S rezervou firma nevisí na vlásku. Kedy je čas použiť ju?

Sú situácie, kedy je výhodné použiť hotovosť z vlastného “vrecka”, inokedy je lepšie obzrieť sa po iných možnostiach.

21.05.2019 07:00
TB, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Ak by sme hľadali niečo, čo majú dlhodobo prosperujúce firmy spoločné, je to finančná rezerva a jej rozumné využívanie. Koniec koncov, na rezervu sa dá siahnuť, keď je menej zákaziek, alebo udrží firmu v tempe, ak klienti platia príliš pomaly.

Aká veľká má byť rezerva

Jednoduchá odpoveď znie, že rezerva by mala byť taká veľká, aby ste vydržali v prevádzke 3 až 6 mesiacov, konzervatívnejší podnikatelia radia nechať si “vankúš” pokojne aj na jeden rok v prípade, ak by vám vypadla značná časť príjmov kvôli cyklickosti odvetví alebo väčšej kríze. V sezónnych odvetviach bude výška potrebnej rezervy, prirodzene, kolísať. V prípade firiem, ktoré plánujú expanziu môže byť odpoveď aj o čosi zložitejšia. “Daňou” za šetrenie na horšie časy je totiž obmedzenie potenciálu rásť. Čím viac odkladáte, tým menej ostane na rozvoj.

Foto: PR servis
TB, PR článok, reklama, nepoužívať

Ako rezervu vybudovať

Ak si rezervu budujete ako zadné vrátka pre nejaké konkrétne riziko, najskôr zistite, či sa voči tomu nedá poistiť. Bude to výhodnejšie ako viazať vlastnú hotovosť. Ak to nebude možné, vtedy sa oplatí odkladať si pre prípad, že by neželaná okolnosť nastala.

V takom prípade nie je veľmi nad čím špekulovať. Jednoducho si založíte separátny účet, kde si budete pravidelne odkladať časť zo ziskov a zároveň hľadať príležitosti na zmysluplné úspory vo firme. Pritom treba dodržať dve zásady. Prvá – po rezerve siahnite iba vtedy, ak tie peniaze naozaj potrebujete. Druhá – hneď ako vám to situácia dovolí, vložte peniaze späť, alebo ju začnite postupne obnovovať.

Kedy použiť rezervu

To, že firma potrebuje hotovosť je jedna vec, ale či naozaj potrebuje siahnuť na rezervu druhá. Môžete ju prirodzene použiť vtedy, ak vaše príjmy zaznamenajú výpadok. Napríklad, keď prijmete zákazku od overeného klienta, ktorý má veľmi dlhú splatnosť faktúr, ale viete, že platí spoľahlivo a načas, vďaka čomu “odkrojenú” časť rezervy rýchlo doplníte.

Po rezerve sa vám oplatí siahnuť aj vtedy, ak sa pustíte do projektu, ktorý síce bude vyžadovať zvýšenie krátkodobé nákladov, no zároveň je tam silný predpoklad rýchlej návratnosti. Vybaviť iný zdroj financovania na tento účel totiž môže trvať dlhší čas a čakanie sa nie vždy oplatí.

Foto: PR servis
TB, PR článok, reklama, nepoužívať

Kedy hľadať iné možnosti

Ak sa mienite pustiť do dlhodobého alebo finančne náročnejšieho projektu, napríklad nákup technológie či rozšírenie výroby, ktorý nebude mať rýchlu návratnosť, je dobré nechať si rezervu po ruke a radšej zvoliť podnikateľský úver. Síce vám to ukrojí zo ziskovosti, ale stále ho budete môcť splácať pomaly a v predvídateľných splátkach, na ktoré môžete použiť peniaze z iných aktivít. Navyše, spojením finančných prostriedkov banky a firmy dospieť aj k výhodnejším nákupným podmienkam a teda znížiť si vstupné náklady.

Vďaka tomu môžete zvoliť cestu rastu firmy, a pričom nenarušíte udržateľnosť vášho podnikania. Rezerva vám ostane pre prípad, že návratnosť nesplní očakávania, alebo na pokrytie iných nepredvídateľných situácií. Ak sa na vybraný zámer požičať nedá, až vtedy siahnite po vlastných peniazoch.

Príliš veľa aj príliš málo hotovosti môže firmu ohroziť. Bez rezervy je zraniteľná, pri nadbytku dostupnej hotovosti majú ľudia tendenciu viac riskovať alebo robiť impulzívnejšie rozhodnutia. Platí zásada, že nestačí rezervu len mať, ale treba s ňou aj vedieť narábať.

Napredovať v podnikaní s biznis úvermi od Tatra banky? Je to úveriteľné!

chyba