Pripravované zmeny v stravnom – pozor na riziká

Napriek ťažkej sociálnej situácii tisícok rodín a mimoriadne ťažkému roku pre reštaurácie pokračuje vláda v presadzovaní experimentu so zmenou príspevku na stravovanie. Zavedenie finančného príspevku na stravovanie môže niektorým zamestnancom znížiť sociálne dávky.

08.01.2021 00:00
reputation, nepouzivat

Poslanci budú o zmenách v Zákonníku práce rokovať už na januárovej schôdzi parlamentu. Pre mnohých na prvý pohľad lákavý finančný príspevok na stravovanie by tak mohol byť realitou už od marca. Na čo si dať pozor?

V praxi sa vám môže stať, že vám zamestnávateľ ponúkne „zvýšenie mzdy“ práve cez stravné v hotovosti. V čistom by ste tak na účte uvideli každý mesiac viac. Háčik je však v tom, že v očiach štátu by ste zarábali menej.

Výška bežnej mzdy, z ktorej platíte odvody a dane, vstupuje do rôznych výpočtov, napríklad aj do výšky dávky v práceneschopnosti (PN), dávky na ošetrovanie člena rodiny (OČR), ale určuje aj výšku materskej či vášho dôchodku. Mohlo by sa vám tak stať, že hoci zarábate nejakú sumu, všetky dávky by vám boli počítané z nižšej sumy. Výšku vášho príjmu používajú aj banky, aby určili, koľko vám môžu maximálne požičať. To sa týka nielen spotrebných úverov, ale aj hypoték.

Mesačne dostávate na stravnom okolo 80 až 100 eur podľa toho, koľko sa vám zamestnávateľ rozhodne prispievať a koľko pracovných dní daný mesiac má. Poriadny škrt cez rozpočet by takéto splynutie stravného so mzdou spravila napríklad čerstvým rodičom. Tí by totiž na materskej poriadne prerobili. Pri priemernej mzde by za celé obdobie rodičovskej dovolenky dostali o skoro 500 eur menej.

Koľko stratíte na materskej, ak si necháte vyplácať stravné vo mzde?*

  Bežná priemerná mzda
(v roku 2019: 1 092 eur)
Priemerná mzda
so stravným v hotovosti**
34 týždňov materskej
(maximálna dĺžka) spolu
6 426 eur 5 950 eur
Priemerná mesačná materská 821,25 eur 760,41 eur
Strata pri mzde
so splynutým stravným
60,84 eur mesačne
alebo
476 eur spolu za celé obdobie
 

*vlastný prepočet, AMOBE
** Hrubá mzda 1 092 eur, v ktorej zamestnávateľ nahradil 80 eur finančným príspevkom na stravovanie

To, že tzv. splynutie mzdy a stravného je reálne, ukazuje aj prax. Podobný model funguje roky u niektorých prepravných spoločností. Vodiči diaľkových kamiónov síce na Slovensku patria k lepším príjmovým skupinám, ale za tisícovými ponukami práce sa môže skrývať papierovo minimálna mzda, ktorá je dopĺňaná cez cestovné náhrady za zahraničnú služobnú cestu. V prípade PN-ky tak takíto zamestnanci nie sú chránení a dostávajú dávku len na úrovni ich papierovej (v tomto prípade často minimálnej) mzdy. Splynutie stravného so mzdou sa tak môže stať realitou pre státisíce zamestnancov. Ak nechcete riskovať nižšie dávky od štátu, je najlepším krokom neprijať ponuku zamestnávateľa, aby vám „časť mzdy“ vyplácal cez stravné.

chyba