Dvoma percentami z daní je možné podporiť aj športové talenty

Slovenský olympijský a športový výbor zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých dvanásť mesiacov Juniorský olympijský tím (JOT). Cieľom programu je podporiť mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a vytvoriť im na to vhodné podmienky. Dnes môže aj tento program Slovenského olympijského a športového výboru podporiť ktokoľvek venovaním dvoch percent zo svojich zaplatených daní.

07.04.2020 00:00
som, pr článok, nepoužívať Foto:

Každý slovenský športový zväz môže do Juniorského olympijského tímu navrhnúť maximálne dvoch športovcov. Návrhy posúdi najprv športové oddelenie a potom športová rada Slovenského olympijského a športového výboru, ktorá vyberá 24 veľmi perspektívnych mladých športovcov z letných aj zimných odvetví. Hlavným kritériom pri posudzovaní a výbere adeptov je medzinárodná úspešnosť mladých talentov na vrcholných podujatiach ich vekovej kategórie v predchádzajú­com roku.

Okrem finančnej podpory vo forme štipendia získa športovec zaradený do Juniorského olympijského tímu aj ďalšie benefity vrátane prezentácie mladého talentu v médiách. Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je Tipos, pre členov Juniorského olympijského tímu pripravuje aj teambuildingy s olympionikmi a ponúka im jazykové, mentálne i mediálne tréningy.

„Všetci vieme, aká je situácia s financovaním športu na Slovensku. Čím som starší, tým viac peňazí zhltne príprava a materiálne zabezpečenie. Veľa mladých športovcov u nás končí aj preto, že nemá dostatočné financovanie. Projekt Juniorského olympijského tímu je preto dobrá vec, ktorá pomáha nám mladým zotrvať pri športe,“ hovorí talentovaný cyklista Štefan Michalička, ktorý bol členom JOT v roku 2019.

Foto: PR servis
som, pr článok, nepoužívať

Prostredníctvom asignácie zaplatenej dane, takzvaných 2 percent, môže činnosť Juniorského olympijského tímu i ďalšie projekty a programy Slovenského olympijského a športového výboru podporiť ktokoľvek. „Ak chceme pôsobiť ako kľúčová inštitúcia v oblasti športu, mať prirodzenú autoritu, zastupovať záujmy športovcov a pomáhať im v rozvoji ich športovej kariéry, je prirodzené, že musíme viac angažovať širokú verejnosť do našich aktivít,“ hovorí prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

AKO DAROVAŤ 2 ČI 3 PERCENTÁ ZAPLATENEJ DANE PRE SOŠV

Údaje, ktoré je potrebné uviesť do daňového priznania:
IČO: 30811082
Právna forma: Občianske združenie
Obchodné meno/názov: Slovenský olympijský a športový výbor
Ulica: Kukučínova
Číslo: 26
PSČ: 838 08
Obec: Bratislava

1. ZAMESTNANCI (ak do 15. februára požiadali zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a dostali tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane)

  • Z potvrdenia je potrebné vypočítate 2%. Ak daňovník odpracoval ako dobrovoľník v ľubovoľnej organizácii minimálne 40 hodín za minulý rok, môže darovať 3%.
  • Je potrebné vyplniť formulár vyhlásenia o poukázaní dane.
  • Tlačivá (potvrdenie, vyhlásenie, prípadne potvrdenie o dobrovoľníctve) je potrebné doručiť na daňový úrad podľa miesta trvalého bydliska do 30. apríla 2020.

2. FYZICKÉ OSOBY (SZČO, zamestnanci, ktorí samostatne podávajú daňové priznanie):

  • Súčasťou daňového priznania je aj vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane. Ak fyzická osoba odpracovala ako dobrovoľník v ľubovoľnej organizácii minimálne 40 hodín za minulý rok, môže darovať až 3 %.
  • V časti VIII. daňového priznania je potrebné vyplniť sumu a požadované údaje.
  • Posledný termín na podanie daňového priznania sa posunul do 31. mája 2020.

3. PRÁVNICKÉ OSOBY

  • Právnické osoby môžu poukázať 2 % (1 %) z dane aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného prijímateľa je 8 eur.
  • Ak právnická osoba (firma) v roku 2019 až do termínu na podanie daňového priznania a zaplatenie dane v roku 2020 NEDAROVALA financie vo výške minimálne 0,5 % z dane na verejnoprospešný účel (aj inej organizácii, nemusí byť iba prijímateľovi), tak môže poukázať iba 1 % z dane.
  • V daňovom priznaní pre právnické osoby – Časť IV. sú uvedené kolónky na poukázanie 2 % (1 %) z dane v prospech jedného prijímateľa
  • Riadne vyplnené daňové priznanie je potrebné doručiť v lehote na podanie daňového priznania na daňový úrad a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.
chyba