Zamestnanci pozor! Stravné vo mzde vám môže znížiť PN-ku či OČR

Ak by ste od zamestnávateľa prijali ponuku dostávať stravné miesto časti mzdy, môžete na to doplatiť pri dávke v práceneschopnosti alebo pri dávke ošetrovné. Na rizikovosť zdanlivo lákavého modelu vyplácania stravného v hotovosti upozornilo aj ministerstvo financií.

04.12.2020 00:00
reputation, reklama, nepouzivat

Vláda chystá zásadné zmeny v príspevku na stravovanie na Slovensku. Jej súčasťou je aj možnosť výberu formy príspevku, teda hotovosti alebo stravných lístkov, pre zamestnancov. A práve finančný príspevok so sebou nesie hneď niekoľko rizík. Hlavným lákadlom nahradenia časti mzdy stravným je, že naoko váš príjem neklesne, dokonca možno aj mierne vzrastie. Pre zamestnávateľa to, samozrejme, znamená takisto úsporu jeho odvodov, čo sa odzrkadlí na nižších príjmoch pre štát. Aj preto sa vyplácania časti mzdy cez stravné obáva rezort financií. Ten na tento problém upozorňoval už v rámci medzirezortného pripomienkovania zmien v Zákonníku práce, ktoré stravné v hotovosti idú zaviesť.

Na prvý pohľad výhodná alternatíva, kde vám na účet každý mesiac cinkne rovnaká suma výplaty ako dnes, sa vám môže vypomstiť. Výška vašej mzdy sa totiž používa ako základ pre výpočet príspevku v práceneschop­nosti, príspevku na ošetrovanie člena rodiny, ale napríklad aj pri výpočte maximálnej výšky hypotéky v banke alebo výšky vášho dôchodku.

V súčasnosti je mesačná výška stravného okolo 80 eur, záleží na počte odpracovaných dní. Ak by ste súhlasili s náhradou časti mzdy stravným, pripravujete sa aj o nemalé peniaze v čase, kedy to budete potrebovať najviac. Kvôli papierovo nižšej mzde totiž budete platiť nižšie odvody, a preto dostanete v čase PN-ky, OČR-ky, ale napríklad aj počas materskej od štátu menej.

Čas PN-ky je náročný pre každý rodinný rozpočet. Jej hrozba je najmä počas pandémie vyššia, stratu na jej výške by pocítili aj ľudia s priemerným platom. Za mesiac PN-ky by dostali o 40 eur menej. Ľudia s nižším ako priemerným príjmom by túto stratu pocítili ešte viac, keďže na PN-ke dostanú celkovo menej.

Koľko stratíte na PN-ke, ak si necháte vyplácať stravné vo mzde?*

  Bežná priemerná mzda
(v roku 2019: 1 092 eur)
Priemerná mzda
so stravným
PN 1. až 3. deň 9,10 eur 8,43 eur
PN 4. a ďalší deň 20,02 eur 18,54 eur
Príjem spolu pri 30-dňovej PN 567,84 eur 525,87 eur
     
Strata pri mzde
so splynutým stravným
41,97 eur  

*vlastný prepočet, AMOBE


Pokles prímov zvyknú rodiny pocítiť, aj keď jeden z rodičov nastúpi na rodičovskú dovolenku. Ako sa prejaví vyplácanie stravného vo mzde na výške materskej? Tiež negatívne, mesačne si rodič s priemerným príjmom pohorší o 60 eur mesačne. Pri výdavkoch spojených s novým členom rodiny to rozhodne nie je málo.

Koľko stratíte na materskej, ak si necháte vyplácať stravné vo mzde?*

  Bežná priemerná mzda
(v roku 2019: 1 092 eur)
Priemerná mzda
so stravným
34 týždňov materskej
(maximálna dĺžka) spolu
6 426 eur 5 950 eur
Priemerná mesačná materská 821,25 eur 760,41 eur
Strata pri mzde
so splynutým stravným
60,84 eur mesačne
alebo
476 eur spolu za celé obdobie
 

*vlastný prepočet, AMOBE

chyba