Nehnuteľnosti zdraželi. Vy však máte stále šancu na ich kúpu

Štatistiky hovoria, že na Slovensku medziročne stúpli ceny nehnuteľností a novostavieb je stále málo. Každý má o svojom bývaní určitú predstavu a mnohí sú ochotní si za splnenie svojho sna priplatiť. Nie vždy je to však nevyhnutné. Existuje riešenie, pri ktorom finančne „nevykrvácate“.

25.09.2019 00:00
pss, reklama, pr clanok, nepouzivat Foto:

Skôr, ako sa rozhodnete pre zmenu bývania, dobre sa okolo seba poobzerajte a možno zistíte, že vaším novým domovom nemusí byť len novostavba. V prvom rade si zodpovedajte niekoľko zásadných otázok: Kde chcem bývať, prečo, v akom štandarde a koľko na to mám? Pri odpovediach zohľadnite tieto zásady.

Vyberajte miesto a rozlohu

Foto: PR servis
pss, reklama, pr clanok, nepouzivat
Predstavte si miesto, kde chcete žiť. Tento krok je veľmi dôležitý. Od adresy, kde sa rozhodnete bývať, závisí aj cena kupovanej nehnuteľnosti. Zvážiť preto musíte pomer ceny nehnuteľnosti ku komfortu, ktorý očakávate. Pod komfortom myslíme občiansku vybavenosť a čas strávený dochádzaním do práce. Nehnuteľnosti v meste sú drahšie, no získate čas bez cestovania. Ak vám však ranné prestoje v kolónach nevadia a viete ich využiť napríklad na učenie cudzieho jazyka, pokojne zvoľte bývanie v niektorej z obcí neďaleko mesta či miesta kde pracujete. Veľkosť nehnuteľnosti prispôsobte počtu členov domácnosti. Opäť si predstavte každého jedného jej člena. Kde pracuje alebo chodí do školy, čo rád robí vo voľnom čase. Podľa toho vyberajte nehnuteľnosť s takým dispozičným riešením, aby ste nemuseli hneď od začiatku meniť vytúžený pokoj za stavenisko. Jedine, ak by vám miesto, kde chcete bývať tak vyhovovalo, že by vám neprekážala rozsiahla rekonštrukcia hoci aj staršej nehnuteľnosti. Je to síce prácnejšia cesta, no oproti kúpe novostavby môže byť finančne menej náročná.

Zvážte finančné možnosti

Foto: PR servis
pss, reklama, pr clanok, nepouzivat
Uvedomte si, že sa istý čas budete musieť zaobísť bez určitej sumy z vášho príjmu. Pri každej ponúkanej nehnuteľnosti na portáloch realitných kancelárií nájdete aj predbežnú úverovú kalkulačku, aby ste mali aspoň približný odhad o výške splátok. V ideálnom prípade si túto sumu niekoľko mesiacov odkladajte na účet stavebného sporenia, aby ste si zvykli na jej pravidelné vyčlenenie z rodinného rozpočtu. Keď to zvládnete, nič vám už nebráni vybrať si inštitúciu, ktorá vám pomôže kúpu zafinancovať. Pri výbere zohľadnite dôveryhodnosť, stabilitu i referencie. Určite vyberajte z bánk, ktoré sú na popredných miestach v rebríčku ekonomických ukazovateľov a na trhu pôsobia čo najdlhšie. Jednou z takých je Prvá stavebná sporiteľňa. Už takmer 27 rokov úspešne financuje bývanie na Slovensku.

Teraz je ten správny čas

Ak ste sa už rozhodli pre kúpu alebo rekonštrukciu, využite na to napríklad medziúver zabezpečený nehnuteľnosťou. Práve vďaka predchádzajúcej finančnej príprave môžete získať úrokovú sadzbuod 1,29 % ročne zafixovanú až na 5 rokov. Len si pomyslite, aký dokonalý dom alebo byt by ste si mohli kúpiť, postaviť alebo zrekonštruovať, ak by ste využili maximálnu výšku úveru.

Žiadajte si viac informácií

Všetko o výmene bývania, úveroch, sporení i poistení vám bezplatne a rád poskytne niektorý z obchodných zástupcov PSS. Ich zoznam nájdete na www.pss.sk alebo zavolajte na telefónne číslo 02/58 55 58 55.

Foto: PR servis
pss, reklama, pr clanok, nepouzivat
chyba