Rozumné financovanie rekonštrukcie

Mnohé rodiny na Slovensku bývajú v dome, postavenom v 70-tych rokoch minulého storočia. Vraj je ich u nás cez 800-tisíc, z ktorých je zrekonštruovaná len niečo viac ako tretina.

18.12.2019 12:20
Sitelement, PR článok, nepoužívať Foto:

Renovácia bežného domu na zdravé, energeticky úsporné a moderné bývanie môže byť dostupnejšia ako kúpa novostavby. Navyše, ak bývate alebo chcete bývať v oblasti, kde novostavieb nepribúda, je rekonštrukcia staršieho domu ideálnym riešením. Pre tých, ktorí takýto dom už vlastnia ale aj pre tých, ktorí ho len plánujú kúpiť, Prvá stavebná sporiteľňa ponúka prostredníctvom úverov zo stavebného sporenia niekoľko možností financovania.

Rodinný dom už vlastníte

Staršie rodinné domy tohto typu, navyše v pôvodnom stave a v lokalite, ktorá je vzdialená od mesta, zväčša svojou hodnotou nepostačujú na krytie úveru, pri ktorom sa nehnuteľnosť vyžaduje ako zábezpeka. PSS svojim sporiacim klientom poskytne až 50 000 € aj bez založenia nehnuteľnosti.

Hodnotu staršej nehnuteľnosti môže však zvýšiť aj jej poloha v danej obci, dispozičné riešenie, členitosť terénu, dopravná dostupnosť a mnohé iné kritériá. Je preto možné, že svoju nehnuteľnosť budete môcť pokojne založiť v prospech banky a pri rekonštrukcii využiť medziúver so založením nehnuteľnosti , ktorý má momentálne mimoriadne nízku úrokovú sadzbu. Za určitých podmienok môžete využiť aj postupné financovanie, ktoré slúži aj na financovanie modernizácie, nadstavby alebo prístavby rodinného domu. Záložným objektom je v tomto prípade stavba, ktorú práve prestavujete.

Rodinný dom v pôvodnom stave plánujete kúpiť

Pri kúpe je prirodzené, že klienti siahnu po úvere zo stavebného sporenia so založením nehnuteľnosti. Aby ste mohli svoj dom zrekonštruovať na zdravé, úsporné a moderné bývanie, musíte banku požiadať o vyššiu sumu, ako je samotná cena domu. Aj pre vás je riešením špecifický úver, tzv. postupné financovanie. Výška úveru môže byť (pre pár) až 340 000 € na jeden financovaný objekt. Môžete si preto dovoliť kúpu a zároveň renováciu vo väčšom rozsahu.

chyba