Chcete byť za vodou? Osvojte si týchto 7 pravidiel šetrenia a zadlžovania sa

Každý siedmy Slovák sa občas dostane do mínusu. Z času na čas však asi každý z nás zažije finančne náročnejší mesiac, ktorý mu spraví poriadny prievan v peňaženke.

19.11.2019 00:00
PABK, PR článok, nepoužívať Foto:

Na Vianoce míňame takmer o štvrtinu viac ako po iné mesiace v roku. Darčeky, sviatočné pobyty, vianočné hodovanie, to všetko si vypýta niekoľko stovák navyše, oproti bežným mesačným výdavkom v roku. Ak by sme mali vytvorený dostatočný finančný vankúš, sviatky by boli šťastné, veselé a štedré aj bez zbytočného zadlžovania sa. Podľa prieskumu Poštovej banky však potrebnú rezervu, vo výške šesťnásobku nášho mesačného príjmu, má iba 13 % z nás. A keďže v duchu vianočnej štedrosti si nechceme nič odoprieť a sebe aj blízkym chceme všetko dopriať, zvykneme si v tomto období požičiavať aj na krátkodobé pôžitky.

A to je chyba.

Pri dodržiavaní nasledujúcich pravidiel sa jej určite vyhnete:

  1. Vec, na ktorú si beriete úver, by mala mať dlhšiu životnosť ako je splatnosť úveru. Na sviatky, dovolenku či drobné nákupy odporúčame odkladať si peniaze priebežne počas roka.
  2. Na príležitostné zvýšené výdavky, ktoré sa spájajú napríklad aj s Vianocami, si teda vytvorte rezervu. Optimálne by sme si mali odkladať 20 % mesačných príjmov. 10 % z toho má slúžiť na vytváranie spomínaného finančného vankúša, z ktorého bez problémov uhradíte aj nečakanú nákladnú opravu auta, alebo novú práčku, keď sa stará náhle pokazí. Ďalších 10 % z príjmu by malo smerovať do dlhodobých úspor na dôchodok, resp. na zabezpečenie sa do budúcnosti.
  3. Ak však uvažujete o väčších investíciách do vecí dlhodobej spotreby, ktoré budete užívať omnoho dlhšie ako splácať, napríklad nad novým televízorom, ktorý si darujete ako rodinný darček alebo nad menšou rekonštrukciou niektorej časti domu, požičajte si.
  4. Najprv však objektívne zhodnoťte svoje schopnosti splácať úver, potom si spravte prehľad trhu a siahnite po najvýhodnejšej úverovej ponuke.
  5. Napríklad vďaka Pôžičke s úrokom 0 % od Poštovej banky zvládnete akékoľvek plánované i neplánované výdavky ľahko, rýchlo a bez ďalších nákladov. Požičať si môžete sumu 600 eur, 800 eur alebo 1 000 eur, a to bez poplatku za poskytnutie financií. Koľko si požičiate, toľko vrátite, ani o cent viac a splátky si môžete rozložiť až na 20 mesiacov. Viac informácií nájdete na www.postovabanka.sk/pozicka.
  6. Viacero úverov si skonsolidujte do jedného, poistite si schopnosť splácať úver a popri tom ako ho splácate si vytvárajte rezervu.
  7. V prípade akéhokoľvek problému pri splácaní úveru komunikujte s bankou, s ktorou sa môžete dohodnúť na odložení splátky alebo na splátkovom kalendári.
Foto: PR servis
PABK, PR článok, nepoužívať
chyba