Bez rizika nemôžete čakať ani výnos

Ak chcete pri investovaní do podielových fondov zarobiť, musíte mať jasno v troch základných otázkach. Aký je cieľ vášho investovania, ako dlho chcete svoje peniaze zhodnocovať vo fonde a akú mieru rizika ste ochotný a schopný akceptovať.

17.12.2018 00:00
Ľudia, PR článok, nepoužívať Foto:

Kúpiť si nový byt bez vlastných úspor je dnes ťažké. Musíte mať našetrených aspoň 20 % z ceny nehnuteľnosti. Podmienky na získanie úveru sa totiž sprísnili a od leta už stopercentnú hypotéku nedostane nikto. Od januára budú môcť banky požičať viac ako 80 % z ceny nehnuteľnosti len 25 % žiadateľov. Od júla budúceho roka budú limity ešte prísnejšie. Len 20 ľuďom zo 100 postačí, ak budú mať ušetrených iba 10 % z ceny bytu. V krajskom meste stojí v súčasnosti 3-izbový starší byt okolo 100-tisíc eur. Treba preto počítať s úsporami vo výške aspoň 20-tisíc eur.

Cieľ investovania dá odpovede na ďalšie otázky

Stanoviť si investičné ciele, a je jedno či si sporíte na bývanie alebo nové auto, je dobrým prvým krokom pri zvažovaní investície do podielových fondov. Keď už totiž viete, na čo si sporíte, v zásade máte zodpovedanú otázku, ako dlho potrebujete investovať, aby ste sa dopracovali k cieľovej sume.

Čím viac peňazí potrebujete, tým vyššie riziko by ste mali byť ochotný zniesť. To je totiž priamo úmerné očakávanej výške výnosov. Bez akceptovania čo i len minimálneho rizika nič nezarobíte. Rizikovejšie fondy však nájdete hlavne pri dlhodobých investíciách. Trhy z dlhodobého hľadiska totiž rastú. Z krátkodobého hľadiska však môžu zaznamenať výraznejšie výkyvy, ktorým sa pri krátkodobých investíciách ťažšie vyhnete. Podielové fondy sú však nastavené tak, aby v určenom investičnom horizonte prinášali očakávané výnosy.

Jednorazové verzus pravidelné investovanie

Veľmi dôležité je nepodliehať emóciám. V čase poklesu trhu je typickou reakciou klientov výber peňazí z fondu. Rozumný investor však pri poklese naopak podiely nakupuje. Ak sa však obávate nesprávneho načasovania investície, vkladajte peniaze do fondov pravidelne. Peniaze sa tak kumulujú v čase a eliminujete riziko kolísania výnosov. Pravidelné investície vám dovolia profitovať z trhových príležitostí a oproti veľkej jednorazovej investícii aj menej zaťažia váš rozpočet.

Ak sa rozhodnete investovať do niektorého z podielových fondov Prvej penzijnej, máte to do konca roka bez vstupného poplatku.

chyba