Nechať peniaze odpočívať sa nevyplatí

Ľudia, ktorí sa zaujímajú o svoje peniaze, vedia, že eurá, ktoré nechajú oddychovať, strácajú na hodnote. Dopriať relax peniazom je pritom v súčasnosti, keď ceny opäť rastú, veľkým luxusom. Napriek tomu sa to deje.

13.12.2018 00:00
Peniaze, PR článok, nepoužívať Foto:

Z prieskumu, ktorý si dala vypracovať Poštová banka, vyplýva, že viac ako tretina ľudí má uložené svoje úspory na sporiacom či bežnom účte. Mnoho z nás má dokonca peniaze odložené doma. V takom prípade nielenže nezarábajú na úrokoch, no ich hodnota klesá kvôli inflácii. Tá dosiahla v septembri medziročne úroveň 2,5 %. Úroky na bežných a sporiacich účtoch pritom nedosahujú ani jedno percento ročne.

Viac ako polovica Slovákov si však dokáže zo svojej výplaty každý mesiac ušetriť v priemere 130 eur. A viac ako polovica z nich každý mesiac znehodnotí túto sumu práve z dôvodu, že neinvestuje svoje ušetrené peniaze správne.

Vyššie zhodnotenie bez námahy

Napríklad, len 11 % sporiteľov ukladá našetrené peniaze do podielových fondov. Pritom tie predstavujú možnosť atraktívneho zhodnotenia financií. Pri investovaní na dlhší horizont to môže byť aj viac ako 10 % ročne. A netreba sa báť ani toho, že budete musieť neustále sledovať pohyby na burze. Podielové fondy sú totiž spravované manažérmi, ktorí ich sledujú za vás.

Výhodou je aj to, že fungujú ako kolektívny nástroj viacerých investorov. Správcovská spoločnosť zhromažďuje vklady všetkých, čo investovali. Tie následne spravuje tak, aby zabezpečila čo najvyššiu výkonnosť fondov a tým aj očakávaný zisk. Vaše peniaze sa tak stanú súčasťou veľkého balíka fondu a vy majiteľom podielu. Pri správnom investovaní ponúkajú vyšší výnos v porovnaní so štandardnými bankovými produktami. A to aj v prípade, ak sa bojíte strát. Na trhu nájdete konzervatívne fondy s nízkym rizikom, aj rizikovejšie fondy určené pre pokročilejších investorov s vyšším výnosom.

Nezviažu vás

Okrem vyšších výnosov, je výhodou fondov i to, že na rozdiel od termínovaných vkladov nie sú v nich peniaze viazané. V prípade potreby teda nezostanete bez prostriedkov. Pri podielových fondoch je investičná spoločnosť povinná odkupovať v čase, keď to potrebujete. Na druhej strane si však treba uvedomiť, že investícia do podielových fondov by mala byť dlhodobá. Vyberať a vkladať peniaze „každú chvíľu“ sa neoplatí už len kvôli vstupným a výstupným poplatkom. Navyše, dlhodobosť investície je aj najlepšou poistkou proti krátkodobým výkyvom na trhu.

Navyše, ak investujete do konca decembra, v Prvej penzijnej to máte bez vstupného poplatku.

chyba