Čo nás naučilo o investíciách nové storočie?

Index luxusných investícií zaznamenáva v tejto dekáde pozoruhodné zmeny.

22.11.2019 00:00
ALO Diamonds, PR článok, nepoužívať Foto:

Apetít rastie

Index luxusných investícií podľa investičnej spoločnosti Knight Frank vzrástol za posledných desať rokov o 145 percent. Rast tohto indexu aj v roku 2019 zrkadlí nárast cien luxusných komodít. V prvej desiatke najvýnosnejších luxusných investícií sa umiestnili presne v tomto poradí: whisky, mince, autá, umenie, víno, farebné diamanty a šperky, hodinky, známky a nábytok.

Priznajme úprimne – na ktorúkoľvek položku sa pozrite, okrem finančných argumentov je takáto kúpa aj vyjadrením dobrého vkusu, prestíže či zhmotnením zberateľskej vášne. Jedno je však isté, dopyt po luxusných investíciách bude rovnako rásť aj v budúcnosti.

S najvyšším zhodnotením v tomto desaťročí kraľujú luxusných investícií vzácne zberateľské druhy whisky, pozoruhodné zhodnotenie 148 percent vykazuje aj investícia do umenia. Zbierka malieb od Moneta sa stala prvým impresionistickým dielom, ktoré pri dražbe prelomilo bariéru 100 miliónov amerických dolárov.

Dekáda investičných šperkov

Za posledných desať rokov vykazuje index luxusných investícií stabilné celkové zhodnotenie pri šperkoch na úrovni 112 percent a pri farebných diamantoch na úrovni 113 percent. Vzhľadom na vyváženie portfólia investiční odborníci odporúčajú, aby diamanty a investičné šperky tvorili desať percent hodnoty majetku.

Od druhej polovice druhého desaťročia zaznamenávajú aukčné siene aj výnimočné predaje šperkov, ktoré sa klasifikujú ako investičné. „Osadením drahokamov do šperku sa ich hodnota zvyšuje až o dvadsať percent“, vysvetľuje Alojz Ryšavý zo spoločnosti ALO diamonds. V súčasnosti sa na svetovom trhu luxusného tovaru odzrkadľuje sila ekonomického rastu Číny a Indie, kde kupci už tradične oceňujú majstrovsky spracované šperky.

Diamanty sú večné

Diamanty ako komodita sa hrdia hodnotou, ktorá za posledných sto rokov neklesla, takže predstavujú dlhodobú, výhodnú a bezpečnú formu investície. Samotný diamant sa označuje ako investičný na základe medzinárodne stanovených pravidiel, pričom základným kritériom je váha kameňa od jedného karátu vyššie a následne sa posudzuje jeho farba a čistota.

Všeobecne uznávaný štandard Carat – Color – Clarity – Cut na hodnotenie diamantov stanovil Americký gemologický inštitút (GIA) v polovici dvadsiateho storočia. Vznikol tak univerzálny parameter ako obchodovať a zároveň komunikovať hodnotu diamantov.

Historický vývoj cien za karát 1960 – 2016

ALO Diamonds, PR článok, nepoužívať

Cena za karát je vypočítaná na základe zloženej ročnej miery rastu 4,3 %, pričom sa uvádza karát diamantu s parametrami Ex,Ex,Ex, H&A, bez fluorescencie, bezchybný, mimoriadne zriedkavý. 

Spoľahlivosť a dôvera

Predajca musí byť schopný doložiť pôvod a certifikáciu diamantov. Ako upozorňuje expert Alojz Ryšavý: „Nižšia cena skrýva riziká, akými sú nelegálny pôvod či nepatričné zafarbenie, a falošné certifikáty často pochádzajú z online predaja.“ Napriek ére internetu zostáva osobný predaj u odborníka stále najbezpečnejšou formou investície.

chyba