Európa zaostáva v digitalizácii, štáty dostanú miliardy

Európsky plán obnovy s rozpočtom 750 miliárd eur zmierni nedostatky členských štátov EÚ v oblasti digitalizácie, ako aj dopady pandémie na ekonomiku.

19.06.2020 00:00
neuropea, PR článok, nepoužívať Foto:

Odborníci sa zhodujú, že počas situácie spojenej so šírením koronavírusu, prebiehal po celom svete prirodzený experiment technológií, ktoré sú nevyhnutné pre prácu na diaľku. Naplno sa totiž ukázala dôležitosť stabilnej digitálnej infraštruktúry a virtuálnych technológií, ktoré v krízových situáciách vedia nahradiť fungovanie firmy v takmer rovnakej podobe ako v období bez krízy.

Štúdia spoločnosti Analysys Mason poukazuje na fakt, že Európa výrazne zaostáva za globálnym trendom zavádzania vláknových sietí. „Následky krízy pravdepodobne zvýšia potrebu veľkokapacitných sietí a budú predchodcom digitálne náročnejších spôsobov práce, podnikania, poskytovania verejných služieb, vzdelávania alebo zdravotníctva,“ vyjadril sa Franco Accordino, šéf jednotky digitalizácie a vysokokapacitných sietí Európskej komisie.

Foto: PR servis
2, neuropea, PR článok, nepoužívať

Technologickí lídri rozhodnutie vítajú

V blízkej budúcnosti budú o smerovaní svetovej ekonomiky rozhodovať aj technológie novej generácie, ako napríklad 5G sietí, cloudové úložiská či aplikácie založené na báze umelej inteligencie. Spoločnosť Huawei, ktorá je v súčasnosti popredným lídrom vo vývoji a zavádzaní 5G sietí, víta tento krok Európskej komisie.

„Oceňujeme návrhy Európskej komisie na vytvorenie plánu obnovy v hodnote 750 miliárd eur. Aj keď to vyzerá tak, že ide o veľkú sumu peňazí, vzhľadom na plány ich využitia a ciele ide stále o relatívne skromnú sumu,“ komentoval Abraham Liu, zástupca Huawei pre inštitúcie EÚ.

Foto: PR servis
3, neuropea, PR článok, nepoužívať

Potenciál technológií je obrovský

Okrem výrazných zlepšení v oblasti komunikácie, podnikania a štátnej správy by inovatívne technológie mali priniesť značný pokrok aj v udržateľnom rozvoji, boji proti klimatickým zmenám alebo dokonca vývoji nových liečiv a vakcín. Praktickým príkladom je predstavenie inteligentného zdravotníckeho robota v rakúskom meste Linz. Ten funguje na operačnom systéme Android a technológii 5G, ktorej inštaláciu zabezpečil čínsky technologický koncern Huawei v spolupráci s rakúskym operátorom LIWEST. Jeho úlohou je merať telesnú teplotu návštevníkom centra pre seniorov alebo pripomenúť povinnosť nosiť rúško. Ide tak o jednu z prvých noviniek, ktoré plnohodnotne nahradia prácu pomocného personálu.

Foto: PR servis
4, neuropea, PR článok, nepoužívať
chyba