Pre ktoré profesie SZČO je virtuálne sídlo najlepšia voľba?

Nielen firma, ale aj živnostník musí mať svoje oficiálne sídlo podnikania. Väčšina SZČO to rieši tým, že si ako miesto podnikania zapíše adresu, kde má trvalý pobyt. To však so sebou prináša viacero nevýhod a nie vždy je to najlepšie možné riešenie. Pre niektoré profesie živnostníkov je výhodnejšou voľbou virtuálne sídlo.

27.01.2020 00:00
Melmak, PR článok, nepoužívať Foto:

Virtuálne vs. kamenné sídlo

Klasické sídlo, či už v podobe prenajatej kancelárie alebo vlastného bytu či domu, nie je ani zďaleka jedinou možnosťou, kde si viete zriadiť oficiálne miesto podnikania. Ak vás vaša profesia nelimituje a viete robiť aj z iných miest, kamenné sídlo nepotrebujete.

Práve naopak, je neefektívne, či už z pohľadu dodatočných finančných nákladov za prenájom, alebo z pohľadu miešania pracovného a súkromného života. Aj v rámci živnosti sú totiž profesie, ktoré si vôbec nevyžadujú mať sídlo zriadené v bežnej nehnuteľnosti. Postačuje využiť virtuálne sídlo, čiže oficiálnu adresu s možnosťou preberania pošty.

Remeselníci a manuálne pracujúci

Typickým príkladom SZČO, pre ktorých je klasické kamenné sídlo plytvaním peňazí a energie, sú živnostníci pracujúci manuálne. Môže ísť o rôznych remeselníkov z oblasti stavebníctva, o živnostníkov pracujúcich na ťažbe dreva vlastnými mechanizmami alebo o tých, čo pracujú na živnosť v pozemnej doprave.

Rovnako tak nepotrebujú mať kamenné sídlo živnostníci a živnostníčky, ktorí pracujú v službách, napríklad kaderníčky, masérky, opatrovateľky alebo SZČO vykonávajúce iné služby priamo pre koncového spotrebiteľa a to bez stáleho miesta alebo jednej prevádzky.

Profesie s prevahou duševnej práce

Typickým príkladom SZČO, ktoré môžu využiť služby virtuálneho sídla, sú živnostníci pracujúci duševne. Môže ísť o rôznych sprostredkovateľov pri predaji služieb či tovaru, napríklad z oblasti finančných produktov, ktorí využívajú osobný kontakt.

V posledných rokoch tiež badať trend nárastu profesií spojených s voľnočasovými aktivitami. Môže ísť o rôznych animátorov, športových trénerov alebo o ľudí starajúcich sa o domácich miláčikov. Všetky tieto profesie, ak sú vykonávané na živnosť, si nevyžadujú pre svoje podnikanie kamenné sídlo, postačuje iba oficiálne, administratív­ne sídlo.

Aj tí, čo pracujú z domu

Ak pracujete ako programátor, v rámci internetového marketingu, ak ste architekt či projektant, rozpočtár stavieb alebo vykonávate inú duševnú profesiu z domova, neznamená to automaticky, že musíte mať doma aj oficiálne sídlo. Práve naopak, práve vám sa bude hodiť virtuálna adresa, aby vás úrady neotravovali doma.

To isté platí aj v prípade, ak vykonávate profesiu, pri ktorej ste aj doma, ale môžete byť aj mobilní, napríklad ak ponúkate služby virtuálneho asistenta či asistentky, prekladateľstvo a tlmočníctvo alebo sprostredkúvate zoznamovanie ľudí ako platenú službu na mieru.

Na čo si dať pri výbere administratívneho sídla pozor

Moderná doba prináša viaceré nové profesie vykonávané vo forme SZČO, ktoré nemusia byť striktne viazané iba na klasickú kamennú kanceláriu, prípadne na fyzickú nehnuteľnosť. Práve tieto profesie môžu siahnuť po virtuálnej adrese a administratívnom sídle, no pri ich výbere je potrebné tiež zohľadniť určité nároky.

Samozrejmosťou by malo byť, že sa obrátite na špecializovanú firmu poskytujúcu oficiálne virtuálne sídlo. Dostanete tak riadnu zmluvu o zriadení virtuálneho sídla a faktúru za jeho poskytovanie, ktorú si budete môcť uplatniť ako daňový výdavok v účtovníctve.

Nemenej dôležité je, aby poskytovateľ virtuálneho sídla ponúkal určitú komplexnosť služieb a ich stabilitu. Znamená to riadne označenie sídla, označenie schránky, preberanie pošty, notifikácia o prebratí pošty a jej preposielanie na vami určenú adresu. Ideálne je, ak máte virtuálne sídlo zabezpečené dlhodobo a aj s garanciou presnej doby.

Dobrá adresa pre prestíž aj kvôli serióznosti služieb

V neposlednom rade si dajte pozor na samotnú adresu. Virtuálne sídlo prináša výhodu získania lukratívnej adresy, vyhýbajte sa preto sídlam na okraji mesta alebo na neznámych uliciach. Znižujete tým svoju dôveryhodnosť a to pred úradmi, ako aj pred klientmi. Problémom môže byť aj to, ak na jednej adrese sídlia stovky firiem.

Medzi overených poskytovateľov virtuálnych adries, ktorý je na trhu už dlhšiu dobu a má veľmi priaznivé referencie, patrí aj spoločnosť sidlo.online. Tá poskytuje tak virtuálne sídlo v historickom centre Bratislavy, ako aj sídlo v Trenčíne a to v modernej polyfunkčnej budove s kanceláriami. V oboch prípadoch získate kvalitné virtuálne sídlo s najlepším pomerom ceny, rozsahu služieb a garancie dlhodobého poskytovania aj do budúcnosti.

Melmak, PR článok, nepoužívať
chyba