť svoje bývanie pomocou stavebného sporenia, v budúcnosti neprekvapí žiadne prípadné zvýšenie úrokovej sadzby úveru, a tým aj jeho mesačnej splátky. Môžeme teda povedať, že bez ohľadu na to, ako sa bude v budúcnosti vyvíjať situácia s hypotékami a s výškou ich úrokov, je stavebné sporenie akýmsi poistením pred takýmito stúpajúcimi úrokmi.

Postarajte sa aj o deti

Ako sme už spomenuli, takmer polovica Slovákov si už na svoje budúce bývanie začala sporiť a mnohí z nich plánujú vďaka svojmu sporeniu pomôcť aj blízkym. Robia tak napríklad rodičia, ktorí sa chcú postarať o budúcnosť svojich detí. Túto informáciu nám potvrdil aj odborník zo spoločnosti, ktorá je u nás dlhodobo lídrom v oblasti financovania bývania. „Rodičia u nás, v Prvej stavebnej sporiteľni, najčastejšie sporia svojim deťom na jednoduchší štart do ich budúcnosti, keď sa deti rozhodnú osamostatniť. Takto nasporené prostriedky môžu potom deti využiť na financovanie alebo dofinancovanie budúceho bývania, alebo na modernizáciu súčasného,“ vysvetlil produktový manažér Martin Fuzák.

A keďže PSS ponúka klientom po splnení podmienok stavebné úvery s výhodnou garantovanou úrokovou sadzbou počas celej doby ich splatnosti, tak svoje nasporené prostriedky môžu stavebným úverom v podstate „zdvojnásobiť“. „V prípade, ak rodičia zmenia plány na financovanie bývania pre svoje deti a tieto nasporené prostriedky budú potrebovať využiť oni, tak rodičia, respektíve zákonní zástupcovia majú do dosiahnutia plnoletosti ich detí možnosť zmluvu o stavebnom sporení si bezplatne previesť na seba a nasporené prostriedky využiť na financovanie svojho bývania,“ dodal Fuzák. Ak sa teda pýtame, kedy sa oplatí začať si sporiť pre seba alebo svoje deti, aby ste mohli v budúcnosti lepšie bývať, odpoveď je veľmi jednoduchá – čím skôr.

Nasporenie zaujímavej sumy na bývanie je totiž beh na dlhé trate. Preto čím skôr si zo sporenia vytvoríme dobrý zvyk, tým skôr si pripravíme lepší štart do budúcnosti.

Tip odborníka:

Prvá stavebná sporiteľňa, váš partner v oblasti riešenia financovania bývania, prichádza s modernou novinkou môjDOMOV, ktorá nadväzuje na dlhodobú a obľúbenú tradíciu stavebného sporenia a pridáva k nej niečo dôležité navyše. Príprava financií prostredníctvom výhodnej kombinácie pravidelného sporenia a úveru zo stavebného sporenia – na týchto dvoch pilieroch stojí zaujímavá novinka od PSS, ktorá ju ponúka ako ideálne riešenie pre tých, ktorí si chcú svoju budúcnosť zodpovedne naplánovať.

Viac sa dozviete na www.pss.sk. Po vyplnení a odoslaní jednoduchého formulára vás bude kontaktovať obchodný zástupca PSS do dvoch pracovných dní.

chyba